«Πριν ένα χρόνο η Ελλάδα ετοιμαζόταν να γίνει η Δανία του Νότου, όπως μας έλεγε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και τωρινός Πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου. Ήταν η εποχή που το ΠΑΣΟΚ και τα στελέχη του υπόσχονταν τα πάντα στους πάντες.
Είναι ίσως η πρώτη φορά, που τόσο σύντομα διαψεύστηκαν όλες οι προσδοκίες και οι ελπίδες του κόσμου. Ενός κόσμου, ο οποίος, πράγματι, έδωσε απλόχερα την εμπιστοσύνη του στο ΠΑΣΟΚ. Το ίδιο απλόχερα, βέβαια, και το ΠΑΣΟΚ έβαλε το χέρι του στα εισοδήματα των μισθωτών και των συνταξιούχων. Αυτών, δηλαδή, που χρειάζονταν την αμέριστη βοήθεια και συμπαράσταση της Πολιτείας, εν μέσω της οξύτατης οικονομικής κρίσης.
Ήδη, τα αποτελέσματα της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ είναι ορατά στην καθημερινότητα μας. Η Κυβέρνηση λέει ότι η πολιτική της είναι αναγκαίο κακό, μια και πρέπει να εφαρμόσει το Μνημόνιο. Βέβαια, δεν μας έχει εξηγήσει ακόμα γιατί το Μνημόνιο ήταν μονόδρομος και γιατί χώρες, με περισσότερα προβλήματα στην οικονομία τους από εμάς, κατάφεραν και δανείστηκαν από τις αγορές και δεν προσέφυγαν στο μηχανισμό στήριξης.
Ταυτόχρονα, όμως, η επίκληση του Μνημονίου από το ΠΑΣΟΚ και τα στελέχη του δεν εξηγεί επαρκώς το γεγονός της συνεχιζόμενης απαξίωσης της Δωδεκανήσου τον τελευταίο χρόνο.
Δεν εξηγεί επαρκώς την κατάργηση βασικών Υπουργείων που αφορούν και τα Δωδεκάνησα, της Ναυτιλίας και του Τουρισμού, των δυο βασικών πυλώνων της οικονομίας μας.
Ένα χρόνο μετά ξανακάνουν Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, αλλά χρειάζονται ένα και πλέον μήνα για να αποσαφηνίσουν τις αρμοδιότητες του νέου Υπουργείου. Τα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά. Επί ένα χρόνο οι αρμοδιότητες του Λιμενικού Σώματος ήταν μοιρασμένες σε διάφορα Υπουργεία. Η καλύτερη ακτοπλοϊκή συγκοινωνία είναι όνειρο καλοκαιρινής νυκτός. Οι άγονες γραμμές παραμένουν άγονες και το μεταφορικό ισοδύναμο ισούται, τελικά, με την αδυναμία του ΠΑΣΟΚ να εφαρμόσει αξιόπιστη ναυτιλιακή πολιτική.
Ταυτόχρονα, ο τουρισμός - βασική πηγή πλούτου για τα Δωδεκάνησα - παραμένει δεύτερη επιλογή στο πλαίσιο του ενιαίου Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού. Το σχήμα αυτό δεν αποδίδει. Χρειάζεται σύσταση ξεχωριστού Υπουργείου Τουρισμού. Όμως, το ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι θα χρειαστεί άλλον έναν χρόνο για να αντιληφθεί το πρόβλημα που το ίδιο προκαλεί.
Η επίκληση του Μνημονίου δεν εξηγεί επαρκώς την κατάρρευση του συστήματος υγείας στα Δωδεκάνησα και την υποστελέχωση των νοσοκομείων μας. Ειδικά όταν σε άλλες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας το ΠΑΣΟΚ στελεχώνει τα νοσοκομεία με επαρκές προσωπικό. Δεν εξηγεί, ακόμη, την μεγάλη καθυστέρηση στην υπογραφή νέων οργανισμών για τη λειτουργία τους. Δεν εξηγεί την απροθυμία των αρμοδίων, παρά τις επισκέψεις κυβερνητικών στελεχών, να δώσουν λύσεις στα προβλήματα και την ίδια στιγμή να κατηγορούν τους ίδιους τους εργαζόμενους.
Η επίκληση του Μνημονίου δεν εξηγεί επαρκώς την αύξηση της εγκληματικότητας στο νομό μας και την αντίστοιχη αφαίμαξη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Δωδεκανήσου από το αναγκαίο προσωπικό, αφήνοντας την υπάρχουσα αστυνομική δύναμη να φτάνει στα όρια της.
Η επίκληση του Μνημονίου δεν εξηγεί επαρκώς το γεγονός ότι η έδρα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου δεν ορίστηκε στη Ρόδο, όταν όλες οι άλλες έδρες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων ορίστηκαν στις πόλεις με το μεγαλύτερο πληθυσμό στην αντίστοιχη Περιφέρεια. Μια ακόμη ευκαιρία για την ανάπτυξη της Δωδεκανήσου χάθηκε. Και, βέβαια, το Μνημόνιο δεν έχει καμία σχέση με τη μεταφορά της συντριπτικής πλειοψηφίας των διευθύνσεων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης στη Σύρο.
Η επίκληση του Μνημονίου δεν εξηγεί επαρκώς το γεγονός ότι σχεδόν όλα τα μεγάλα έργα της Δωδεκανήσου βρίσκονται σε τέλμα. Έργα που θα έδιναν αναπτυξιακή ώθηση στο νομό μας, μένουν να «κοιτούν» τους Δωδεκανήσιους που κουνούν αμήχανα το κεφάλι τους. Και βέβαια, δεν εξηγεί επαρκώς ότι η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν πληρώνει το ποσό που της αναλογεί, ώστε να συνεχίσουν οι υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας να λειτουργούν.
Όμως, ας μην είμαστε αχάριστοι. Η Δωδεκάνησος «αναβαθμίστηκε» όταν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε, στη βάση μιας διεστραμμένης επικοινωνιακής λογικής, την προσφυγή της χώρας μας στο μηχανισμό στήριξης από το πανέμορφο, ακριτικό Καστελόριζο.
Ο Πρωθυπουργός μίλησε, και μιλά, για την «επανάσταση του αυτονόητου». Όμως, η αλήθεια είναι ότι η πολιτική του ιδίου και της Κυβέρνησης του, έχει οδηγήσει όλους εμάς τους Δωδεκανήσιους, ύστερα από πολλά χρόνια, να παλεύουμε και να διεκδικούμε τα απολύτως αυτονόητα.
Δεν έχουμε άλλη επιλογή, θα συνεχίσουμε να παλεύουμε και να διεκδικούμε. Όλοι όσοι αισθανόμαστε ότι αυτός ο τόπος αξίζει το καλύτερο. Όλοι όσοι αντιλαμβανόμαστε ότι έχουμε την ευθύνη να ορίσουμε το δικό μας μέλλον. Όλοι όσοι ξέρουμε ότι το βαθύ μπλε της θάλασσας των Δωδεκανήσων δεν «χωρά» στη λογική χρωματισμού του εκλογικού χάρτη με κυβερνητικά πινέλα.»