2 Σεπτεμβρίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 1η Σεπτεμβρίου 2010


Ευρεία σύσκεψη μετά από πρωτοβουλία του Υφυπουργού Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Νίκου Σηφουνάκη πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010, στο Υπουργείο Υποδομών με θέμα τη δρομολόγηση και το συντονισμό δράσεων για τη στήριξη της Σάμου που και αυτό το καλοκαίρι επλήγη από καταστροφικές πυρκαγιές .

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης, οι Υφυπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μιχάλης Καρχιμάκης, Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Σταύρος Αρναουτάκης, Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γιώργος Ντόλιος, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Θάνος Μωραϊτης, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Γρηγόρης Τασούλας, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Γιάννης Οικονομίδης, ο Νομάρχης Σάμου Μανώλης Κάρλας, ο βουλευτής του Νομού Σάμου Πυθαγόρας Βαρδίκος, η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου Σοφία Θεολογίτου, κ.ά.

Ο Υφυπουργός Υποδομών παρέδωσε στους συμμετέχοντες στη σύσκεψη ένα πλήρη φάκελο που συντάχθηκε και με τη συμβολή της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και φορέων της Σάμου με τις ζημιές που προκλήθηκαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του Ιουλίου και του Αυγούστου, καθώς και με τα αιτήματα και τις προτάσεις των φορέων του νησιού, αλλά και με τις δράσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών των πυρκαγιών που ήδη έχουν ξεκινήσει να υλοποιούνται κατά Υπουργείο, αλλά και αυτές που προγραμματίζονται για τη συνέχεια.

Όπως επισημάνθηκε στη σύσκεψη, τα εμπλεκόμενα Υπουργεία , έχουν ήδη ξεκινήσει τις πρώτες δράσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών των πυρκαγιών, όπως :

- με τη διάθεση χρημάτων για την προστασία από πλημμύρες στις πληγείσες περιοχές τους χειμερινούς μήνες με κορμοδέματα και κορμοφράγματα ,

- τη συγκέντρωση και αξιολόγηση των αιτήσεων για καταβολή αποζημιώσεων για ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο, καθώς και στο φυτικό και το πάγιο κεφάλαιο

- τη διάθεση μηχανημάτων του Στρατού για να καθαριστούν κυρίως οι κοίτες ρευμάτων

- την καταβολή των πρώτων χρηματικών ποσών για τις ανάγκες του Νομού

- τον προγραμματισμό για την ολοκλήρωση έργων υποδομής

- την επεξεργασία ειδικών προτάσεων για την ενίσχυση του κοινωνικού Τουρισμού στο νησί

- την παράταση οφειλών προς τα Ταμεία επιχειρήσεων που επλήγησαν κ.ά.

Ο κ. Σηφουνάκης που έχει και την ευθύνη για το συντονισμό των δράσεων για την αντιμετώπιση των συνεπειών των πυρκαγιών στη Σάμο, αναφέρθηκε και στην εμπειρία των καταστροφικών πυρκαγιών στο νησί το 2000 (όταν ήταν Υπουργός Αιγαίου) και στα προγράμματα ανασυγκρότησης που τότε δρομολογήθηκαν και υλοποιήθηκαν.

Τόσο ο Νομάρχης Σάμου κ. Κάρλας, όσο και ο βουλευτής κ. Βαρδίκος παρέθεσαν αναλυτικά τα προβλήματα που ανέκυψαν από τις πυρκαγιές, ενώ όλα τα παριστάμενα κυβερνητικά στελέχη συζήτησαν διεξοδικά τις προτάσεις που έχουν υποβληθεί από την Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και τους φορείς της Σάμου, τα οποία θα εξετάσουν ανά Υπουργείο διεξοδικά.