4 Οκτωβρίου 2010

«Προτεραιότητα οι νησιωτικές πολιτικές»


Σαφές «αποτύπωμα» των αρμοδιοτήτων που θα έχει στο υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας ως υφυπουργός άφησε με τη σύντομη ομιλία της κατά την τελετή ανάληψης καθηκόντων την Πέμπτη η βουλευτής Χίου Ελπίδα Τσουρή, η οποία, μεταξύ άλλων, επεσήμανε ότι αποτελεί κυβερνητική προτεραιότητα η εφαρμογή νησιωτικών πολιτικών απ’ το νεοσύστατο υπουργείο. Στην ίδια τελετή, ο υπουργός Γιάννης Διαμαντίδης εξήγγειλε τις βασικές αρχές που θα διέπουν τον τομέα της ναυτιλιακής πολιτικής, ενώ ανακοίνωσε λιμενικό «Καλλικράτη», με στόχο τα νησιά να αποκτήσουν καλύτερα λιμάνια.

«Σήμερα, εδώ στον Πειραιά, δε γυρίζουμε απλά σελίδα, αλλά ξεκινάμε να γράψουμε ένα νέο “βιβλίο” για τη ναυτιλία», είπε ο κ. Διαμαντίδης, επισημαίνοντας πως δεν υπάρχει η πολυτέλεια απώλειας χρόνου, γιατί τα προβλήματα δεν μπορούν να περιμένουν, θέλουν λύση. Ξεκαθαρίζοντας τους βασικούς στόχους και τις πολιτικές που θα προσπαθήσουν από κοινού με την υφυπουργό να εφαρμόσουν, υποσχέθηκε πως θα εργαστεί για την ανάπτυξη της ναυτιλίας, για την αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης, αλλά και τη βελτίωση των συνθηκών απασχόλησης των ναυτικών.
«Στόχος βασικός είναι ακόμη και ο εκσυγχρονισμός των λιμανιών μας. Γι’ αυτόν το λόγο το υπουργείο θα εκπονήσει ένα σχέδιο Λιμενικού “Καλλικράτη”», είπε ο υπουργός, σημειώνοντας στη συνέχεια πως «δεν είναι δυνατόν τα σημερινά πλοία της ακτοπλοΐας να αντιμετωπίζουν δυσκολίες, και να μην μπορούν να προσεγγίσουν τα νησιά μας με κανόνες ασφαλείας, όπως επίσης δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν ελληνικά λιμάνια χωρίς τον παραμικρό έλεγχο, με αποτέλεσμα να έχουμε διαφυγόντα κέρδη για το κράτος».
Ο υπουργός αναφέρθηκε ακόμη στα θέματα της κρουαζιέρας, στην άρση του καμποτάζ, στην ανάγκη στήριξης του θαλάσσιου τουρισμού και των τουριστικών επαγγελματικών σκαφών, στην υποστήριξη της προσπάθειας να έχει η χώρα το δικό της νηογνώμονα, στο θέμα της αλιείας και στη μέριμνα του υπουργείου να διαφυλάξει το εισόδημα των αλιέων προστατεύοντας παράλληλα το περιβάλλον, στη χάραξη πολιτικής στον τομέα της αλιείας.


Στο λιμενικό «Καλλικράτη» αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Γιάννης Διαμαντίδης

Προϋπόθεση συνοχής

Το αυξημένο ενδιαφέρον, την πολιτική βούληση αλλά και τη βαρύνουσα σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικά για τη ναυτιλία, για τις θαλάσσιες και νησιωτικές πολιτικές, αλλά και για την αλιεία, σηματοδοτεί, σύμφωνα με την κ. Τσουρή, η απόφαση του πρωθυπουργού για τη σύσταση του υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας.
Εν μέσω παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, είναι αναγκαίο σήμερα, περισσότερο από ποτέ - όπως είπε η υφυπουργός αναλαμβάνοντας καθήκοντα - «να στηρίξουμε, να αναδείξουμε και να πολλαπλασιάσουμε όλα εκείνα τα στοιχεία και τους παράγοντες που έδωσαν στη ναυτιλία μας πρωταγωνιστικό ρόλο, σε παγκόσμιο επίπεδο, και την ανέδειξαν σε βασικό πολλαπλασιαστή της ελληνικής οικονομίας. Και αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο.».
Η κ. Τσουρή ανέφερε ότι αν υπάρχει κάτι στο σημερινό κόσμο που κάνει τη μικρή Ελλάδα μεγάλη, αυτό είναι το κεφάλαιο που ονομάζεται «ναυτιλία».
«Ως νησιώτισσα βουλευτής, επιτρέψτε μου να επισημάνω ότι η σύσταση του υπουργείου αυτού και η εφαρμογή των αντίστοιχων πολιτικών σε ό,τι αφορά στις νησιωτικές και παράκτιες περιοχές, δεν αποτελεί απλώς ένα εργαλείο, ένα μέσο για την υλοποίησή τους. Είναι όρος και προϋπόθεση για την κοινωνική συνοχή, σηματοδοτεί κυβερνητική προτεραιότητα και στοχεύει ευθέως στην ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη», υπογράμμισε η Ελπίδα Τσουρή, που κλείνοντας δήλωσε ότι η νέα πολιτική ηγεσία παραλαμβάνει μια βαριά κληρονομιά και απ’ την πλευρά της διαβεβαιώνει ότι θα προσπαθήσει με όλες της τις δυνάμεις για να ανταποκριθεί στη μεγάλη αυτή ευθύνη.