1 Σεπτεμβρίου 2010

Ψεκασμοί και στη Ρόδο για καταπολέμηση των κουνουπιών

Ανησυχία συνεχίζει να προκαλεί η εξάπλωση του ιού του Δυτικού Νείλου στη Βόρεια Ελλάδα καθώς νέα κρούσματα προστίθενται καθημερινά, ενώ αύξηση παρατηρείται και στα θύματα, τα οποία είναι κυρίως άτομα της τρίτης ηλικίας. Οκτώ θανάτους και 92 κρούσματα μετράει πλέον η λοίμωξη του ιού του Δυτικού Νείλου, ενώ έχουν συμπληρωθεί 19 ημέρες μετά την πρώτη ταυτοποίηση του ιού από τα ειδικά εργαστήρια.
Οπως μάλιστα διαπιστώνεται, σε αυτή την κατηγορία του πληθυσμού συγκεντρώνονται οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι επιπλοκών μετά από τσίμπημα του μολυσμένου κουνουπιού.
Οι επιστήμονες εκτιμούν πάντως ότι ο πραγματικός αριθμός των ατόμων που έχουν μολυνθεί από τον ιό του Δυτικού Νείλου είναι έως και 100 φορές μεγαλύτερος, αφού οι περισσότεροι από όσους μολύνονται δεν εκδηλώνουν συμπτώματα ή παρουσιάζουν ελαφρά ίωση.
Επισημαίνουν εξάλλου ότι η περίοδος έξαρσης του ιού θα διαρκέσει ως το τέλος Σεπτεμβρίου.
Του θέματος επιλήφθηκε προληπτικά, καθώς δεν έχει διαπιστωθεί ούτε ένα κρούσμα μέχρι στιγμής την περιοχή, η Διεύθυνση Υγείας και Πρόνοιας της Νομαρχίας Δωδεκανήσου.
Ο Προϊστάμενος κ Ν. Κατσαρός με έγγραφο του προς όλους τους δήμους της ζώνης ευθύνης της Νομαρχίας Δωδεκανήσου ζητά την άμεση διενέργεια κουνουποκτονιών.
Στο σχετικό έγγραφο αναφέρονται τα εξής:
«Μετά την αναφορά εμπύρετων περιπτώσεων σε περιοχές της Μακεδονίας πιθανά οφειλόμενες στον ιό του Δυτικού Νείλου ή άλλους παρόμοιους ιούς που μεταδίδονται στον άνθρωπο με δήγματα κουνουπιών, παρακαλούμε όπως προχωρήσετε άμεσα σε επιπρόσθετους ψεκασμούς από εδάφους για την καταπολέμηση των κουνουπιών στις περιοχές ευθύνης σας που παρατηρείται αυξημένη συγκέντρωσή τους. Οσον αφορά στις αστικές περιοχές θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για την εξάλειψη των εστιών ανάπτυξης κουνουπιών όπως διακοσμητικές δεξαμενές στους υπαίθριους χώρους, φραγμένες υδρορροές, πεταμένα λάστιχα αυτοκινήτων, μικρές συλλογές νερών, φρεάτια ομβρίων, λιμνάζοντα ύδατα κ.λπ.
Επιπροσθέτως είμαστε στη διάθεσή σας για περαιτέρω συνεργασία που αφορά την υγιεινή περιβάλλοντος και την μείωση των εστιών ανάπτυξης και των πληθυσμό των κουνουπιών».