29 Σεπτεμβρίου 2010

όταν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου λέει ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, τι παραπάνω ισχυρίζεται ο Δήμαρχος Καρλοβασίων Παναγιώτης Λυμπέρης;

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj2ciVIat5Ji1zYjwNxkltD1pGYTsVBlRJA14yECsBqT1BKetxyShR_sakm2ufzNm_L6zfU7kwTmxBINearCVOI71KsT37-5abBlVrM6KOfTV3qxM53UWOZ5aEFryWQ8qNE56xB5S3R2Z4/s1600/DSC01570.JPGΠαρέμβαση Δημάρχου Καρλοβασίων Παναγιώτη Λυμπέρη στον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Προς:

ΠΡYTANH ΠANEΠIΣTHMIOY ΑΙΓΑΙΟΥ,

καθ. κ. Πάρι Τσάρτα

Κοινοπ.:

Ÿ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ, κ. Γεώργιο Παπανδρέου

Ÿ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ

& ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, κ. Άννα Διαμαντοπούλου

Ÿ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ

ΜΑΘΗΣΗΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, κ. Ιωάννη

Πανάρετο

Ÿ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΑΜΟΥ, κ. Πυθαγόρα Βαρδίκο

Ÿ ΝΟΜΑΡΧΗ ΣΑΜΟΥ, κ. Εμμανουήλ Κάρλα


Αξιότιμε κύριε Πρύτανη,

Τον τελευταίο καιρό ολοένα και αυξάνονται οι φήμες ότι στα πλαίσια της επερχόμενης χωροταξικής και θεματικής αναδιάρθρωσης των πανεπιστημίων προβλέπεται η μεταφορά του Τμήματος Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων (ΜΠΕΣ) από τη Σάμο. H φημολογία αυτή ενισχύεται από το γεγονός ότι έχει ήδη ληφθεί απόφαση από το Συμβούλιο Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΣΑΠΕ) και αναμένεται τους επόμενους μήνες η τυπική έκδοση σχετικού ΦΕΚ για την ίδρυση «Πολυτεχνικής Σχολής» στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στην οποία θα ενταχθούν τα τρία Τμήματα Μηχανικών που λειτουργούν στα νησιά Σάμο, Σύρο και Χίο. Ως εκ τούτου, αποτελεί εύλογη συνέπεια το να έχει προκληθεί έντονη ανησυχία και τεράστιος προβληματισμός στην τοπική κοινωνία του Καρλοβάσου αλλά και του νησιού μας γενικότερα.

Το Τμήμα ΜΠΕΣ αποτελεί ένα από τα πιο παραγωγικά τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου με αξιολογότατη ακαδημαϊκή και κοινωνική συνεισφορά. Αποτελώντας μια κοινότητα με 700 περίπου ενεργά μέλη - προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές, υποψήφιοι διδάκτορες, μέλη ΔΕΠ, διοικητικοί υπάλληλοι - παίζει ουσιαστικό κοινωνικό και αναπτυξιακό ρόλο για το ακριτικό μας νησί.

Ενδεχόμενη αποδυνάμωση της Πανεπιστημιακής Μονάδας της Σάμου δεν θα έχει απλά αρνητικές συνέπειες στην αναπτυξιακή πορεία και την κοινωνική, οικονομική και πολιτισμική ευημερία του νησιού αλλά θα σημάνει και την οριστική παρακμή και απαξίωση ολόκληρης της Δυτικής Σάμου καθώς έρχεται να προστεθεί σε ένα σύνολο από δυσμενείς για την ευρύτερη περιοχή εξελίξεις: Την κατάργηση του Δήμου Καρλοβασίων με τη διοικητική μεταρρύθμιση «Καλλικράτης», την απομάκρυνση από το Καρλόβασι δημόσιων υπηρεσιών, όπως ο ΟΤΕ και η ΔΕΗ, που επί χρόνια λειτουργούσαν στην πόλη εξυπηρετώντας τους κατοίκους όλης της Δυτικής Σάμου, την επικείμενη απομάκρυνση της ΔΟΥ, του παραρτήματος του ΙΚΑ και του αστυνομικού τμήματος, τη δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ένωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου (ΕΟΣΣ) και όλα αυτά σε συνδυασμό με τη γενικότερη οικονομική κρίση και την ύφεση που επικρατεί στη χώρα μας.

Εθνικοί, κοινωνικοί, οικονομικοί και ηθικοί λόγοι επιβάλλουν να αποτραπεί η εφαρμογή ενός τέτοιου καταστροφικού σεναρίου και να στοχευθεί η ενδυνάμωση της Πανεπιστημιακής Μονάδας Σάμου λαμβάνοντας υπόψη τα σημαντικά συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Η ύπαρξη υλικοτεχικών υποδομών, η παραχώρηση από το Δήμο σημαντικών για την ιστορία της πόλης κτιρίων, η αναλογικά μικρότερη δαπάνη για την ενοικίαση κτιρίων σε σχέση με τα υπόλοιπα νησιά όπου φιλοξενούνται τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, η ανέγερση φοιτητικών κατοικιών, η απαλλοτρίωση των παλαιών βυρσοδεψείων στα Ταμπάκικα, οι άριστες διοικητικές υπηρεσίες που προσφέρονται και η συνέργεια με τα άλλα τμήματα της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου όχι μόνο επιβάλλουν την παραμονή του Τμήματος ΜΠΕΣ στο Καρλόβασι αλλά και σε περίπτωση χωροταξικού επανασχεδιασμού δημιουργούν τις προϋποθέσεις να αποτελέσει το Καρλόβασι την έδρα της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Άλλωστε το Τμήμα ΜΠΕΣ, που είναι το παλαιότερο και το πολυπληθέστερο από τα τρία τμήματα Μηχανικών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, αποτελεί το μοναδικό τμήμα οι απόφοιτοι του οποίου εγγράφονται στο Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος (ΤΕΕ).

Ελπίζοντας ότι μια τέτοια οδυνηρή και αδιανόητη εξέλιξη για τη Σάμο δεν θα βρει τελικά εφαρμογή, περιμένουμε την υποστήριξή σας στην παραμονή του Τμήματος ΜΠΕΣ στο Καρλόβασι και είμαστε έτοιμοι, έχοντας επίγνωση της ηθικής μας ευθύνης απέναντι στο ακριτικό μας νησί, να συνεισφέρουμε με υπευθυνότητα και με κάθε δυνατό μέσο προς την επίτευξη αυτού του σκοπού.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΡΛΟΒΑΣΙΩΝ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΥΜΠΕΡΗΣ

------------------------------------------------------

Απάντηση της Νομαρχιακής του Πασόκ στη Σάμο

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΣΟΚ ΣΑΜΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ


Σάμος 29/9/2010


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Η πολιτική κενότητα προκαλεί
Κινδυνολογικά παραληρήματα.


Τις τελευταίες μέρες τα νεοδημοκρατικά φερέφωνα του Καρλοβάσου, μη
έχοντας να πουν το παραμικρό ουσιαστικό για την ατζέντα των προσεχών
εκλογών της τοπικής αυτοδιοίκησης, έχουν πέσει με τα μούτρα σε μια
απροσχημάτιστη κινδυνολογία γύρω από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, που
τελικά μπορεί και να καταλήξει στη δημιουργία προβλήματος εκεί που δεν
υπάρχει.

Τοπικοί κομματικοί παράγοντες της Νέας Δημοκρατίας και τα εξαπτέρυγα
του σημερινού Δημάρχου Καρλοβάσου επιδίδονται σε κινδυνολογικούς
συναγερμούς επειδή τάχα κινδυνεύει η πανεπιστημιακή μονάδα στο
Καρλόβασι από τους σχεδιασμούς της γεωγραφικής αναδιάταξης της
τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που σχεδιάζει η Κυβέρνηση ανάμεσα στα άλλα με
το υπό επεξεργασία νέο Νόμο Πλαίσιο.

Κανείς υπεύθυνος παράγοντας δεν μίλησε για το Καρλόβασι, και μόνο οι
κινδυνολόγοι το ανασύρουν στο προσκήνιο τοποθετώντας το στην ίδια
μοίρα με .... την Πελοπόννησο, την Στερεά και άλλες περιοχές της χώρας,
όπου με αλόγιστο τρόπο διασπάρθηκαν πανεπιστημιακές μονάδες με
μοναδικό κριτήριο τις τοπικιστικές διεκδικήσεις. Λησμονούν οι
κινδυνολόγοι ότι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου σχεδιάστηκε εξ αρχής με την
γνωστή δικτυακή του μορφή, όχι επειδή το επιθυμούσε ο τάδε ή ο δείνα
βλαχοδήμαρχος, αλλά επειδή αυτό υπαγόρευε μια ευρύτερη στρατηγική για
την κοινωνική, οικονομική και πολιτισμική θωράκιση του μοναδικού και
εθνικά πολύτιμου Αρχιπελάγους!

Ας μη ξεχνάμε ότι πρόσφατα σε εκπομπή σε τοπικό ραδιόφωνο όπου έδωσε
συνέντευξη για το θέμα, ο Υφυπουργός Παιδείας και υπεύθυνος για τη
τριτοβάθμια εκπαίδευση κ. Γιάννης Πανάρετος, ήταν σαφής και
κατηγορηματικός. Καμία αλλοίωση, συρρίκνωση ή υποβάθμιση δεν θα
υποστεί η Πανεπιστημιακή Κοινότητα του Καρλοβάσου.

Τώρα με τις φωνές τους για να μαζέψουν τρομοκρατημένου οπαδούς, βάζουν
το θέμα της πανεπιστημιακής μονάδας του Καρλοβάσου στο ίδιο σακούλι με
τις φαυλοκρατικές επιλογές άλλων άσχετων περιοχών που η γεωγραφική
αναδιάταξη καλείται να διορθώσει με τον νέο Νόμο Πλαίσιο. Μπράβο τους!
Αλείφουν άφθονο βούτυρο στο ψωμί των ποικίλων επιπόλαιων αριστοκρατών
που πιστεύουν ότι τα πανεπιστήμιο τα δικαιούνται μόνο τα κοσμοπολίτικα
κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Αντί να ξεχωρίζουν την
περίπτωση του Αιγαίου - στην οποία εντάσσεται η υποπερίπτωση του
Καρλοβάσου- το ρίχνουν βορά σε μια χυδαία εξίσωση που προφανώς μπορεί
να κάνει μεγάλη ζημιά.

Καλούμε τις υγιείς δυνάμεις της τοπικής κοινωνίας να εγκύψουν στις
προκλήσεις που η νέα αυτοδιοικητική δομή προσφέρει για την ανάπτυξη
και ευημερία του τόπου μας, και να απομονώσουν τους κενολόγους, που μη
έχοντας τίποτα θετικό να προτείνουν, προτείνουν τρόμο και κραυγές για
ανύπαρκτα ζητήματα.

Η προεκλογική περίοδος είναι μια περίοδος γόνιμων αντιπαραθέσεων επί
υπαρκτών ζητημάτων που μπορεί να οδηγήσει σε άριστες συνθέσεις. Δεν
είναι περίοδος που ευνοεί φτηνούς πολιτικαντισμούς και συσπειρώσεις με
γνώμονα τον τεχνητό τρόμο για ανύπαρκτους κινδύνους.



Για το Γραφείο Τύπου της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Σάμου

ΚΩΣΤΑΣ ΣΟΦΟΥΛΗΣ

============================================

όταν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου λέει ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, τι παραπάνω ισχυρίζεται ο Δήμαρχος Καρλοβασίων Παναγιώτης Λυμπέρης;


Πάρις Τσάρτας πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου δεν πρέπει στιγμή να εφησυχάζουμε και για αυτό θα είμαστε έτοιμοι από κάθε άποψη για να συμμετάσχουμε στο διάλογο και να στηρίξουμε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου».



Εκτός «Καλλικράτη» το Αρχιπέλαγος;
Σίγουρα θα αγγίξουν το Πανεπιστήμιο Αιγαίου οι μεγάλες ανατροπές που κυοφορούνται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Εκείνο που ακόμη δεν έχει καταστεί σαφές είναι αν θα αγγίξει το διασπαρμένο σε έξι νησιά ίδρυμα του Αρχιπελάγους και ο «Καλλικράτης» στην εκπαίδευση. Μια πρώτη εκτίμηση που εξήχθη απ’ τα όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός στους Δελφούς, είναι πως θα υπάρξει εντελώς διαφορετική προσέγγιση στα κεντρικά απ’ τα περιφερειακά πανεπιστήμια, με τα δεύτερα μάλλον συγκριτικά με τα πρώτα να βγαίνουν ευνοημένα σε ό,τι αφορά στις χωρικές αλλαγές.

Όλα αυτά τα ζητήματα θα απαντηθούν το επόμενο διάστημα, αφού έως σήμερα δεν υπάρχει κανένα αναλυτικό κείμενο σχετικά. Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, που ήδη απ’ την προηγούμενη Παρασκευή έχει ανοίξει και σχετική ιστοσελίδα για τον εσωτερικό διάλογο της κοινότητάς του πάνω στα συγκεκριμένα θέματα, θα εξετάσει τις αλλαγές και στην επόμενη Σύγκλητο, στις 13 και 14 Οκτωβρίου.

Δίχως ντοκουμέντα

Μια πρώτη επισήμανση που μας κατέθεσε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Πάρις Τσάρτας, μετά τη Σύνοδο των Πρυτάνεων στους Δελφούς, είναι πως κι αυτήν τη φορά, όπως και στην προηγούμενη ενημέρωση που έγινε στις διοικήσεις των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της χώρας τον Ιούνιο, στην Πιερία, δεν υπήρξε κανένα γραπτό κείμενο. Δε δόθηκε, ούτε καν στο προεδρείο της Συνόδου, κάποιο ντοκουμέντο με ένα σχέδιο στο οποίο να αναφέρονται τα όσα ο Γιώργος Παπανδρέου και η αρμόδια υπουργός Άννα Διαμαντοπούλου έθεσαν για τις προωθούμενες σημαντικές αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αλλαγές που περιλαμβάνουν και σοβαρές ανατροπές στο ό,τι ισχύει μέχρι σήμερα, μια και θα αφορούν συνενώσεις και καταργήσεις σχολών, την εφαρμογή νέου συστήματος εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, όπως κι αλλαγές στη χορήγηση συγγραμμάτων και στη διδασκαλία των μαθημάτων, καθώς και στη διοίκηση των ιδρυμάτων.
«Απέναντι σε αυτή την περιορισμένη ενημέρωση, το υπουργείο δεσμεύτηκε πολύ σύντομα, πιστεύω μέσα στις επόμενες μέρες, να θέσει στη διάθεσή μας ένα αναλυτικότερο κείμενο, το οποίο και θα αποτελέσει τη βάση για τη διαβούλευση που θα ακολουθήσει», είπε ο κ. Τσάρτας, που δεν έκρυψε τον έντονο προβληματισμό ολόκληρης της πανεπιστημιακής κοινότητας του Αιγαίου για το μέγεθος των αλλαγών που επίκεινται.

Διάλογος παντού
Σύμφωνα με το σχεδιασμό που ανακοινώθηκε απ’ την κυβέρνηση, η διαβούλευση θα διαρκέσει περί τους τρεις μήνες και το Μάρτιο του 2011 θα είναι έτοιμο προς ψήφιση το σχετικό νομοσχέδιο. Στο διάστημα της διαβούλευσης το Πανεπιστήμιο Αιγαίου θα μετάσχει διά των εκπροσώπων του σε όλα τα θεσμικά όργανα, ενώ ήδη κάποια πεδία συζήτησης έχουν αρχίσει να τα επεξεργάζονται στελέχη του Πανεπιστημίου που έχουν επιφορτιστεί με το συγκεκριμένο αντικείμενο.
«Πρέπει να καταλήξουμε σε θέσεις, στη διατύπωση άποψης για το τι συμφέρει το ίδρυμα», ανέφερε ο κ. Τσάρτας, που προανήγγειλε συζήτηση για τις αλλαγές τόσο στο πλαίσιο του εσωτερικού διαλόγου που έχει ξεκινήσει, όσο στην επόμενη συνεδρίαση της Συγκλήτου.

Εκτιμήσεις

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου με κάθε επιφύλαξη, αφού δεν υπάρχουν κείμενα με συγκεκριμένες προτάσεις, ανέφερε ότι σε κάποια ζητήματα, όπως για παράδειγμα η ανάγκη διεθνοποίησης των ελληνικών πανεπιστημίων, δεν μπορεί παρά να συμφωνήσει στο σύνολό της η πανεπιστημιακή κοινότητα. Σε κάποια άλλα θα πρέπει να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος πριν ληφθούν αποφάσεις και διαμορφωθεί ένας νέος νόμος-πλαίσιο.
Σύμφωνα με τον κ. Τσάρτα, υπάρχουν μια σειρά από επίμαχα θέματα που χρήζουν ειδικής προσοχής κι ως τέτοιο χαρακτήρισε το θέμα της διοίκησης των πανεπιστημίων. Η υπουργός πρότεινε να γίνεται μέσω ενός συμβουλίου διοίκησης, το οποίο θα ασκεί και ένα μέρος των αρμοδιοτήτων του υπουργείου Παιδείας. «Αυτό το συμβούλιο θα αναλαμβάνει και τη διαχείριση της χρηματοδότησης, ενώ το ακαδημαϊκό μέρος των υποθέσεων θα είναι αρμοδιότητα των πρυτανικών αρχών», τόνισε στη σύνοδο η κ. Διαμαντοπούλου, αφήνοντας όμως μεγάλες απορίες για το πώς θα εφαρμοστεί ένα τέτοιο μοντέλο διοίκησης, αλλά και για την αυτοτέλεια των ιδρυμάτων.
Ομοίως επίμαχο είναι το θέμα της εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, όπως και το ζήτημα των συνενώσεων πανεπιστημίων και ΤΕΙ μέσω συγχωνεύσεων και καταργήσεων τμημάτων, ο επονομαζόμενος ως «Καλλικράτης» στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
«Έχω την εντύπωση», ανέφερε ο κ. Τσάρτας επαναλαμβάνοντας για ακόμη μια φορά τις επιφυλάξεις που διατηρεί στο να εκφράσει τις εκτιμήσεις του όσο δεν υπάρχουν αναλυτικά κείμενα για τις προτεινόμενες αλλαγές, «ότι θα προσεγγιστούν διαφορετικά τα κεντρικά και διαφορετικά τα περιφερειακά ιδρύματα, ότι θα γίνουν άλλες επιλογές για χωρικές αλλαγές μεταξύ των πανεπιστημίων.» Ο κ. Τσάρτας θεωρεί ότι μια τέτοια πρακτική ίσως και να αφήσει εκτός «Καλλικράτη» το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Μέχρι, όμως, να διαμορφωθεί πιο συγκεκριμένα το πλαίσιο του διαλόγου και των κυβερνητικών προτάσεων, ο ίδιος επισήμανε πως «δεν πρέπει στιγμή να εφησυχάζουμε και για αυτό θα είμαστε έτοιμοι από κάθε άποψη για να συμμετάσχουμε στο διάλογο και να στηρίξουμε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου».