10 Οκτωβρίου 2010

ΠΑΣΟΚ: Αγκάθι η κατάρρευση Κικίλια!

ΑΛΕΞΗΣ  ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ.  Ο υποψήφιος  του Συνασπισμού  είναι στην τρίτη  θέση των γκάλοπ
Εντονους πονοκεφάλους αρχίζουν να προκαλούν στην κυβέρνηση και την Ιπποκράτους οι εξελίξεις στην πολιτική μάχη της Περιφέρειας Αττικής που μόλις πριν από έναν μήνα έμοιαζε περισσότερο με περίπατο για το ΠΑΣΟΚ.

Oι δημοσκοπήσεις που έχει στη διάθεσή του το Μαξίμου, παρ΄ ότι δείχνουν καθαρό προβάδισμα του υποψηφίου του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Σγουρού, έχουν περιπλέξει τα πράγματα σε σχέση με τα εκλογικά αποτελέσματα, αφού φανερώνουν ότι ο παράγοντας που θα καθορίσει τον νικητή δεν είναι άλλος από τον υποψήφιο της Νέας Δημοκρατίας Βασίλη Κικίλια.

Τα συγκεκριμένα δημοσκοπικά ευρήματα αρχικώς προκάλεσαν ευφορία και ικανοποίηση στην κυβέρνηση που διαπίστωσε ότι ο εκλεκτός της Ρηγίλλης έρχεται μόλις τέταρτος στις μετρήσεις συγκεντρώνοντας μονοψήφιο ποσοστό! Ωστόσο τις πρώτες σκέψεις διαδέχτηκαν προβληματισμοί δεδομένου ότι στην περίπτωση που ο κ. Κικίλιας δεν καταφέρει να περάσει στον β΄ γύρο έχοντας απέναντί τον κ. Σγουρό, κανείς δεν θα μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να χάσει την πιο μεγάλη περιφέρεια της χώρας. Τα δεδομένα (μέχρι στιγμής) έχουν ως εξής: Ο Γιάννης Σγουρός προηγείται των αντιπάλων του συγκεντρώνοντας ένα ποσοστό γύρω στο 23%-25%. Επεται ο Γιάννης Δημαράς και ακολουθεί ο Αλέξης Μητρόπουλος, αφήνοντας τέταρτο τον κ. Κικίλια. Οπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, εάν τα γκάλοπ που θα διενεργηθούν το επόμενο διάστημα καταγράψουν αδυναμία της Νέας Δημοκρατίας να συσπειρωθεί γύρω από την υποψηφιότητα Κικίλια (σήμερα η συσπείρωση είναι ιδιαίτερα χαμηλή) τότε ο υποψήφιος της Ρηγίλλης δεν θα περάσει στον δεύτερο γύρο. Αυτό πολιτικά και σε πρώτη ανάγνωση θα «σήμαινε πανωλεθρία της Νέας Δημοκρατίας στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας», σημειώνει ανώτερος κυβερνητικός παράγοντας που έχει διαβάσει τα επίμαχα γκάλοπ.

Συσπείρωση. Ομως πρακτικά θα σήμαινε ότι ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ θα διεκδικούσε στον δεύτερο γύρο την περιφέρεια έχοντας ως αντίπαλο έναν εκ των Γιάννη Δημαρά και Αλέξη Μητρόπουλου. «Σ΄ αυτήν την περίπτωση κανείς δεν θα μπορούσε να αποκλείσει μία αντιμνημονιακή συσπείρωση όλων των αντίπαλων δυνάμεων», αναφέρει κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ τονίζοντας ότι ούτε οι δημοσκόποι με βάση τα υφιστάμενα στοιχεία αποκλείουν την απώλεια της περιφέρειας από το κυβερνών κόμμα. Επομένως, όπως εξηγούν, πολιτικά το μεγαλύτερο κόστος θα το εισπράξει η κυβέρνηση αφού ενδεχόμενη ήττα του υποψηφίου της θα σημαίνει απόρριψη της πολιτικής της. Την ίδια ώρα ο κ. Σγουρός εμφανίζεται δυσαρεστημένος από την στάση του ΠΑΣΟΚ και σύμφωνα με πληροφορίες θεωρεί ότι όχι μόνο δεν έχει επαρκή στήριξη, αλλά κάποιοι υπονομεύουν την υποψηφιότητά του. Πράγματι η Ιπποκράτους προς το παρόν ζυγίζει τα δεδομένα χωρίς όμως να δείχνει διάθεση να αντιδράσει δυναμικά. «Ουσιαστικά χαϊδεύουμε τα αυτιά του κ. Δημαρά και αδιαφορούμε για την υποψηφιότητα Μητρόπουλου», αναφέρει υψηλόβαθμος παράγων του ΠΑΣΟΚ με την επισήμανση ότι μέχρι στιγμής το κόμμα δεν έχει διαγράψει- σύμφωνα με το καταστατικό - ούτε τον έναν ούτε τον άλλον από τους δύο «αντάρτες».

Το βέτο. Τα προβλήματα επιτείνει και το βέτο που έχει ασκήσει ο υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μίχας για ορισμό του Παναγιώτη Φασούλα ως υποψηφίου αντιπεριφερειάρχη Πειραιώς. Ο Μιχάλης Καρχιμάκης έχει κάνει ήδη μία διερευνητική συνάντηση με τον κ. Φασούλα στον οποίο έχει προταθεί η Αντιπεριφέρεια Νότιας Αττικής όμως οι συζητήσεις θα συνεχιστούν. «Δεν μπορούμε να βάλουμε στο περιθώριο ένα στέλεχος που έχει κερδίσει έναν μεγάλο δήμο», αναφέρει για την περίπτωση Φασούλα κυβερνητικό στέλεχος, επιβεβαιώνοντας ότι βούληση του ΠΑΣΟΚ είναι η αξιοποίησή του σε κεντρικό ρόλο στις εκλογές.

Φοβούνται αντιμνημονιακή συσπείρωση στον δεύτερο γύρο, αν αντίπαλος του Σγουρού δεν είναι ο Κικίλιας

Επισκέψεις Γιώργου σε περιφέρειες- αγκάθια

Αγκαθάκια υπάρχουν στις περισσότερες περιφέρειες.

Η δήλωση του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Καρχιμάκη ότι το κόμμα θα κερδίσει το μίνιμουμ 8 από τις 13 περιφέρειες είναι μάλλον για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης.

Η υποψηφιότητα του Ηλία Μπεριάτου στο Ιόνιο δεν ανέκοψε τους σχεδιασμούς αντάρτικου ψηφοδελτίου και εξ αυτού του λόγου αύριο (Κυριακή) ο Γιώργος Παπανδρέου μεταβαίνει στην Κέρκυρα για να στηρίξει τον επίσημο υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ. Στην Κεντρική Μακεδονία, παρά τις γενναίες προσπάθειες του υποψηφίου Μάρκου Μπόλαρη, φαίνεται πως το ΠΑΣΟΚ δύσκολα θα καταφέρει να ανατρέψει το προβάδισμα του Π. Ψωμιάδη. Επίσης, στο Βόρειο Αιγαίο οι μετρήσεις δείχνουν ότι χρειάζεται βοήθεια η υποψηφιότητα του Νάσου Γιακαλή (ο κ. Παπανδρέου θα βρίσκεται σήμερα στη Λήμνο), ομοίως και η υποψηφιότητα του Απ. Παπατόλια στη Θεσσαλία. Ενθαρρυντικά μηνύματα έρχονται από την Κρήτη, όπου φαίνεται ότι ο Στ. Αρναουτάκης δεν αντιμετωπίζει προβλήματα όσον αφορά την επικράτησή του, ωστόσο υπάρχουν γκρίνιες από στελέχη που δεν αξιοποιήθηκαν για τις θέσεις των αντιπεριφερειαρχών, καθώς οι διαθεσιμότητες ξεπερνούσαν τις 50. Σχετικά άνετα φαίνεται πως θα επικρατήσει και ο Γιάννης Μαχαιρίδης στο Νότιο Αιγαίο, αν και η αποχώρηση του κ. Μπάιλα (υποψηφίου αντιπεριφερειάρχη) για λόγους ηθικής τάξης δημιούργησε μια συνολικότερη αναστάτωση στο ψηφοδέλτιο. Καλά πηγαίνει το ΠΑΣΟΚ και στην Ηπειρο όπου την υποψηφιότητα του Βαγγέλη Αργύρη στήριξε με την παρουσία του στα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου ο Ι. Ραγκούσης, στη Δυτική Ελλάδα με υποψήφιο τον πρώην υφυπουργό Απόστολο Κατσιφάρα, στην Πελοπόννησο με τον Πέτρο Τατούλη και στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, όπου φαίνεται ότι πηγαίνει καλά η υποψηφιότητα του Αρη Γιαννακίδη
πηγή τα ΝΕΑ