Παρέστησαν επίσης οι υποψήφιοι δήμαρχοι Ρόδου Γιάννης Παρασκευάς, Στάθης Κουσουρνάς και Γιώργος Χατζημάρκος. Όλοι οι υπόλοιποι αιρετοί, δεν έδωσαν το παρών, θεωρώντας ίσως ότι η ημερίδα απευθύνεται, στο προσωπικό των ΟΤΑ και όχι στους ίδιους, που θα βρεθούν σε δύσκολη θέση όταν θα αρχίσει η εφαρμογή του «Καλλικράτη» και θα αλλάξουν τα πάντα, σε ότι αφορά τη δομή και τη λειτουργία του νέου δήμου Ρόδου.
Την απουσία των αιρετών σχολίασε στη "δ" ο δήμαρχος Καλλιθέας Γιάννης Ιατρίδης, τονίζοντας χαρακτηριστικά, ότι ελάχιστοι έχουν κατανοήσει το μέγεθος του εγχειρήματος που λέγεται «Καλλικράτης» και τις δυσκολίες που θα παρουσιαστούν και θα είναι αξεπέραστες. "Λίγοι έχουν καταλάβει τις τρομακτικές δυσκολίες. Τα προβλήματα θα είναι απροσπέλαστα για το νέο δήμο Ρόδου", είπε ο κ. Ιατρίδης.
"Μου προκαλούν θλίψη οι απουσίες και δεν ξέρω, πως θα είναι η ημέρα που θα αρχίσει να εφαρμόζεται ο Καλλικράτης", δήλωσε στη "δ" ο κ. Θεοδόσης Βαρκάς.
" Είναι λυπηρό γιατί η διημερίδα αυτή απαιτεί ακροατήριο αιρετών.Κρίμα που δεν έχουν έρθει να παρακολουθήσουν οι αιρετοί και οι υποψήφιοι για να ενημερωθούν, για όσα θα προκύψουν. Στην αίθουσα είναι ζήτημα αν είμαστε πέντε δήμαρχοι", τόνισε ανοίγοντας τις εργασίες της διημερίδας, ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΔ Μιχάλης Κορδίνας, που έκανε αναδρομή, στην ιστορία και τη διαδρομή που ακολουθήθηκε, μέχρι να καθιερωθεί ο «Καλλικράτης».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε, στις ενέργειες που έγιναν από την Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Δωδεκανήσου, προκειμένου να μην βρεθεί η αυτοδιοίκηση απροετοίμαστη, σε ότι αφορά την εφαρμογή του «Καλλικράτη» και τις αλλαγές πού θα φέρει, η διοικητική μεταρρύθμιση. "Ανάμεσα στα άλλα αιτήματα μας ζητούσαμε τη διαχείριση του πλούτου του τόπου, όπως τα δημόσια κτήματα, τα λιμάνια, η ενέργεια, οι αρχαιολογικοί χώροι. Κάναμε ολοκληρωμένες προτάσεις, για όλα αυτά. Είχαμε προτάσεις κοστολογημένες" είπε ο κ. Κορδίνας τονίζοντας, πως η αυτοδιοίκηση ήταν, ο μεγαλύτερος επενδυτής.
Αναφορά έκανε ο κ. Κορδίνας και στους πόρους της αυτοδιοίκησης, που "ψαλιδίστηκαν" αρκετά το 2010, με συνέπεια οι ΟΤΑ να βρεθούν σε δύσκολη θέση. Μάλιστα το 2011, το 2012 και το 2013, οι πόροι που θα αναλογούν στους δήμους, θα είναι μειωμένοι κατά 500 εκατομμύρια ευρώ, ετησίως. "Αυτές οι προοπτικές μας προβληματίζουν", είπε ο κ. Κορδίνας.
"Πρέπει να εκμεταλλευθούμε τον τοπικό πλούτο παρά να εξαρτώμεθα από το κράτος. Μπροστά μας είναι μια μεγάλη διοικητική μεταρρύθμιση. Ακούγονται πολλά για το προσωπικό, και τα οικονομικά. Δεν αρνείται κανείς πως το προσωπικό των ΟΤΑ μαζί με τους συμβασιούχους φθάνει τα 2500 άτομα. Σε ότι αφορά τα χρέη δεν είναι ούτε 200 ούτε 500 και 600 εκατομμύρια ευρώ όπως ακούστηκε.
Θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης αυτό, για να μην γίνεται σπέκουλα, σε αυτά τα ζητήματα", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κορδίνας, προσθέτοντας πως οι οφειλές θα είναι στα όρια και τις δυνατότητες του νέου δήμου Ρόδου.
Η ΤΕΔΚ πάντως στο χρόνο που απομένει, μέχρι την εφαρμογή του «Καλλικράτη», θα κωδικοποιήσει όπως είπε ο κ. Κορδίνας, όσα χρειάζεται η δημοτική αρχή, προκειμένου να μην μείνουν ζητήματα ανοικτά, στην μετά - Καλλικράτη εποχή.
"Μας απασχολούν ακόμη ζητήματα, όπως ο ΠΡΟΤΟΥΡ και η ΕΤΑΙ ΠΡΟΦΥΚΑ. Θεωρώ ότι υπάρχουν λύσεις καθώς πρόκειται για διαδημοτικές δράσεις. Είναι δομές επιτυχημένες και θα ήταν κρίμα να χαθούν", είπε ο κ.Κορδίνας.
Επισημαίνεται πάντως, ότι απαντήσεις σε ότι αφορά τα οικονομικά αλλά και τη λειτουργία των δήμων φαίνεται να δίνει, η εισήγηση που θα παρουσιάσει σήμερα ο Γραμματέας της ΤΕΔΚΔ κ Στέλιος Ρηνιού στην διημερίδα. Από τα στοιχεία που θα παρατεθούν, προκύπτει ότι τα έσοδα όλων των δήμων, φθάνουν στο ποσό των 140 εκατομμυρίων ευρώ, περίπου. Από αυτά τα έσοδα του δήμου Ρόδου φαίνεται πως είναι 59.000.000 ευρώ, του δήμου Αρχαγγέλου 12 εκατομμύρια και του δήμου Ιαλυσού 10.000.000. Σε ότι αφορά τις οφειλές προς τρίτους το ποσό που αναφέρεται είναι 35 εκατομμύρια ευρώ. Οι δανειακές υποχρεώσεις των ΟΤΑ φθάνουν στο σύνολο τους στα 63.000.000 ευρώ.
Τις τεράστιες δυσκολίες του εγχειρήματος, που ακούει στο όνομα «Καλλικράτης» ανέδειξε με την ομιλία του ο ο κ Σταύρος Λιάπης, Οικονομολόγος, σύμβουλος Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο κ. Λιάπης αναφέρθηκε αναλυτικά, στις νέες αρμοδιότητες των ΟΤΑ και της αιρετής Περιφέρειας, τη συμμετοχή των ΟΤΑ στα προγράμματα στη λειτουργία νησιωτικών δήμων, στους μηχανισμούς εποπτείας ελέγχου διαφάνειας, στη σύσταση των αποκεντρωμένων διοικήσεων. Μίλησε για τα όργανα, που θα λειτουργούν στο νέο δήμο, για τη σύσταση και τη συγχώνευση των νομικών προσώπων. Αναφέρθηκε επίσης στις συγχωνεύσεις των κοινωφελών επιχειρήσεων και εταιριών, το προσωπικό που απασχολούν, στις επιχορηγήσεις από το κράτος, στα προγράμματα εξυγίανσης, την πιστοληπτική πολιτική και το δανεισμό, τον προγραμματισμό και την κατάρτιση του προϋπολογισμού του νέου δήμου. Ο κ. Λιάπης μίλησε και για τον ρόλο, που θα διαδραματίζει πλέον, το Ελεγκτικό Συνέδριο σε ότι αφορά τους κατασταλτικούς, τους προσυμβατικούς και προληπτικούς ελέγχους που θα διενεργεί στο νέο δήμο Ρόδου, θέτοντας τα πάντα στο μικροσκόπιο. Ακολούθησε διάλογος με τους αιρετούς που είχαν μείνει στην αίθουσα και το προσωπικό των ΟΤΑ που είχε τις δικές του απορίες.
Για τις διαδικασίες ενοποίησης των υπηρεσιών, των δομών και τη λειτουργία των ΟΤΑ, στο πρώτο χρονικό διάστημα πού θα είναι και το πιο δύσκολο καθώς ο οργανισμός του νέου δήμου θα λειτουργήσει τον ... Ιούνιο του 2011, μίλησε ο κ. Γεώργιος Κολοβός, σύμβουλος Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε θέματα πληροφορικής και επικοινωνιών. Ακολούθησε η ανάλυση, του εκλογικού συστήματος από το νομικό σύμβουλο της ΤΕΔΚΔ κ Νίκο Πέρο.
πηγή δημοκρατική