O ευρύς ανασχηματισμός της κυβέρνησης, που ανακοινώθηκε- για πρώτη φορά στα μεταπολιτευτικά χρονικά- μετά τα μεσάνυχτα, περιελάμβανε εντυπωσιακές ανατροπές, σημαντικές ανακατατάξεις και μία μόνον αποχώρηση, αυτή της Κατερίνας Μπατζελή. Κυρίως όμως, σηματοδότησε την πρόθεση του Πρωθυπουργού να μηδενίσει το κοντέρ σε σχέση με τον χρόνο που πέρασε και ουσιαστικά να ξεκινήσει από την αρχή την προσπάθεια για να βρεθεί η χώρα σε τροχιά ανάπτυξης.
Tο σήμα είναι προφανές ότι θα δοθεί από τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης και, για να ενισχύσει την παρουσία του εκεί, ο κ. Παπανδρέου προτίθεται να συγκαλέσει το νέο Υπουργικό Συμβούλιο σε πρώτη συνεδρίαση στη Θεσσαλονίκη, μεθαύριο ή την ΠαΣε ρασκευή. τέσσερις πυλώνες θα στηρίξει τη νέα του προσπάθεια ο Γιώργος Παπανδρέου- όπως φάνηκε από τη σύνθεση του πολυπληθούς πλέον νέου Υπουργικού Συμβουλίου- που αντιπροσωπεύουν:
1την ανάθεση στον έως τώρα υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση του υπουργείου Προεδρίας που επανασυστήνεται με ευρύτερες αρμοδιότητες και μεταξύ άλλων έναν συντονιστικό ρόλο.
2την ανάθεση στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη του αναβαθμισμένου υπουργείου Ανάπτυξης.
3την ανάθεση στον Ανδρέα Λοβέρδο του διευρυμένου υπουργείου Υγείας, Αθλησης και Διατροφής.
4τη διατήρηση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στη θέση του πανίσχυρου πλέον τσάρου της οικονομίας, μετά την απομάκρυνση από τη θέση της υπουργού Οικονομίας Λ. Κατσέλη.
Παράλληλα, ο Γιώργος Παπανδρέου επι στράτευσε ορισμένα από τα έμπειρα στελέχη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αναθέτοντάς τους κρίσιμους τομείς του κυβερνητικού έργου, εκτιμώντας προφανώς ότι είναι απαραίτητα για να αντιμετωπίσουν τις καταστάσεις που εκ των πραγμάτων θα διαμορφωθούν τον χειμώνα. Πρόκειται για:
τον Χρήστο Παπουτσή που αναλαμβάνει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και καλείται να εφαρμόσει μια διαφορετική φιλοσοφία σε σχέση με τον προκάτοχό του τον Κώστα Σκανδαλίδη που αναλαμβάνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στη θέση της αποπεμφθείσης υπουργού Κατ. Μπατζελή και τον Τηλέμαχο Χυτήρη, στον οποίο ως αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού ανατίθενται καθήκοντα εποπτείας των κρατικών μέσων ενημέρωσης. Από τα χαρακτηριστικά του ανασχηματισμού είναι προφανώς τα 17 καινούργια πρόσωπα που εισέρχονται στο κυβερνητικό σχήμα η τιμωρία μίας μόνο εξ όσων αρνήθηκαν να είναι υποψήφιοι στις περιφερειακές εκλογές (έμεινε εκτός μόνο η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κατ. Μπατζελή, αλλά όχι και ο υφυπουργός Υποδομών Γ. Μαγκριώτης), αλλά και η ακούσια μετακίνηση της έως χθες υπουργού Οικονομίας Λούκας Κατσέλη στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Την κ. Κατσέλη τη βρήκε ο ανασχηματισμός εν πτήση από Λονδίνο και με το που προσγειώθηκε της ανακοινώθηκε ότι δεν είχε άλλη επιλογή πλην του υπουργείου Εργασίας, το οποίο και αποδέχθηκε.
Αμετακίνητοι έμειναν τρεις βασικοί υπουργοί, δείγμα ότι αποτελούν τα «βαριά» χαρτιά της κυβέρνησης Παπανδρέου. Πρόκειται:
για τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο την υπουργό Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου και τον υπουργό Υποδομών Δημήτρη Ρέππα.
Επίσης υπάρχουν πρόσωπα που «επέστρεψαν από το κρύο», όπως η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μιλένα Αποστολάκη, αποκλεισμένη τα τελευταία χρόνια από όλα τα όργανα του ΠΑΣΟΚ, και ο Ντίνος Ρόβλιας, υφυπουργός Ανάπτυξης, ο οποίος είχε αποχωρήσει πέρυσι από την κυβέρνηση σε μια πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα επίδειξη ευθιξίας.
Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
ανασυστήνοντας υπουργεία ουσιαστικά αναγνωρίζει ότι το πρώτο κυβερνητικό σχήμα είχε προβλήματα συντονισμού και αλληλοκαλύψεις
Ο κατάλογος σβήστηκε και γράφτηκε αρκετές φορές
Η ΔΥΣΤΟΚΙΑ που χαρακτήρισε τον χθεσινό ανασχηματισμό έχει προφανώς να κάνει με το γεγονός ότι την 6ωρη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό στο Πολιτικό Γραφείο στη Βουλή- που ξεκίνησε λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι και έληξε με την αποχώρηση του μετά τις 9.30 το βράδυ- ακολούθησε ένας γύρος επαφών από τους συνεργάτες του Χ. Παμπούκη, Ν. Αθανασάκη, Ρ. Βάρτζελη, προκειμένου να γίνουν οι τυπικές διαδικασίες, αλλά και ουσιαστικές αλλαγές, όπως για παράδειγμα να βρεθούν οι υφυπουργοί που θα στελέχωναν τις νέες θέσεις που δημιούργησε η διεύρυνση του Υπουργικού Συμβουλίου. Οι συνεργάτες του κ. Παπανδρέου ήταν σε συνεχή επαφή μαζί του, ενώ εκείνος βρισκόταν στο σπίτι του στο Καστρί, και όπως έγινε γνωστό οι καθυστερήσεις είχαν να κάνουν με το ότι ο σχετικός κατάλογος σβήστηκε και γράφτηκε αρκετές φορές. Από τις καραμπόλες που έγιναν, ασφαλώς και πρέπει κανείς να επισημάνει ότι διασώθηκαν και οι δυο κυρίες του υπουργείου Υγείας: η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, που τοποθετήθηκε αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών υπό τον αναβαθμισμένουπουργό πλέον- Δημήτρη Δρούτσα, και η υφυπουργός Υγείας μέχρι χθες Φώφη Γεννηματά, η οποία αναβαθμίστηκε σε αναπληρώτρια υπουργό Παιδείας, υπό την Αννα Διαμαντοπούλου. Μια πρώτη αποτίμηση του ανασχηματισμού φανερώνει ότι ουσιαστικά ο κ. Παπανδρέου, ανασυστήνοντας υπουργεία που είχε καταργήσει πέρσι κατά τον σχηματισμό της πρώτης του κυβέρνησης, ουσιαστικά αναγνωρίζει ότι το σχήμα που δημιούργησε τότε είχε προβλήματα συντονισμού και εν πολλοίς ακυρώθηκε από τις αλληλοκαλύψεις αρμοδιοτήτων. Επίσης, από μια δεύτερη ανάγνωση προκύπτει ότι παρά την ανάθεση στον υπουργό Επικρατείας του χαρτοφυλακίου των μεγάλων επενδύσεων, και την παραμονή του στο Μέγαρο Μαξίμου, από την άτυπη μάχη που δόθηκε στο παρασκήνιο με τον υπουργό Προεδρίας Γιάννη Ραγκούση, τελικά νικητής βγήκε ο δεύτερος που αναβαθμίστηκε σημαντικά και ουσιαστικά αποτελεί πλέον το Νο 2 στην κυβέρνηση, μετά τον Γιώργο Παπανδρέου, και παρά το γεγονός ότι στην κυβέρνηση παραμένει και ο αντιπρόεδρός της, Θεόδωρος Πάγκαλος.
Ο ανασχηματισμός σηματοδοτεί και αλλαγές στο ΠΑΣΟΚ, με την απομάκρυνση από τη θέση του έως τώρα γραμματέα του Κινήματος Σ. Ξυνίδη και με πιθανότερο αντικαταστάτη τον Μιχάλη Καρχιμάκη, έως χθες υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο κ. Ξυνίδης αναλαμβάνει αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Βορείου Ελλάδος.
ΤΑ ΝΕΑ