30 Σεπτεμβρίου 2010

Οικολογικός Άνεμος για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Εμείς που στηρίζουμε αυτή την κίνηση, άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας, έχουμε τόπο διαμονής ή/και καταγωγής τα νησιά του Βορείου Αιγαίου. H αγάπη μας για τα νησιά μας κάνει να νοιώθουμε υποχρέωση μας να συμβάλλουμε σε ένα βιώσιμο μέλλον για τις νησιωτικές κοινωνίες, σε μια εποχή που η οικονομική, κοινωνική, περιβαλλοντική κρίση επιδεινώνει προβλήματα που αφορούν στο μοντέλο ανάπτυξης, στην κοινωνική συνοχή, στο περιβάλλον και τον πολιτισμό της περιοχής.

Μας ενώνει η ευθύνη μπροστά σε μια κληρονομιά που έχουμε δανειστεί από το μέλλον και τα παιδιά μας, την οποία πρέπει να σεβαστούμε και να συμπληρώσουμε αντί να την καταστρέφουμε, πολλές φορές και ανεπανόρθωτα. Τα νησιά του Β. Αιγαίου διαθέτουν ένα ιδιαίτερο αλλά και πολύ ευαίσθητο πολιτιστικό και φυσικό πλούτο. Είναι ευαίσθητα οικοσυστήματα τα οποία αποτέλεσαν τη βάση για την ανάπτυξη ενός σημαντικού πολιτισμού που σεβάστηκε και συμπορεύθηκε αρμονικά με το φυσικό περιβάλλον. Οι οικισμοί, η αρχιτεκτονική, οι πεζούλες, το αγροτικό τοπίο δεν είναι μόνο εκθέματα ενός ανοικτού μουσείου με ανθρώπινες δημιουργίες από το παρελθόν, αλλά αποτελούν και σήμερα μοναδικό παράδειγμα σοφής και βιώσιμης εξέλιξης και στόχο την πραγματική ευημερία.

Αξίζει να αναλογιστούμε τι παρέδωσαν οι προηγούμενες γενιές στις σημερινές για να πάρουμε μαθήματα για το πώς πρέπει να συμπεριφερθούμε και τι θα παραδώσουμε και εμείς στα παιδιά μας. Κύριο μέλημα μας είναι η αυτάρκης εξέλιξη των σημερινών νησιωτικών κοινωνιών, ώστε να μην υποθηκεύει και καταστρέφει το μέλλον των παιδιών μας αλλά και τη μοναδικότητα των νησιών. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι πολιτικές αλλά και οι καθημερινές πρακτικές πρέπει να διασφαλίζουν ότι διατηρούμε αυτό τον μοναδικό πλούτο και για το μέλλον – δεν τον σπαταλάμε απερίσκεπτα και κοντόφθαλμα, προσαρμόζουμε τις ανθρώπινες παρεμβάσεις στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις οικολογικές και πολιτισμικές αντοχές, αντιμετωπίζουμε κριτικά και αξιολογούμε συνεχώς με ουσιαστικό διάλογο μέσα στις νησιωτικές κοινωνίες την πορεία και το παραγωγικό μοντέλο, είτε ως αποτέλεσμα τοπικών είτε κεντρικών πολιτικών κι επιλογών.

Μας ευαισθητοποιεί η αγανάκτηση και η οργή πολλών τοπικών κοινωνιών για την απουσία πολιτικών για τη συνοχή στο Β. Αιγαίο και την ανυπαρξία βασικών κοινωνικών και περιβαλλοντικών υποδομών σε πολλά νησιά. Μας εξεγείρει που θεωρείται «φυσικό» ορισμένα νησιά να στερούνται τα στοιχειώδη και να υπάρχει αύξηση του χάσματος σε υποδομές λόγω απόστασης ή απουσίας εκλογικής δύναμης. Μας μαραζώνει το γεγονός ότι αυτονόητες πολιτικές για την ποιότητα ζωής (εξοικονόμηση και σωστή διαχείριση νερού, μείωση και ανακύκλωση-κομποστοποίηση απορριμμάτων, επεξεργασία λυμάτων, απεξάρτηση νησιών από το πετρέλαιο και προώθηση πράσινης παραγωγής ενέργειας), την προστασία της υγείας (πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, παροχή επί τόπου επαρκούς ιατρικής βοήθειας, υποστήριξη ψυχικής υγείας, φροντίδα για ηλικιωμένους, ΑΜΕΑ και νέες μητέρες), παραμένουν γράμμα κενό και απλώς αποσπασματικά εκφέρονται κατά καιρούς ως «κερασάκι στην τούρτα». Πόσο μάλλον όταν ακόμη και η ικανοποιητική σύνδεση των νησιών όλο το χρόνο όχι μόνο με την Αθήνα αλλά και με άλλα λιμάνια της χώρας και μεταξύ τους, χρόνο με το χρόνο διολισθαίνει σε χειρότερες καταστάσεις, διατηρώντας την απομόνωση των κατοίκων και την καχεξία της νησιώτικης περιοχής μας.

Στο Β. Αιγαίο όλοι έχουν χάσει μεγάλο μέρος από τα δημόσια αγαθά που ήταν διαθέσιμα κάποτε χωρίς κόστος (αλληλεγγύη, αλληλοβοήθεια, φροντίδα για την κοινότητα, πολιτισμός της καθημερινότητας, αίσθημα ασφάλειας). Η οικονομική, περιβαλλοντική και κλιματική κρίση μπορεί να οδηγήσουν σε πλήρη κατάρρευση των κοινωνιών που αναπτύχθηκαν κάποτε σε αρμονία με το φυσικό περιβάλλον και γι’ αυτό διαμόρφωσαν έναν πολιτισμό που δεν μπορεί να γίνει κατανοητός έξω ή αποκομμένος από τον χώρο και το περιβάλλον του.

Μας φέρνει κοντά η ανάγκη για προώθηση άμεσα εφαρμόσιμων πράσινων/οικολογικών λύσεων για να αντιμετωπίσουμε τόσο τα συσσωρευμένα προβλήματα του παρελθόντος όσο και αυτά που προκαλούνται τώρα εξαιτίας της κρίσης αλλά και των πολιτικών που επιλέχθηκαν για την «αντιμετώπιση» αυτής. Σε μια εποχή ισοπεδωτικών και άδικων μέτρων την πληρώνουν όλοι αλλά πολύ περισσότερο αυτοί που είναι αδύναμοι, τα πιο μικρά νησιά, οι κοινωνίες που δεν έχουν μεγάλη επιρροή, αυξάνονται τα προβλήματα ανασφάλειας, ανεργίας, κοινωνικού αποκλεισμού, αποσύνθεσης του κοινωνικού ιστού και της αλληλεγγύης.

Μας δεσμεύει η διάθεση να συζητήσουμε και να αγωνιστούμε μαζί με τις τοπικές κοινωνίες. Επιδιώκουμε με τη δημιουργία και τη συμμετοχή της περιφερειακής κίνησης «Οικολογικός Άνεμος» για το βόρειο Αιγαίο στις προσεχείς περιφερειακές εκλογές αλλά και μετά από αυτές έτσι ώστε να φυσήξει ένας δυνατός άνεμος αλλαγής και μεταρρυθμίσεων στην περιφέρεια και σε κάθε νησί του Β. Αιγαίου. Ελάτε να οργανωθούμε σε κάθε νησί, μικρό και μεγάλο, να δημιουργήσουμε ένα κίνημα πολιτών από τα κάτω, να βοηθήσουμε να φυσήξει ένας «Οικολογικός Άνεμος» αλλαγής στο Β. Αιγαίο.