1 Σεπτεμβρίου 2010

Νταβούτογλου: «Το casus belli δεν αλλάζει»!


Η Αγκυρα δεν πρόκειται να άρει μονομερώς την απειλή πολέμου (casus belli) εναντίον της Ελλάδος για την επέκταση των χωρικών υδάτων της σε 12 ναυτικά μίλια. Αυτό ξεκαθάρισε χθες ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου σε δηλώσεις του πριν από τη συνάντησή του με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσα στην Αγκυρα και μόλις λίγες ημέρες μετά τα δημοσιεύματα τουρκικών εφημερίδων ότι η Αγκυρα εξετάζει το θέμα της άρσης του casus belli στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Πολιτικού Εγγράφου Εθνικής Ασφαλείας.

Και διευκρίνισε ότι οι όποιες κινήσεις γίνουν στο Αιγαίο θα είναι αμοιβαίες. Ουσιαστικά ο κ. Νταβούτογλου «φωτογράφισε» την παραίτηση της Αθήνας από το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων ως προϋπόθεση για άρση του casus belli.

Οι δηλώσεις του κ. Νταβούτογλου έγιναν προς τον διευθυντή του τηλεοπτικού δικτύου ΝΤV Μουράτ Ακγκιούν, στον οποίο παραχωρούσε συνέντευξη με αφορμή το αναμενόμενο δημοψήφισμα για τις συνταγματικές αλλαγές στην Τουρκία, στις 12 Σεπτεμβρίου. « Οι εργασίες για το Πολιτικό Εγγραφο Εθνικής Ασφάλειας είναι απόρρητες. Στις σχέσεις μας με τους γείτονές μας τα τελευταία χρόνια σημειώθηκαν σοβαρές αλλαγές» είπε ο κ. Νταβούτογλου.

Υπογράμμισε όμως στη συνέχεια ότι «για το θέμα των 12 ναυτικών μιλίωνη Τουρκία δεν κάνει βήμα μονομερώς. Με βήματα που θα γίνουν αμοιβαία θα αλλάξει η συμπεριφορά της Τουρκίας και της Ελλάδαςτης μιας απέναντι στην άλλη . Υπάρχει ύφεση στις σχέσεις (σ.σ.:Ελλάδος και Τουρκίας).Η νέα προσέγγισή μας», κατέληξε, «βασίζεται στην έννοια του οράματος, όχι στην έννοια της απειλής».

Αυτή ήταν η πρώτη επίσημη αντίδραση της κυβέρνησης Ερντογάν στις πληροφορίες που είχαν δει το φως της δημοσιότητας την περασμένη εβδομάδα, κυρίως στις εφημερίδες «Σαμπάχ» και «Μιλιέτ». Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, η Αγκυρα, κινούμενη βάσει του δόγματος Νταβούτογλου για «μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες», έχει αποφασίσει να βγάλει από τον κατάλογο των χωρών που συνιστούν απειλή τη Ρωσία, το Ιράν, το Ιράκ και την Ελλάδα, για την οποία καταγράφεται ρητώς ως σήμερα στο Πολιτικό Εγγραφο Εθνικής Ασφαλείας ότι η επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια αποτελεί «απειλή πολέμου».

Oι δηλώσεις Νταβούτογλου δεν αιφνιδίασαν το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Διπλωματικές πηγές άλλωστε, σχολιάζοντας τις προηγούμενες ημέρες τα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, είχαν φροντίσει να χαμηλώσουν τους τόνους των προσδοκιών. «Πέρα από τα λόγια αναμένουμε και πράξεις» τόνιζαν χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, η Αθήνα προτίθεται να μεταφέρει στα αρμόδια κοινοτικά όργανα τις δηλώσεις Νταβούτογλου ως σαφή ένδειξη της αντιφατικής στάσης της Τουρκίας η οποία, αν και υποψήφια προς ένταξη χώρα, εξακολουθεί να απειλεί με πόλεμο ένα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οι κκ. Δρούτσας και Νταβούτογλου συνομίλησαν χθες τετ α τετ για πάνω από μία ώρα εφ΄ όλης της ύλης. Ο τούρκος υπουργός αναμένεται να επισκεφθεί την Αθήνα στα τέλη Οκτωβρίου- αρχές Νοεμβρίου. Παράλληλα, στο περιθώριο τη Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη θα υπάρξει και συνάντηση του κ. Γ.Παπανδρέου με τον τούρκο πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ.