2 Σεπτεμβρίου 2010

EΛΙΞΙΡΙΟ ΜΑΚΡΟΖΩΙΑΣ Ο ΚΑΦΕΣ


undefined
Η κατανάλωση ενός ή δύο φλιτζανιών καφέ την ημέρα μπορεί να αποτελεί το μυστικό για πολλά και καλά χρόνια ζωής. Μια πρωτότυπη ελληνική έρευνα στη «νήσο της μακροζωίας», την Ικαρία, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτή η ποσότητα μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιοπάθειας, ακόμα και σε άτομα που ήδη έχουν υπέρταση...


Σύμφωνα με τη μελέτη, που παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Καρδιολογίας, στη Στοκχόλμη, ο καφές βελτιώνει την ελαστικότητα των αρτηριών, γεγονός που μπορεί να αποτρέψει την ανάπτυξη στεφανιαίας νόσου. Οι εθελοντές της μελέτης είχαν ηλικία μεταξύ 65 και 100 ετών, και ζουν εδώ και δεκαετίες στην Ικαρία.

Η Ικαρία είναι γνωστή στην επιστημονική κοινότητα ως «η νήσος της μακροζωίας», καθώς ο ένας στους τρεις κατοίκους φτάνει στην ηλικία των 90 ετών. Επιπλέον, τα κρούσματα καρκίνου είναι κατά 20% λιγότερα μεταξύ των κατοίκων της Ικαρίας, ενώ αυτά της καρδιοπάθειας κατά 50% λιγότερα, σε σύγκριση με τον μέσον όρο των κρατών της Δύσης. Η δε άνοια είναι σχεδόν άγνωστη στο νησί. Όπως γράφει η εφημερίδα «Ντέιλι Μέιλ», η Ικαρία αποτελεί προορισμό για διακοπές υγείας από τον 6ο αιώνα, όταν Έλληνες και Ρωμαίοι επισκέπτονταν τα ιαματικά λουτρά της που ήταν διάσημα για την ωφέλιμη επίδρασή τους σε παθήσεις των αρθρώσεων και του δέρματος.

Οι ειδικοί εκτιμούν πως η καρδιοπροστατευτική παραδοσιακή ελληνική διατροφή, σε συνδυασμό με το τοπικό μέλι και διάφορα αφεψήματα βοτάνων, παίζουν ρόλο στην καλύτερη υγεία των κατοίκων του νησιού. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Αθηνών θέλησαν να διαπιστώσουν εάν και ο καφές τους βοηθεί. Έτσι, συμπεριέλαβαν στη μελέτη τους 485 κατοίκους του νησιού που είχαν υπέρταση. Επειδή η υπέρταση καταπονεί την καρδιά, προκαλεί δυσκαμψία των αρτηριών που την τροφοδοτούν με αίμα (δηλαδή των στεφανιαίων αρτηριών) και μείωση της ελαστικότητάς τους, με επακόλουθο να αυξάνει ο κίνδυνος εμφράγματος και εγκεφαλικού.

Η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Χριστίνα Χρυσοχόου, καρδιολόγος στην Α’ Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Αθηνών, μερικές προγενέστερες μελέτες είχαν δείξει πως ο καφές επιδεινώνει την υπέρταση. Όμως η κατανάλωση καφέ είναι βαθιά ριζωμένη κοινωνική παράδοση στην Ελλάδα, και γι’ αυτό «ήταν απαραίτητο να διερευνηθεί ο πιθανός ρόλος της σε αυτό το νησί με το υψηλό προσδόκιμο επιβίωσης».

Οι ερευνητές αξιολόγησαν την ελαστικότητα των αρτηριών των ασθενών και κατέγραψαν την κατανάλωση καφέ. Όπως διαπίστωσαν, το 56% από αυτούς που έπιναν ένα ή δύο φλιτζάνια καφέ την ημέρα, είχαν τις πιο υγιείς αρτηρίες: διέθεταν την ελαστικότητα που θα περίμενε κανείς σε νέους ανθρώπους, δίχως υπέρταση.

Επιπλέον, οι αρτηρίες τους ήταν πιο ελαστικές απ’ ό,τι αυτές εκείνων των εθελοντών οι οποίοι σπανίως έως ποτέ έπιναν καφέ. Όσοι εθελοντές τέλος έπιναν τρία ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα, είχαν τις λιγότερο ελαστικές αρτηρίες απ’ όλους. Η δρ Χρυσοχόου τόνισε ότι οι εθελοντές έπιναν «βαρύ» ελληνικό καφέ, αλλά πιθανώς το ίδιο όφελος παρέχουν και τα άλλα είδη καφέ.

Το όφελος της μέτριας κατανάλωσης καφέ αποδίδεται σε συστατικά όπως η καφεΐνη και ορισμένες αντιοξειδωτικές ουσίες. Είναι όμως πιθανό η υπερκατανάλωσή του να ακυρώνει αυτό το όφελος.