Τη διεύρυνση της τελωνειακής ένωσης με την Τουρκία για προϊόντα που δεν περιλαμβάνονται στη συμφωνία του 1966, καθώς και την επίλυση των φραγμών που εμποδίζουν την εντατικοποίηση των εμπορικών συναλλαγών, ζητά το Ευρωκοινοβούλιο με εγκρίνοντας σχετική έκθεση της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου.
Στην έκθεση την οποία εισηγήθηκε ο βούλγαρος ευρωβουλευτής από την ομάδα των Φιλελευθέρων Μετίν Καζάκ υπογραμμίζονται οι οικονομικές επιτυχίες της Τουρκίας που όπως αναφέρεται είναι πλέον η 17η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, είναι στην εικοστή θέση στον κόσμο μεταξύ των αποδεκτών άμεσων ξένων επενδύσεων, είναι ό 7ος εμπορικός εταίρος της ΕΕ, με έναν όγκο εμπορικών συναλλαγών με την ΕΕ που έφθασαν τα 100 δισ ευρώ το 2008, ενώ έπεσαν στα 74 δισ το 2009.
Οι ευρωβουλευτές επισημαίνουν ότι ενώ η ΕΕ παραμένει για την Τουρκία ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος, άρχισε κατά το 2009 να διαφοροποιεί τους εμπορικούς εταίρους της στρεφόμενη προς τη Ρωσία, την Κίνα, τις ΗΠΑ και το Ιράν.
Καλούν την Επιτροπή να εκπονήσει μελέτη σχετικά με τα αίτια και τον οικονομικό αντίκτυπο της μείωσης αυτής του μεριδίου της ΕΕ στον όγκο των εξωτερικών εμπορικών συναλλαγών της Τουρκίας.
Σχετικά με τις υποχρεώσεις της Τουρκίας, οι ευρωβουλευτές εκφράζουν τη λύπη τους για το ότι " δεν προχώρησε στην πλήρη εφαρμογή του πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Συμφωνίας Σύνδεσης, ούτε στην εξάλειψη όλων των φραγμών στην ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων. Καλούν την Τουρκία να εκπληρώσει αμέσως όλες τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το συμπληρωματικό Πρωτόκολλο Σύνδεσης και υπενθυμίζεται ότι η σχετική παράλειψη ενδέχεται να επηρεάσει ακόμη πιο σοβαρά την πορεία των διαπραγματεύσεων.
Ακόμη χαρακτηρίζουν λυπηρό το γεγονός ότι δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί η νομοθεσία που εξασφαλίζει τον πλήρη σεβασμό των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, κάνουν αναφορά στο χαμηλό επίπεδο συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας και στην απουσία ειδικών δράσεων για την αντιμετώπιση της σοβαρής κατάστασης στον τομέα απασχόλησης των νέων.
Οι ευρωβουλευτές κάνουν ειδική αναφορά στο πρόβλημα των απομιμήσεων, επισημαίνοντας ότι "τα προϊόντα απομίμησης συμπεριλαμβανομένων και των φαρμάκων αποτελούν σημαντικό πρόβλημα στις εμπορικές σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας ". Καλούν την Τουρκία να εφαρμόσει αποτελεσματικά τη νέα νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Σχετικά με τον ενεργειακό τομέα, στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι η Τουρκία και η ΕΕ αντιμετωπίζουν παρεμφερείς προκλήσεις στον τομέα του ενεργειακού εφοδιασμού, για τον οποίο το σχέδιο "Ναμπούκο" είναι υψίστης σημασίας. Το ΕΚ καλεί την Τουρκία να θέσει σε ταχεία εφαρμογή τη διακυβερνητική συμφωνία για το σχέδιο Ναμπούκο, επισημαίνει την ανάγκη χάραξης κοινής εξωτερικής ενεργειακής πολιτικής με την ΕΕ και ανοίγματος του κεφαλαίου Ενέργειας.
Καλεί, τέλος, την Τουρκία να κυρώσει την τροποποίηση της Συνθήκης για τον Ενεργειακό Χάρτη και την παροτρύνει να επενδύσει στο τεράστιο δυναμικό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/09/blog-post_5419.html#ixzz10AgpCQqv