ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Πειράματα και προχειρότητα είναι οι λέξεις που περιγράφουν τους χειρισμούς της Κυβέρνησης στο θέμα της ακρίβειας, σύμφωνα με όσα επεσήμανε ο Βουλευτής Ν. Χίου, Κωστής Μουσουρούλης, μιλώντας σήμερα, στη Βουλή, κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Επερώτησης που κατέθεσε μαζί με οκτώ Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, για την Ακρίβεια και την ελλιπή προστασία του καταναλωτή.
Ο Κ. Μουσουρούλης, μεταξύ άλλων είπε, ότι η Ελλάδα είναι σήμερα η 3η ακριβότερη χώρα στη Ευρώπη, με αυξήσεις τιμών πολλαπλάσιες του μέσου κοινοτικού όρου που σε συνδυασμό με την πτώση των εισοδημάτων, έχουν δημιουργήσει μια ανυπόφορη, για τον Έλληνα πολίτη, πραγματικότητα.
Ο Βουλευτής Χίου υπενθύμισε τα θεσμικά και επιχειρησιακά εργαλεία που η Νέα Δημοκρατία, ως Κυβέρνηση, θέσπισε και κάλεσε την Κυβέρνηση να τα εφαρμόσει:
« Αντί να παρακαλάτε την Τρόικα, τρέξτε το ΕΣΠΑ. Αντί να θεωρείτε την αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ, ως κίνητρο εξοικονόμησης ενέργειας, τρέξτε το Πρόγραμμα εξοικονόμησης, όπως το είχαμε φτιάξει εμείς και όχι με δάνεια. Αντί να βάζετε φορολογικά εμπόδια, κυνηγήστε το παραεμπόριο, το οποίο έχει ετήσιο τζίρο σχεδόν 20 δισ. ευρώ από τα οποία το κράτος χάνει 4 με 5 δισ. κάθε χρόνο. Αντί να αυξήσετε τις αντικειμενικές αξίες, επεκτείνετε τα πολεοδομικά σχέδια, να αρχίσει να λειτουργεί η οικοδομή, ένας παραδοσιακός και δοκιμασμένος κλάδος», ανέφερε.
Αναλυτικά κατά την Πρωτολογία του και τη Δευτερολογία του υπογράμμισε:
ΠΡΩΤΟΛΟΓΙΑ
« Είναι βέβαιο ότι η Ελλάδα σήμερα είναι η 3η ακριβότερη χώρα στη Ευρώπη. Οι αυξήσεις τιμών είναι συγκλονιστικές, πολλαπλάσιες του μέσου κοινοτικού όρου. Και δεν είναι μόνο αυτό. Το ζήτημα είναι ότι συγκλονιστικές είναι και οι μειώσεις μισθών. Συνεπώς την ακρίβεια δεν πρέπει να τη βλέπουμε αυτοτελώς, ως ποσοστιαία αύξηση των τιμών, αλλά να τη βλέπουμε σε συνάρτηση με την πτώση των εισοδημάτων. Όλα αυτά δημιουργούν συνθήκες ανυπόφορες για τον Έλληνα πολίτη.
Η κα Κατσέλη, λίγο πριν αποχωρήσει από το Υπουργείο, απέδιδε την ευθύνη της ακρίβειας στην αύξηση των έμμεσων φόρων, κυρίως του ΦΠΑ αλλά και στην υποψία αύξησης των τιμολογίων των ΔΕΚΟ. Η υποψία έγινε τώρα βεβαιότητα. Τα τιμολόγια της ΔΕΗ αυξάνονται. Και σας θυμίζω εδώ, πώς συμπεριφερθήκατε στη δική μας Κυβέρνηση, όταν, επί προεδρίας του κ. Αθανασόπουλου, συζητούσαμε αυξήσεις.
Τι πυροδότησε λοιπόν την ακρίβεια;
Σας θυμίζω ότι όταν η βενζίνη ήταν στο 1 Ευρώ το λίτρο λέγατε ότι επρόκειτο για κλοπή και λεηλασία του Έλληνα πολίτη. Εγώ προσωπικά είμαι ταλαιπωρημένος από εσάς. Ως αρμόδιος Γενικός Γραμματέας εκείνη την εποχή, έβγαινα στα δικαστήρια των τηλεοπτικών παραθύρων για να απολογηθώ για κάτι το οποίο είχαμε χειριστεί πολύ καλύτερα από εσάς. Μας αποκαλούσατε ‘’παρατηρητές’’ της λεηλασίας του εισοδήματος. Αυτές τις λέξεις είχε χρησιμοποιήσει ο κ. Χρυσοχοΐδης.
Και σας ρωτώ: γιατί δεν εφαρμόζετε τον νόμο που είχαμε ψηφίσει για την αγορά πετρελαιοειδών; Ένα νόμο που επέτρεπε στην Πολιτεία να σφραγίσει εγκαταστάσεις, σε περίπτωση υποτροπής νοθείας; Γιατί δεν υποχρεώνετε εταιρίες να κάνουν χρήση εγκαταστάσεων τρίτων εταιριών για να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός; Γιατί δεν εφαρμόζετε τους δυο νόμους για τις ενδοομιλικές συναλλαγές που σας είπε ο κ. Χατζηδάκης ή τη νομοθεσία για την Επιτροπή Ανταγωνισμού; Θυμάμαι ότι τον περασμένο Μάιο η κα Κατσέλη είχε φέρει και νόμο για να πατάξει όπως είχε πει τα μονοπώλια. Τι απέγινε;
Κύριε Υπουργέ,
Εσείς δεν είστε απλώς παρατηρητές. Είστε διαχειριστές εκ του προχείρου μιας κατάστασης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, στο οποίο αναφέρθηκαν και οι συνάδελφοι, είναι το πλαφόν στα καύσιμα, το οποίο μόλις το βάλατε σκεφτήκατε, να το αναπροσαρμόσετε προς τα πάνω και σε δυο μέρες το πήρατε πίσω. Ρωτώ όλο το Σώμα: τι θα λέγατε αν όλα αυτά τα πρωτοφανή συνέβαιναν επί Νέας Δημοκρατίας; Πέρα από τα τηλεοπτικά δικαστήρια, θα ζητούσατε καθημερινά παραιτήσεις. Θα μας είχατε βομβαρδίσει με Ερωτήσεις, Δελτία Τύπου και συνεντεύξεις.
Τα πειράματά σας δεν έχουν τέλος. Δεν έχουν όμως τέλος και οι ευρηματικές σας πράγματι εξαγγελίες. Αλίευσα σήμερα το πρωί, μια εξαγγελία που έκανε ο Πρωθυπουργός με αφορμή τις πρώτες 100 μέρες του Πασοκ στην εξουσία: τη δημιουργία Ειδικής Υπηρεσίας Προληπτικής Παρακολούθησης της Αγοράς και Καταπολέμησης των Μονοπωλίων. Αλήθεια τι έγινε με αυτό; Η πρόληψη πού βρίσκεται; Σε ποιού Υπουργού τα χέρια; Σε ποια υπηρεσία; Πως ακριβώς πολεμάτε τα μονοπώλια για τα οποία μας κατηγορούσατε;
Κύριε Υπουργέ,
Αντί να παρακαλάτε την Τρόικα, τρέξτε το ΕΣΠΑ.
Αντί να θεωρείτε την αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ, ως κίνητρο εξοικονόμησης ενέργειας – γιατί το άκουσα κι αυτό χθες- τρέξτε το Πρόγραμμα εξοικονόμησης όπως το είχαμε φτιάξει εμείς και όχι με δάνεια που θα δοθούν από τράπεζες, μέσω του ΤΕΜΠΜΕ.
Αντί να βάζετε φορολογικά εμπόδια, κυνηγήστε το παραεμπόριο το οποίο έχει ετήσιο τζίρο σχεδόν 20 δισ. ευρώ από τα οποία το κράτος χάνει 4 με 5 δις κάθε χρόνο.
Αντί να αυξήσετε τις αντικειμενικές αξίες – έρχεται κι αυτό- να επεκτείνετε – και σας το λέω σαν πρόταση, γιατί δεν κάνουμε μόνο κριτική- τα πολεοδομικά σχέδια, να αρχίσει να λειτουργεί η οικοδομή, ένας παραδοσιακός και δοκιμασμένος κλάδος.
Και δεν το λέω μόνο εγώ, πέντε Υπουργοί της Κυβέρνησης το είπαν προχθές.
Σε συνθήκες πολεμικές, σε συνθήκες κρίσης, αυτές είναι λύσεις.
Εσείς τίποτα από αυτά δεν κάνετε.
Κυβερνάτε κύριε Υπουργέ! Δεν σχολιάζετε την πραγματικότητα ».
ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ:
«Κύριε Υπουργέ,
Η αλήθεια είναι μια: σήμερα, μετά από 12 μήνες ΠΑΣΟΚ στην εξουσία δεν υπάρχει ούτε ένας δείκτης της καθημερινότητας που να μην έχει επιδεινωθεί. Τώρα το ποιος ακριβώς φταίει το μνημόνιο, οι χειρισμοί σας ή κάτι άλλο, να το συζητήσουμε όσο θέλετε.
Είπατε ότι στόχος σας είναι ένα ασφαλές επιχειρηματικό περιβάλλον. Ασφάλεια σημαίνει σταθερότητα. Την απάντηση σας τη δίνουν οι επιχειρήσεις που αναχωρούν από τη χώρα.
Μιλήσατε για υγιή ανταγωνισμό. Είπατε ότι θα επιβάλλετε την τήρηση των νόμων και ότι δεν θα παίξετε με το εισόδημα του καταναλωτή. Αυτά τα δέχομαι μόνο ως προεκλογικό λόγο και όχι ως απολογισμό ενός έτους κυβερνητικής θητείας.
Μας καλέσατε να χτυπήσουμε μαζί τα καρτέλ. Εμείς κ. Υπουργέ, σας δώσαμε τα εργαλεία. Και θεσμικά, τα οποία δεν εφαρμόζετε και σας ζητήσαμε να μας πείτε γιατί δεν τα εφαρμόζετε, αλλά και τα επιχειρησιακά. Είπατε ότι το ενεργοποιήσατε το Παρατηρητήριο Τιμών Καυσίμων. Εγώ ο ίδιος το έχω φτιάξει ως Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ανάπτυξης με την υποστήριξη φορέων και εσείς το βρήκατε σε πλήρη λειτουργία. Τι ακριβώς ενεργοποιήσατε; Το άλλο Παρατηρητήριο Τιμών που δημιουργήσαμε μετά από δυο- τρία χρόνια σκληρής δουλειάς στο Υπουργείο, το εγκαινίασε η κα Κατσέλη τον Νοέμβριο! Δεν καταλαβαίνω λοιπόν τι ενεργοποιήσατε.
Αναφερθήκατε στα καρτέλ και χρησιμοποιήσατε ως παράδειγμα τη μείωση των τιμών σε 222 προϊόντα έναντι αυξήσεων σε 113. Εγώ θέλω να μου πείτε, πόσα και ποια από τα προϊόντα αυτά συμμετέχουν στο καλάθι της νοικοκυράς.
Σε ό,τι αφορά στη διαφάνεια στην αγορά. Είπατε ότι παγώστε με νόμο τα δίδακτρα και ότι για τα καύσιμα –άκουσον, άκουσον- καταφέρατε να μην υπάρξει αύξηση των τιμών διυλιστηρίου. Αν είναι δυνατόν. Σας παρακαλώ θερμά, μην επικαλεστείτε άλλη φορά αυτό το επιχείρημα. Δεν παρεμβαίνετε εσείς στη διαμόρφωση των τιμών διυλιστηρίου. Ενημερωθείτε λίγο από τους συνεργάτες σας για να δείτε πόσο δίκιο έχω.
Σας ενόχλησε η λέξη τραγέλαφος που χρησιμοποιήσαμε συζητώντας για το πλαφόν στα καύσιμα. Να σας θυμίσω λοιπόν ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, με αποτέλεσμα, επί δυο-τρεις μέρες, πριν προλάβετε να βγάλετε την υπουργική απόφαση του Υπουργείου Οικονομίας, να γίνει χαμός στην αγορά. Όλοι άλλαξαν τις τιμές. Αυτό είναι τραγέλαφος!
Είπατε ότι θα βγάλετε συνεργεία να ελέγξουν το Πετρέλαιο θέρμανσης: Πού ακριβώς θα τα βγάλετε; Στα σπίτια την ώρα που οι πωλητές ή οι μεταπωλητές πετρελαίου παραδίδουν τα καύσιμα; Σας παρακαλώ μη λέμε ανακρίβειες.
Ο κ. Πρωτόπαπας, αναφέρθηκε στις αιτίες του πληθωρισμού.
Λέει ότι οι φόροι μπήκαν επειδή δεν υπήρχε άλλος δρόμος.
Βεβαίως και υπήρχε άλλος δρόμος. Σας τον δείξαμε, σας τον εξηγήσαμε πάρα πολλές φορές, αδυνατείτε να το καταλάβετε. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα: στις αρχές του 2004 κύριοι συνάδελφοι, όλος ο διεθνής τύπος και τα ξένα ΜΜΕ έλεγαν ότι δεν θα γίνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, ότι δεν θα τα καταφέρουμε. Μάλιστα, μια ξένη δημοσιογράφος είχε μπει νύχτα στο Ολυμπιακό Στάδιο, με αποτέλεσμα την άλλη μέρα να βουίξει ο πλανήτης ότι έχουμε προβλήματα ασφάλειας και να φύγουν οι τιμές των συστημάτων στα ύψη! Ποιος έπαιξε το ρόλο αυτής της δημοσιογράφου το διάστημα που διέρρευσε; Η ίδια η Κυβέρνησή σας. Έτσι φτάσαμε στο Μνημόνιο.
Ο κ. Πρωτόπαπας τέλος, είπε ότι αδυνατούσαμε να ελέγξουμε τις αυξήσεις των τιμών των καυσίμων. Να θυμίσω του θυμίσω ότι το 2008 παλεύαμε με το πετρέλαιο στα 180 δολάρια το βαρέλι! Τίποτα άλλο. Ευχαριστώ».