Των Κωνσταντινου Zουλα - Bασιλη Nεδου
Διαλυμένο τάγμα σε... ημιανάπαυση θυμίζει πλέον η κυβέρνηση, καθώς οι περισσότεροι υπουργοί μοιάζουν άπραγοι να περιμένουν το επόμενο «παράγγελμα» του πρωθυπουργού, αδυνατώντας ακόμη και να προβλέψουν αν μετά τον προεξοφλημένο ανασχηματισμό θα βρίσκονται εντός του υπουργικού επιτελείου ή θα ακούσουν την εντολή «τους ζυγούς λύσατε».
Οι νέες φημολογίες ότι ο πρωθυπουργός σκέπτεται να αξιοποιήσει αρκετά στελέχη πρώτης γραμμής στη μάχη των περιφερειακών εκλογών έχουν παραλύσει κάθε κυβερνητική δραστηριότητα και μάλλον δεν είναι τυχαίο ότι το πρώτο «μετακαλοκαιρινό» υπουργικό συμβούλιο θα γίνει αφού ο κ. Παπανδρέου ανακοινώσει τους «πράσινους» υποψήφιους για τους μεγάλους δήμους και τις περιφέρειες. Εξυπακούεται, δε, πως στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί το σενάριο ότι τουλάχιστον 4-5 κυβερνητικά μέλη θα κατέλθουν στις εκλογές, ο ανασχηματισμός εκ των πραγμάτων θα λάβει ευρύτερο χαρακτήρα και προφανώς θα ανακοινωθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Επανεξετάζεται
Βάσει των τελευταίων φημολογιών, ο κ. Παπανδρέου επανεξετάζει τόσο την περίπτωση της υποψηφιότητας της κ. Τίνας Μπιρμπίλη για την περιφέρεια της Αττικής όσο και αυτήν του κ. Χ. Καστανίδη για την αντίστοιχη της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, η χθεσινή συνάντηση του κ. Παπανδρέου με την υπουργό Περιβάλλοντος «πυροδότησε» εκ νέου το ενδεχόμενο αυτό (ασχέτως αν η ίδια το διέψευσε), ενώ ως υπουργοί υπό προθεσμία ξανακούγονται επίσης η κ. Κατερίνα Μπατζελή (λέγεται ότι θα διεκδικήσει την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας) και βέβαια η κ. Φώφη Γεννηματά (αν ο κ. Παπανδρέου την προτιμήσει έναντι του κ. Γ. Καμίνη για τον Δήμο Αθηναίων).
Με τα δεδομένα αυτά δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι τις υπουργικές συζητήσεις μονοπωλούν και πάλι τα σενάρια για ευρύτερες κυβερνητικές αλλαγές, με την κ. Λούκα Κατσέλη να «εγκαταλείπει» ξανά το υπουργείο Οικονομίας, τον κ. Μ. Χρυσοχοΐδη να λαμβάνει πιθανώς τη θέση της, τον κ. Π. Μπεγλίτη ή τον κ. Γ. Φλωρίδη το χαρτοφυλάκιο του κ. Χρυσοχοΐδη και πάει λέγοντας. Το μείζον ερώτημα ωστόσο που αδυνατούν να απαντήσουν οι υπουργοί είναι ποιες ακριβώς αλλαγές δρομολογεί ο κ. Παπανδρέου στο Μαξίμου και κυρίως αν οι φημολογίες που θέλουν μεταξύ άλλων τους κ. Γ. Ραγκούση, Χ. Παμπούκη και Π. Γερουλάνο να αναλαμβάνουν ενισχυμένα καθήκοντα, θα επιβεβαιωθουν. Την ακατάσχετη ανασχηματολογία ενίσχυσε βέβαια και η «επανεμφάνιση» του κ. Θ. Πάγκαλου και κυρίως η δήλωσή του ότι δεν δέχεται «καπέλο» στις αρμοδιότητές του. Χθες στο Μέγκα, ο αντιπρόεδρος «φρόντισε» να αμβλύνει τις εντυπώσεις. Επανέλαβε πόσο εκτιμά τον κ. Γ. Ραγκούση, πρόσθεσε ότι τον συντονισμό της κυβέρνησης τον έχει αυτονοήτως ο πρωθυπουργός, αλλά ενέμεινε στην άποψή του ότι δεν του αρέσει να φοράει καπέλα... Σημειωτέον δε ότι με ανάλογη «διπλωματικότητα» απάντησε ο κ. Πάγκαλος και όταν κλήθηκε να εξηγήσει γιατί αίφνης τάχθηκε κατά της σύγκλησης εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία. Διευκρίνισε ότι δεν διαφωνεί με μια έρευνα που θα ασχοληθεί αποκλειστικώς με τις τυχόν ευθύνες υπουργών της Ν.Δ. για τα παραποιημένα στοιχεία που στέλνονταν στις Βρυξέλλες, αλλά ενέμεινε ότι δεν θα είχε κανένα νόημα να διευρυνθεί η εν λόγω έρευνα ποινικοποιώντας τις επιλογές της Ν.Δ. Αίσθηση, τέλος, προκάλεσε η κορύφωση μάλλον της κριτικής που ασκεί το τελευταίο διάστημα στον πρωθυπουργό ο κ. Γ. Παναγιωτακόπουλος, χαρακτηρίζοντας τις επιλογές του κ. Παπανδρέου ως «βαρβαρότητα μιας κυβέρνησης διεθνούς συμβιβασμού»...
πηγή Καθημερινή