Κωνσταντινος Ζουλας
«Οσα λένε οι τηλεοράσεις για τα ποσά που ξόδεψε φέτος το ΠΑΣΟΚ στη ΔΕΘ είναι αστεία σε σχέση με όσα συνέβαιναν πάντα τέτοια εποχή στη Θεσσαλονίκη. Για να καταλάβεις, αυτό το Σαββατοκύριακο κάθε χρόνο, όχι δωμάτιο δεν είχαμε, αλλά ούτε καν σουίτες. Γι’ αυτό το περιμέναμε πώς και πώς ξέροντας ότι θα πουλήσουμε τιμές πόρτας. Αφού να φανταστείς τα γραφεία των υπουργών έπαιρναν από τις αρχές του καλοκαιριού για να κλείσουν τις προεδρικές σουίτες, και όλες τις “τζούνιορ” για τους συνεργάτες τους. Γι αυτό άλλωστε και οι “μεγάλοι” δεν έμεναν όλοι στο ίδιο ξενοδοχείο. Διότι απλούστατα κανένα δεν είχε τόσες προεδρικές για να τους χωρέσει όλους… Μιλάμε για εκατομμύρια ευρώ τζίρο σε όλη την πόλη μέσα σε μόλις 3 μέρες…».
Η συζήτηση με έναν εκ των μεγαλοξενοδόχων της Θεσσαλονίκης έμελλε να είναι άκρως διαφωτιστική για τη νοοτροπία που ανέκαθεν συνόδευε την παραδοσιακή «άνοδο» των κυβερνώντων στη συμπρωτεύουσα. Δεν έχουν περάσει άλλωστε και πολλά χρόνια από τότε που ο αείμνηστος Βαγγέλης Γιαννόπουλος είχε χαρακτηρίσει «πολιτιστικά κέντρα» τα μπουζουξίδικα της πόλης για να «αιτιολογήσει» τα αλησμόνητα γλέντια των πράσινων συντρόφων του.
Το ίδιο συνέβαινε, άλλωστε, και στα πρώτα χρόνια των «γαλάζιων» κυβερνώντων με κατάτι πιο εκλεπτυσμένο τρόπο. Μου το είπε γλαφυρά ένας ταξιτζής, όταν περνούσαμε προχθές βράδυ έξω από το Μακεδονία Παλλάς, όπου φέτος διαμένουν σύσσωμη η κυβέρνηση και οι παρατρεχάμενοί της. «Τέτοια ώρα τα προηγούμενα χρόνια δεν έβρισκες καρέκλα όχι μόνον στο “Κρικέλα” και τα “Κιούπια”, αλλά ακόμη και στα ακόμη ακριβότερα εστιατόρια που οι Θεσσαλονικείς πηγαίνουμε μόνον σε σπέσιαλ περιπτώσεις. Εγώ μια φορά πήγα την κυρά μου σε ένα τέτοιο, όταν ξέχασα ότι είχαμε επέτειο 30 χρόνων» …
Οσοι δημοσιογράφοι καλύπτουμε χρόνια τη ΔΕΘ, φέτος δεν ήταν καθόλου δύσκολο να καταλάβουμε τη διαφορά. Οι παλαιότεροι -δηλαδή οι εμπειρότεροι- υπουργοί ήταν εξαφανισμένοι, ενώ ακόμη και οι νεότεροι υφυπουργοί πήραν εγκαίρως το μήνυμα «σεμνά και ταπεινά» όταν άρχισαν τα κανάλια να αναρωτιούνται «πόσο κόστισε η μετακόμιση του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη».
Οταν οι κυβερνώντες αντελήφθησαν ότι η πανηγυρική συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου στη Θεσσαλονίκη μπορεί να μετατραπεί σε επικοινωνιακό «πατατράκ» για την κυβέρνηση, άρχισαν τα mail και τα sms με τις εξηγήσεις. Το υπουργείο Εσωτερικών, λέει, ξόδεψε φέτος «μόνον» 166.000 ευρώ, ενώ πέρυσι οι «μπλε» κατασπατάλησαν 522.000. Και ο πρωθυπουργός, έδωσε, λέει εντολή όλοι οι υπουργοί να κοιμηθούν σε μονόκλινα δωμάτια (ακόμη και όσοι ανέβηκαν μετά συζύγων;) λες και οι «ιθαγενείς» θα πιστέψουμε ότι το Μακεδονία Παλλάς μπορεί αίφνης να μετατραπεί σε φοιτητικό ξενοδοχείο.
Για να σοβαρολογούμε υπάρχουν δύο ερωτήματα τα οποία καλείται να απαντήσει το Μαξίμου. Το πρώτο αφορά το αν έγινε φέτος κάποια στοιχειώδης, έστω, έρευνα αγοράς (στο πλαίσιο του περιβόητου opengov) για να διαπιστωθεί ποιο ξενοδοχείο μπορούσε να προσφέρει τις καλύτερες τιμές. Από μια έρευνα της «Κ» διαπιστώθηκε ότι καμία τέτοια βολιδοσκόπηση δεν έγινε, με συνέπεια η κυβέρνηση να καλείται να απολογηθεί γιατί επελέγη το «Μακεδονία» και να οργιάζουν οι φήμες ότι πολλά δωμάτια κόστισαν ακόμη και 570 ευρώ το βράδυ (παρεμπιπτόντως ακόμη και η ομάδα ποδοσφαίρου του ΠΑΟ έκανε ανάλογη έρευνα και έμεινε αυτό το Σαββατοκύριακο στο Κεπίνσκι).
Το δεύτερο ερώτημα ωστόσο είναι ακόμη σοβαρότερο, καθώς αφορά τα στοιχειώδη επικοινωνιακά αντανακλαστικά της κυβέρνησης. Δεδομένου ότι ανέκαθεν στη ΔΕΘ «ανηφόριζε» κάθε χρόνο σύσσωμη κάθε κυβέρνηση, προφανώς ήταν λαϊκίστικη η κριτική για το αν έπρεπε ή δεν έπρεπε να γίνει η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στη συμπρωτεύουσα. Το ερώτημα ωστόσο είναι πως κάποιος επικοινωνιακός «φωστήρας» του Μαξίμου δεν σκέφτηκε ότι ειδικώς φέτος θα μπορούσε κάλλιστα να ανέβει στη Θεσσαλονίκη μόνον ο πρωθυπουργός -με τους 2-3 έστω βασικούς υπουργούς του- προκειμένου να στείλει και εν τοις πράγμασι στους πολίτες το μήνυμα ότι χρήματα δεν υπάρχουν πια για πέταμα…