29 Οκτωβρίου 2010

Χίος: Επίσκεψη του υποψ. Περιφερειάρχη Ηλία Γιαννίρη και της υποψ. Αντιπεριφερειάρχη Μαρίας Μπογή στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χίου


«Αδιέξοδη η πολιτική του πολιτισμού και καταστροφική για τα νησιά μας-

-Απαιτούνται βαθιές αλλαγές»

Ο Ηλίας Γιαννίρης, υποψ. Περιφερειάρχης του συνδυασμού «Οικολογικός Άνεμος στο Βόρειο Αιγαίο», που βρίσκεται από τις 26 του μηνός στη Χίο, επισκέφτηκε σήμερα το Αρχαιολογικό Μουσείο Χίου.

Ο Ηλίας Γιαννίρης ενημερώθηκε από την Κα Τσαρδάκα Δέσποινα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η υπηρεσία και για τα προβλήματα που υπάρχουν στη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Συγκεκριμένα, συζητήθηκε η υποστελέχωση των υπηρεσιών με αποτέλεσμα να υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις και ταλαιπωρία των πολιτών, αλλά και να εκτελείται πλημμελώς το αρχαιολογικό έργο. Στην υπηρεσία υπάρχει μόνο η Κα Τσαρδάκα ως μόνιμη αρχαιολόγος, που έχει στην ευθύνη της όχι μόνο το Αρχαιολογ. Μουσείο αλλά και όλη τη Χίο. Παράλληλα, υπάρχει υποχρηματοδότηση της υπηρεσίας, περισσότερο από ότι τα προηγούμενα χρόνια, μετά την κατάργηση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων, με αποτέλεσμα να εκκρεμούν από το 2005 σωστικές ανασκαφές σε 22 οικόπεδα. Αρκετοί οικοπεδούχοι, για να μη χάνουν χρόνο, αναγκάζονται να διενεργούν την ανασκαφή με την επίβλεψη της υπηρεσίας αλλά με δικά τους έξοδα, υφιστάμενοι έτσι έναν εκβιασμό από το ΥΠΠΟ λόγω υποστελέχωσης της υπηρεσίας.

Σημαντικό ζήτημα ανακύπτει από το Νόμο Παυλόπουλου γιατί μετά υπηρεσία 24 μηνών οι έμπειροι συμβασιούχοι δεν μπορούν να ξαναεργαστούν ποτέ στο Υπ. Πολιτισμού, με αποτέλεσμα, όταν επαναπροσλαμβάνονται άλλοι συμβασιούχοι να μην έχουν την απαιτούμενη εμπειρία.

Λόγω της υποστελέχωσης εκκρεμούν αδημοσίευτες μελέτες ανασκαφών από το 2003, με αποτέλεσμα να μην αναδεικνύεται έγκαιρα η πολιτιστική κληρονομιά της Χίου.

Τέλος, η αρχαιολογική υπηρεσία δεν έχει ενημέρωση για τη θέση που σχεδιάζεται να γίνει η επένδυση ανεμογεννητριών της ΡΟΚΑΣ, που δρομολογείται από την κυβέρνηση με το νόμο FAST TRACK, παρ’ όλο που στην πιθανολογούμενη περιοχή χωροθέτησης στο Αίπος υπάρχουν σημαντικότατοι αρχαιολογικοί χώροι, όπως το Ρημόκαστρο.

Μετά τη συνάντηση ο Ηλίας Γιαννίρης δήλωσε:

«Το μοντέλο ανάπτυξης που ακολουθεί η χώρα εδώ και 4 δεκαετές, αυτό που σήμερα έχει «φαλιρίσει», έχει σημαντικές επιπτώσεις στον πολιτισμό της χώρας. Είναι απαράδεκτο να θεωρείται τοπική υπόθεση της Χίου και όχι της χώρας η πολιτιστική κληρονομιά του νησιού. Η εθνική πολιτική πολιτισμού δείχνει με τραγικό τρόπο την απουσία της στη Χίο και στα άλλα νησιά του Αιγαίου. Οι υπηρεσίες του ΥΠΠΟ όπως η Αρχαιολογία, των Βυζαντινών και των Νεοτέρων Μνημείων, θα πρέπει να είναι οργανωμένες σε επίπεδο Νομού και όχι σε επίπεδο Περιφέρειας, και παράλληλα να ανήκουν στο ΥΠΠΟ και όχι στην αυτοδιοίκηση, για τι πρόκειται για εθνική κληρονομιά και όχι για τοπική υπόθεση.

Ο συνδυασμός «Οικολογικός Άνεμος στο Βόρειο Αιγαίο» συμπαραστέκεται στον αγώνα των εργαζομένων του ΥΠΠΟ για καλά στελεχωμένες και οργανωμένες υπηρεσίες. Το όραμα της σύνδεσης της πολιτιστικής κληρονομιάς της Χίου με ένα νέο βιώσιμο μοντέλο δεν μπορεί να υπηρετηθεί μέσα σε τέτοιο πολιτικό πλαίσιο. Οι πολίτες πρέπει να εκφράσουν σε αυτές τις εκλογές τη διάθεσή τους για αλλαγή κατεύθυνσης