1 Σεπτεμβρίου 2010

Σημαντικές αλλαγές στα δημόσια έργα

Σαρωτικές αλλαγές στον τομέα παραγωγής δημοσίων έργων, μελετά το Υπουργείο Υποδομών, με στόχο την αντιμετώπιση των σημειούμενων καθυστερήσεων, αλλά και την αναβάθμιση του τελικού παραγόμενου έργου.

Οι απαλλοτριώσεις και τα προβλήματα με την αρχαιολογία, που, συχνά -πυκνά, έχουν, ως αποτέλεσμα, να σημειώνονται σοβαρές καθυστερήσεις στην πορεία υλοποίησης των έργων, ήταν τα βασικά θέματα, που απασχόλησαν την σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Μεγάλων Έργων, που συνήλθε υπό τον υπουργό, Δημήτρη Ρέππα και την συμμετοχή των Υπουργείων Οικονομικών, Οικονομίας, Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Τουρισμού.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του kathimerini.gr, εξετάζεται ένα ευρύτερο πλαίσιο παρεμβάσεων και αλλαγών, με βασικούς άξονες:

- τη δημιουργία ανεξάρτητης αρχής, που θα πιστοποιεί την «ωριμότητα» δημοπράτησης των έργων και θα παρακολουθεί την πορεία κατασκευής τους,

- αλλαγή του συστήματος δημοπράτησης, με κριτήρια την οικονομική προσφορά, τον χρόνο κατασκευής και την εγγύηση (διάρκεια) ζωής του έργου,

- επίσπευση του χρόνου υλοποίησης των αλλοτριώσεων,

- παράδοση των εργοταξιακών χώρων, απαλλαγμένων από «βάρη» (π.χ. διέλευση δικτύων κοινής ωφέλειας των οποίων απαιτείται η μετατόπιση), ώστε να είναι δυνατή η άμεση εγκατάστασή του αναδόχου.

Αλλαγές, προωθούνται και στον τομέα των μελετών, με βασικότερη την υποχρέωση των Μελετητικών Γραφείων να εντάξουν στο δυναμικό τους και Κατασκευαστικό Πτυχίο, πιστοποιώντας κατ΄ αυτόν τον τρόπο, τη δυνατότητα εφαρμογής της μελέτης. Αναλυτικά:

Η ανεξάρτητη αρχή θα λειτουργεί με αυξημένες αρμοδιότητες, θα είναι ο ενδιάμεσος κρίκος, μεταξύ δημοσίου και αναδόχου και κανένα έργο δεν θα δημοπρατείται χωρίς πιστοποίηση της «ωριμότητάς» του (πρόδρομες εργασίες, χρηματοδότηση κλπ).

Πέραν του μόνιμου προσωπικού, θα είναι στελεχωμένη με εγνωσμένου κύρους εξωτερικούς συνεργάτες και εκτός των άλλων:

- θα ελέγχει τα έργα κατά τα διάφορα στάδια κατασκευής, πιστοποιώντας την ομαλή τους, εξέλιξη,

- θα διενεργεί ποιοτικούς ελέγχους και,

- θα είναι υπόλογη, έναντι του δημοσίου, για τυχόν κακοτεχνίες.

Σημαντικές αλλαγές, προωθεί το υπουργείο Υποδομών και στο σύστημα δημοπράτησης των έργων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του kathimerini.gr, εξετάζεται ο ανάδοχος να βγαίνει με βάση τα ακόλουθα κριτήρια:

- οικονομική προσφορά,

- χρόνο κατασκευής και,

- την εγγύηση (διάρκεια) ζωής του έργου.

Σε τρεις καμπύλες (μία για κάθε ένα από τα προαναφερθέντα κριτήρια), θα βαθμολογούνται η παρεχόμενη έκπτωση, ο χρόνος κατασκευής και η εγγύηση ζωής του έργου.

Για την αποφυγή τυχόν υψηλών εκπτώσεων, που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια, στην μη υλοποίηση του έργου, οι προσφορές (οικονομική και χρόνου κατασκευής) που υπερβαίνουν τα αποδεκτά (με αντικειμενικά και τεκμηριωμένα κριτήρια), όρια, τα οφέλη, για τον επίδοξο ανάδοχο, θα είναι άνευ ουσιαστικής σημασίας. Εάν, για παράδειγμα, μια έκπτωση της τάξεως του 20% - 25%, βαθμολογείται με 50, οι υψηλές εκπτώσεις της τάξεως του 50 - 60%, θα βαθμολογούνται με 53 ή 54. Το τρίο και εξίσου σημαντικό κριτήριο για την ανάδειξη αναδόχου, θα είναι και ο χρόνος (εγγύηση) ζωής του έργου.

Σε ότι αφορά τις απαλλοτριώσεις, εξετάζεται η δυνατότητα πρόωρης χρήσης της ιδιοκτησίας από τον ανάδοχο, χωρίς να απαιτείται να τελεσιδικήσει η διαδικασία απαλλοτρίωσης. Στο πλαίσιο αυτό, θα καταβάλλεται ένα ποσόν, που δεν θα απέχει πολύ εκείνων που καθορίζουν τα Δικαστήρια και μετά την συγκεκριμενοποίηση του τιμήματος, θα καταβάλλεται η όποια διαφορά. Εκτιμάται, ότι, κατ΄ αυτόν τον τρόπο, θα μειωθούν οι χρόνοι απαλλοτρίωσης, έως ότου οι εκτάσεις αποδοθούν ελεύθερες στους αναδόχους, ενώ κατά την προαναφερθείσα διαδικασία θα γίνεται και η μετακίνηση των δικτύων, των Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας.

Για τα θέματα της αρχαιολογίας θα υπογραφεί, μεταξύ των Υπουργείων Υποδομών και Μεταφορών, ένα «Μνημόνιο Συναντίληψης», στο πλαίσιο του οποίου θα επιλύονται τα προβλήματα. Θα καθιερωθούν κανόνες, υποχρεώσεις, αρμοδιότητες και χρονοδιαγράμματα για κάθε διαδικασία και απαιτούμενη προεργασία, ώστε ο ανάδοχος να γνωρίζει κατά τον ακριβέστερο δυνατόν τρόπο, τα αρχαιολογικά δεδομένα της περιοχής.

Σε ότι αφορά, τέλος, τις μελέτες, τα Μελετητικά Γραφεία, θα υποχρεούνται να είναι στελεχωμένα και με Κατασκευαστικό Πτυχίο, ώστε να καθίσταται δυνατή η πιστοποίηση εφαρμογής της μελέτης.

www.kathimerini.gr