2 Οκτωβρίου 2010

Τουρισμός - ναυτιλία στο επίκεντρο της συνεργασίας με Κίνα

«Επιτομή του δυναμισμού και της φιλίας μεταξύ των δύο λαών», χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός την επίσκεψη του Κινέζου ομολόγου του Γουέν Τζιαμπάο στην Αθήνα.

Σε συνέντευξή του στο κινεζικό πρακτορείο Xinhua, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε πως υποδέχεται τον κ. Γουέν με μεγάλη εγκαρδιότητα και πως «αυτή η επίσκεψη δείχνει την πολύ ισχυρή στρατηγική σχέση την οποία αναπτύσσουμε προς αμοιβαίο όφελος».

Ο πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερο βάρος στη συνεργασία των δύο μερών τόσο στη ναυτιλία όσο και στον τουρισμό. Όπως είπε, «υπάρχουν δυνατότητες, που προκύπτουν από τη δυναμικότητα που διαθέτουν οι Έλληνες πλοιοκτήτες σε συνδυασμό με τις ανάγκες επέκτασης της κινεζικής οικονομίας».

«Η Ελλάδα εργάζεται για την προσέλκυση κινέζων τουριστών, προωθώντας απ' ευθείας αεροπορική σύνδεση με την Κίνα», συμπλήρωσε.

Επιπλέον, ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε εκτενώς στα μέτρα που ελήφθησαν για την επιτάχυνση και τη διαφάνεια των επενδύσεων, στο νόμο «fast truck» και τόνισε ότι έχουν γίνει οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για τη διασφάλιση ενός φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος.

Την ίδια στιγμή, «ψήφο εμπιστοσύνης» στην Ελλάδα αναμένεται να δώσει ο κινέζος πρωθυπουργός, σύμφωνα με τον Κινέζο πρέσβη στη χώρα μας Λούο Λιντσουάν [Βλέπε άρθρο] .

To ταξίδι του Γουέν, ο οποίος θα επισκεφτεί και άλλα ευρωπαϊκά κράτη, θα αποδείξει ακόμα «ότι η Κίνα παίρνει έμπρακτα μέτρα για να στηρίξει την Ελλάδα, το ευρώ [EUR=X] Σχετικά άρθρα [EUR=X] και την ΕΕ, έτσι ώστε να βγει από την κρίση το γρηγορότερο δυνατό και να μπει σε τροχιά σταθερής ανάκαμψης», δήλωσε ο Λούο σε συνέντευξή του στο Xinhua.

Το πρόγραμμα του Γουεν Τζιαμπάο

Ο κινέζος πρωθυπουργός θα έχει από συνομιλίες με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας.

Ειδικότερα, ο κ. Τζιαμπάο θα έχει το Σάββατο κατ' ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου, και θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών και υπογραφή συμφωνιών. Ακολούθως, ο κινέζος πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις της εταιρείας PCT (λιμάνι του Πειραιά).

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Κινέζου πρωθυπουργού το Σάββατο έχει ως εξής:

2:50 μ.μ. Επίσημη τελετή υποδοχής.

3:00 μ.μ. Κατ’ ιδίαν συνάντηση του Πρωθυπουργού, Γιώργου Α. Παπανδρέου με τον Πρωθυπουργό της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Wen Jiabao.

3:40 μ.μ. Συνάντηση με τη συμμετοχή των δύο αντιπροσωπειών.

4:40 μ.μ. Υπογραφή Συμφωνιών.

5:00 μ.μ. Δηλώσεις.

5:45 μ.μ. Επίσκεψη στο λιμάνι του Πειραιά.

8:45 μ.μ. Επίσκεψη στο Μουσείο Ακρόπολης.

9:15 μ.μ. Δείπνο παρατιθέμενο από τον Πρωθυπουργό προς τιμήν του Πρωθυπουργού της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Wen Jiabao. (Εστιατόριο Μουσείο Ακρόπολης)

Την Κυριακή, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής, Φ. Πετσάλνικο, και θα μιλήσει στην αίθουσα της Γερουσίας. Το μεσημέρι θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια, και θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας, ενώ το απόγευμα θα έχει συνάντηση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Α. Σαμαρά.

Τη Δευτέρα θα αναχωρήσει για Ιταλία, Βέλγιο και Τουρκία. Το πρόγραμμά του περιλαμβάνει επίσης επαφές με ανώτατους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

Γ. Πεταλωτής: Επίσκεψη ουσίας

Ως «άλλη μια πράξη ένδειξης εμπιστοσύνης προς τη χώρα μας» χαρακτήρισε την επίσκεψη του πρωθυπουργού της Κίνας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής.

Συμπλήρωσε ότι δεν θα είναι μια επίσκεψη εθιμοτυπική, αλλά ουσίας που θα συμβολίζει και το γεγονός ότι η Ελλάδα χαίρει της διεθνούς εκτίμησης.

Επιπλέον, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι οι συμφωνίες που θα υπογραφούν θα βοηθήσουν τη χώρα να έχει έναν εταίρο αυτού του βεληνεκούς, όπως είναι η Κίνα.

ΛΑΟΣ: Χρυσή ευκαιρία η επίσκεψη Γουέν

«Η περιοδεία του Κινέζου πρωθυπουργού στην Ευρώπη, η οποία ξεκινά από την Αθήνα, είναι μια χρυσή ευκαιρία που καλείται η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να μην την αφήσει ανεκμετάλλευτη», σχολιάζει ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κ. Αϊβαλιώτης.

«Χρειάζονται επαρκείς νοηματικές διαδρομές και θάρρος. Ελπίζουμε οι οποιεσδήποτε παγίδες στήνονται στο λιμάνι του Πειραιά να μην λειτουργήσουν εις βάρος των δυνατοτήτων που ανατέλλουν», συμπλήρωσε.

πηγή ναυτεμπορική