Π. Γαλιατσατος
Στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας, του οποίου ο Πέερ Στάινμπρουκ διατέλεσε αντιπρόεδρος και δελφίνος, δεν είχε τη φήμη του εύκολου ανθρώπου. Ακούσια, ωστόσο, ουδέποτε ώς τώρα είχε προκάλεσει πολιτική θύελλα. Αυτό προκάλεσε όμως η αναφορά της συνάντησης που είχε το 2009 με τον Γ. Παπανδρέου, στο βιβλίο του. Η θύελλα δεν λέει να κοπάσει. Την Παρασκευή ο Α. Σαμαράς επιτέθηκε πάλι στον πρωθυπουργό λέγοντας: «Ο κ. Στάινμπρουκ τον είχε ενημερώσει, από τον Ιανουάριο του 2009, για την επικίνδυνη κατάσταση στην οποία έμπαινε η Ελλάδα. Και όμως. Εννιά μήνες μετά, γύριζε ο κ. Παπανδρέου την Ελλάδα και έταζε παροχές και διαβεβαίωνε ότι λεφτά υπάρχουν».
Ο ίδιος ο κ. Στάινμπρουκ θεωρεί ότι ο κ. Παπανδρέου γνώριζε την κατάσταση: «Δεν είχε ψευδαισθήσεις σε σχέση με την οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας και ήταν εν γνώσει της τεράστιας πρόκλησης που θα αντιμετωπίσει σε ενδεχόμενη εκλογή του».
Από το βιβλίο προκύπτει πως ο κ. Παπανδρέου ενδιαφερόταν για το πώς αντιμετώπισε τα ελλείμματα η Γερμανία και για συστάσεις ως προς το τι να κάνει: «Αφού απάντησα στα ερωτήματά του σε σχέση με τις προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής από το 2000 ώς το 2008 στη Γερμανία και μου ζήτησε συστάσεις για την ελληνική κατάσταση, με αποχαιρέτησε με την ειρωνική παρατήρηση, πως τώρα δεν είναι πια τόσο βεβαιος αν πράγματι θέλει να κερδίσει τις εκλογές. Γνώριζε ότι ως πρωθυπουργός θα έπρεπε να βγάλει από τη φωτιά τα καυτά κάστανα που θα του παρέδιδε η τότε κυβέρνηση Καραμανλή», αναφέρει ο Στάινμπρουκ.
Η συνάντηση έγινε στις 28 Ιανουαρίου. Η συγκεκριμένη χρονική συγκυρία απαντά από μόνη της στο ερώτημα τι γνώριζαν ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Στάινμπρουκ για την ελληνική οικονομία. Η κατάστασή της ήταν δραματική. Η πρώτη «κρίση δανεισμού» είχε ξεσπάσει στις αρχές Δεκεμβρίου, μετά τα γεγονότα της Αθήνας (που εκτίναξαν το spread στις 200 μονάδες). Μετά δύο μήνες ήταν στην κορύφωσή της. Στις 23 Ιανουαρίου, το spread των ελληνικών δεκαετών ομολόγων είχε φτάσει τις 305 μονάδες, ενώ το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου έφτανε στο 13% του ΑΕΠ. Μέσα σε όλα αυτά, οι αγρότες είχαν κόψει την Ελλάδα στα δύο.
Δύο εβδομάδες νωρίτερα, η S&P είχε υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας. Η κυβέρνηση Καραμανλή αγωνιούσε αν θα βγάλει πέρα το πρόγραμμα δανεισμού, ταυτόχρονα όμως έκλεινε με υποσχέσεις παροχών το μάτι στους πολίτες, ότι κάνει «κοινωνική στροφή». Η συνάντηση του Στάινμπρουκ με τον Παπαθανασίου στις 20 Ιανουαρίου στο Ecofin δεν θα πρέπει να ήταν ιδιαίτερα ευχάριστη. Στις 23 Ιανουαρίου, μάλιστα, η ΕΚΤ είχε απευθύνει αυστηρές συστάσεις στην κυβέρνηση Καραμανλή να σταματήσει την παροχολογία.
Η αποστροφή που αποδίδει ο Στάινμπρουκ στον Παπανδρέου παίρνει δραματικό χαρακτήρα. Γιατί είναι βέβαιο ότι οι συστάσεις του Γερμανού θα ήταν σε αντίθετη κατεύθυνση από των νεοκεϊνσιανών που πλαισίωναν τον κ. Παπανδρέου. Μια βδομάδα αργότερα πάντως, ο τελευταίος επανέλαβε σε συνέντευξη Τύπου (5.2) ότι «λεφτά υπάρχουν». Στην ίδια γραμμή άλλωστε ήταν και η κυβέρνηση Καραμανλή που μοίραζε 500 εκατ. στους αγρότες. To spread παρέμεινε πάνω από τις 250 μονάδες ώς τα μέσα Φεβρουαρίου. Από τη απειλή της χρεοκοπίας η Ελλάδα σώθηκε χάρη στον Στάινμπρουκ, που εκτόνωσε τις πιέσεις στις 16.2.2009 λέγοντας ότι «κάποιες χώρες ενδεχομένως να εγγυηθούν υπό όρους για τον δανεισμό χωρών της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα».
πηγή καθημερινή