1 Νοεμβρίου 2010

Παύλος Βογιατζής: Γιατί θέλω να εκλεγώ Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου


του Παύλου Βογιατζή
Η χώρα μας περνάει τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών. Και, το βάρος της επωμίζονται οι συμπολίτες μας, με μεγαλύτερη ένταση στη νησιωτική μας Περιφέρεια. Στη Λήμνο, τον Άγιο Ευστράτιο, τη Λέσβο, τη Χίο, τις Οινούσες, τα Ψαρά, τη Θύμαινα, τους Φούρνους, την Ικαρία και τη Σάμο. Η αυξημένη ανεργία, οδηγεί τους νέους μακριά απ’ τον τόπο μας, με αποτέλεσμα την ερημοποίηση των ακριτικών νησιών μας.

Αυτό στο οποίο η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει να συμβάλει, στο μέτρο των δυνατοτήτων της, είναι να σχεδιάσει, να οργανώσει και να ενισχύσει την περιφερειακή ανάπτυξη, ώστε να τονωθούν οι τοπικές οικονομίες και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας για όλους τους νησιώτες. Αυτό μου ζητούν οι συμπολίτες μου καθημερινά στο δρόμο. Κάθε οικογένεια στο Βόρειο Αιγαίο έχει έναν άνεργο. Και εγώ με τη σειρά μου, έχοντας παιδιά που σπουδάζουν σε άλλα μέρη της Ελλάδας, βιώνω την ίδια αγωνία. Δεν ξέρω αν τα παιδιά μου, θα γυρίσουν στο νησί, για να ξεκινήσουν την επαγγελματική τους σταδιοδρομία και να δημιουργήσουν τις οικογένειές τους.

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Μυτιλήνη και είμαι υπερήφανος που είμαι νησιώτης. Το Βόρειο Αιγαίο είναι ένας ευλογημένος τόπος. Είναι μια νησιωτική Περιφέρεια με σημαντικά πλεονεκτήματα, δυνατά σημεία, αλλά και αρκετές αδυναμίες. Αδυναμίες που οφείλονται στη διαχρονική εγκατάλειψη της νησιωτικής περιφέρειας από την πολιτεία. Γι’ αυτόν το λόγο, βασικοί άξονες της προσπάθειάς μας είναι η ισόρροπη ανάπτυξη των νησιών μας, οι ίσες ευκαιρίες με την ηπειρωτική Ελλάδα και η καλλιέργεια περιφερειακής συνείδησης. Μια συνείδηση που θα δυναμώνει τη φωνή μας. Μια συνείδηση που θα μας κάνει πιο δυνατούς στις διεκδικήσεις μας. Μια συνείδηση που θα μας κάνει να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματά μας με ανθρωποκεντρική αντίληψη.


Όσοι μας γνωρίζουν από τις δύο θητείες στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λέσβου, ξέρουν ότι η ανθρωπιά, η μαχητικότητα, η διεκδικητικότητα και η δυνατότητά μας, ως αυτοδιοικητική ομάδα, να υψώνουμε τη φωνή των νησιών μας, για να μας ακούν στα κέντρα λήψης αποφάσεων, ήταν από τα βασικά χαρακτηριστικά μας. Αυτό θέλουμε να πετύχουμε και σε αυτή τη μάχη: Δέκα νησιά, με μια φωνή.


Στόχος μας είναι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, από την 1η Ιανουαρίου του 2011, να είναι μια τοπική κυβέρνηση, με παρουσία και λόγο στον Εθνικό σχεδιασμό, αλλά και στις ευρωπαϊκές περιφερειακές πολιτικές που σχεδιάζονται.


Στόχος μας είναι, με συλλογική προσπάθεια, να αθροίσουμε τις δυνάμεις μας και να γίνουμε πιο δυνατοί. Για μας, τη γενιά μας, αλλά πάνω απ’ όλα, για τα παιδιά μας.


*Ο Παύλος Βογιατζής είναι υποψήφιος περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου.