26 Οκτωβρίου 2010

Ο Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννης Μαγκριώτης ολοκλήρωσε τη διήμερη περιοδεία του στη Σάμο και την Ικαρία.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 25 Οκτωβρίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Την Κυριακή 24 Οκτωβρίου, ο κ. Μαγκριώτης, με το Βουλευτή Σάμου, Πυθαγόρα Βαρδίκο και τη Γενική Γραμματέα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Σοφία Θεολογίτου, μαζί με εκπροσώπους φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πραγματοποίησαν σύσκεψη για θέματα υποδομών της Σάμου.

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο Υφυπουργός αναφέρθηκε στις αναπτυξιακές υποδομές της Σάμου και ενημέρωσε ότι η κατασκευή σημαντικών υποδομών της Σάμου, θα δημοπρατηθεί τους επόμενους μήνες:

· Η οδική σύνδεση Σάμος-Καρλόβασι, θα χρηματοδοτηθεί με 22 εκατ. ευρώ από το ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου.

· Η παράκαμψη Πυθαγορείου-Χώρας, θα χρηματοδοτηθεί με 14 εκατ. ευρώ από το Τομεακό Πρόγραμμα του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

· Το Ευπαλίνειο Όρυγμα, το πρώτο υδραγωγείο που χρονολογείται από το 550 π.Χ. και κατασκευάστηκε από τον αρχιτέκτονα Ευπαλίνο τον Μεγαρίτη, θα χρηματοδοτηθεί με 5 εκατ. ευρώ από εθνικούς πόρους.

· Με 400.000 ευρώ θα χρηματοδοτηθεί η μελέτη του τμήματος Μαραθόκαμπου-Αγ. Κυριακής.

«Με την κατασκευή αυτών των έργων, η Σάμος αποκτά ένα αξιόπιστο, σύγχρονο κα ασφαλές οδικό δίκτυο, που μαζί με το αεροδρόμιο και τα λιμάνια της αποτελούν τους αποφασιστικούς βραχίονες της βιώσιμης ανάπτυξής της», τόνισε ο κ. Μαγκριώτης.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας ο Υφυπουργός επισκέφθηκε τις πλημμυρόπληκτες περιοχές της Ικαρίας και συμμετείχε σε σύσκεψη με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και φορέων του νησιού, με θέματα που αφορούσαν στην αντιμετώπιση των καταστροφών λόγω της κακοκαιρίας και τις υποδομές του νησιού.

Με απόφαση του Νομάρχη Σάμου, Μανώλη Κάρλα και της Κυβέρνησης, η Ικαρία τέθηκε, από τις πρώτες ώρες, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και αυτό βοήθησε στην άμεση μίσθωση ιδιωτικών συνεργείων για να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την πρωτοφανή καταιγίδα. Οι δαπάνες θα πληρωθούν με παραστατικά από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Το Υπουργείο Υγείας, Διατροφής και Άθλησης, από τις πρώτες ημέρες υπέγραψε απόφαση με την οποία χορηγεί από 100.000 ευρώ για τα έκτακτα προνοιακά προβλήματα για νομούς της Χίου και της Ικαρίας, ποσά το οποία μπορεί να αυξηθούν μετά την πλήρη καταγραφή των αναγκών.

Ο Υφυπουργός μιλώντας για τα μέτρα αποκατάστασης των πληγέντων περιοχών, τόνισε:

«Ως επισπεύδον Υπουργείο, ετοιμάσαμε και υπογράψαμε, τόσο για τη Χίο όσο και για την Ικαρία, Κοινή Υπουργική Απόφαση για τις αποζημιώσεις κάθε μορφής, ορίζοντας τα δύο νησιά ως πλημμυρόπληκτα στο σύνολό τους. Περιμένουμε να μας στείλουν τις προτάσεις, τις καταγραφές και τις εκτιμήσεις των τοπικών φορέων για τον αριθμό, αλλά και το εύρος των καταστροφών, που έχουν υποστεί κατοικίες, επαγγελματικοί χώροι, δημόσιες υποδομές, οικοσκευές, σοδειές αγροτικών προϊόντων, μηχανολογικός εξοπλισμός (επαγγελματικών χώρων και βιοτεχνιών) κ.λπ., για να δοθούν οι ανάλογες αποζημιώσεις άμεσα».

Τα ποσά που διατίθενται για την επισκευή των ζημιών είναι:

Για κατοικίες που χαρακτηρίζονται κατεδαφιστέες: 800 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, από τα οποία το 50% χορηγείται δωρεάν ως κρατική αρωγή και το υπόλοιπο 50% ως άτοκο δάνειο.

Για τα υπόλοιπα, εκτός κατοικιών, κτίρια που χαρακτηρίζονται κατεδαφιστέα τα ποσά που χορηγούνται φθάνουν μέχρι τα 600 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, από τα οποία 1/3 δίδεται δωρεάν και 2/3 με την μορφή άτοκου δανείου.

Για κτίρια τα οποία πλημμύρισαν χωρίς όμως να υποστούν σοβαρές βλάβες χορηγείται το ποσό των 60 ευρώ ανά τ.μ. δωρεάν για την αποκατάσταση των ελαφρών ζημιών.

Όσον αφορά στα αίτια της καταστροφής ο Υφυπουργός σημείωσε ότι: «Δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις οι καταστροφές είναι συνδυασμός της κακοκαιρίας με προβληματικές παρεμβάσεις, όπως μπαζωμένα ρέματα και κακοτεχνίες. Οι τοπικές κοινωνίες και ο κάθε πολίτης ξεχωριστά πρέπει να απαιτήσουν τον επανασχεδιασμό των έργων αυτών και ιδιαίτερα την αποκατάσταση των ρεμάτων».

Αναφερόμενος στην Ικαρία ο κ. Μαγκριώτης επισήμανε:

«Ειδικά στην Ικαρία, ένα πρόσθετο πρόβλημα που έχει προκληθεί από την υπερβόσκηση, έχει οδηγήσει σε ερημοποίηση το 42% της έκτασης του νησιού, σύμφωνα με μελέτη του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου Αθήνας. Ευθύνη της Πολιτείας, των τοπικών φορέων και των πολιτών είναι να βάλουν τέλος σε αυτές τις πρακτικές, που καταστρέφουν το περιβάλλον και πολλαπλασιάζουν τις καταστροφές, όταν έχουμε ακραία καιρικά φαινόμενα. Η ανάπτυξη της Ικάριας θα έρθει μέσα από την αξιοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος, της πολιτιστικής κληρονομιάς και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του νησιού.

Από τη δική μας πλευρά έχουμε εντάξει και θα χρηματοδοτήσουμε δύο σημαντικά έργα υποδομής, που για πολλά χρόνια απαιτούσε η Ικάρια. Το κεντρικό οδικό δίκτυο «Στελί-Φραντάτο-Ράχες» θα χρηματοδοτηθεί με 11 εκατ. ευρώ περίπου από το Τομεακό Πρόγραμμα του Υπουργείου. Με ανάλογου ύψους χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου θα κατασκευαστεί η Γ΄ φάση του λιμανιού του Εύδηλου».

Τέλος ο Υφυπουργός επισήμανε ότι:

«Από την πλευρά του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, έχουν διαμορφωθεί σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, δύο προγράμματα για την αντιπλημμυρική προστασία και την οδική ασφάλεια. Τα προγράμματα αυτά αφορούν όλη την χώρα. Μετά τις εκλογές οι νέοι Δήμοι και οι Περιφέρειες θα πρέπει να θέσουν τα θέματα αυτά σε απόλυτη προτεραιότητα. Είμαι βέβαιος ότι θα συνεργαστούμε για την επίτευξη αυτών των στόχων».