5 Σεπτεμβρίου 2010

Το σχέδιο αντιμετώπισης των λαθρομεταναστών


Προτεραιότητα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη η θωράκιση των συνόρων

Του Γιαννη Σουλιωτη

Στην κορυφή της ατζέντας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη βρίσκεται το θέμα της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών, όπως αποδεικνύει σειρά πρωτοβουλιών στις οποίες προχώρησαν τις τελευταίες ημέρες ανώτατα στελέχη και υπηρεσιακοί παράγοντες της Κατεχάκη. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται η υλοποίηση του action plan ή «οδικού χάρτη» (όπως τον αποκαλούν στο υπουργείο) για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών. Πρόκειται για το πρώτο ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης που απέκτησε η χώρα, το οποίο υπεβλήθη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 20 Αυγούστου.

Πρωτοβουλίες λαμβάνονται και σε επίπεδο πρωθυπουργού, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» στο Μέγαρο Μαξίμου συγκροτήθηκε και λειτουργεί άτυπη ομάδα συντονισμού των δράσεων για τη διαχείριση της παράνομης μετανάστευσης. Συμμετέχουν στελέχη των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη, Εξωτερικών, Υγείας και Εσωτερικών. Η πρώτη συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη. Ενα εικοσιτετράωρο νωρίτερα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη, με αντικείμενο την άμεση υλοποίηση όσων προβλέπει το 80σέλιδο σχέδιο δράσης. Στη σύσκεψη συμμετείχαν υπηρεσιακοί παράγοντες της ΕΛ. ΑΣ. ακόμα και ανώτατα στελέχη της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Η ΕΥΠ εμφανίζεται να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο σε θέματα προστασίας συνόρων μέσω της συλλογής πληροφοριών για τα κυκλώματα διακίνησης.

Στη σύσκεψη της Τρίτης συγκροτήθηκε ειδική ομάδα με αρμοδιότητα την εξεύρεση χώρων για την κατασκευή κέντρων κράτησης παράνομων μεταναστών. Οπως προκύπτει από τα περιεχόμενα του «οδικού χάρτη» πρόκειται για την υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητα του σχεδίου και μάλιστα φιλοδοξία των αρμοδίων στελεχών είναι μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου να έχουν μεσολαβήσει οι αναγκαίες πρωτοβουλίες γύρω από το θέμα. Συντονιστικό ρόλο στην ειδική ομάδα υλοποίησης του έργου ανέλαβαν ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης κ. Γρηγόρης Τασούλας και ο γενικός γραμματέας Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας κ. Αθανάσιος Χριστόπουλος. Το σχέδιο του υπουργείου προβλέπει δημιουργία τουλάχιστον δύο Κέντρων χωρητικότητας το λιγότερο 500 θέσεων, σε Αττική και Εβρο. Πρόκειται για εγκαταστάσεις «μακράς παραμονής» (όπως αποκαλούνται), αντίστοιχες του κτιρίου που στεγάζει τη Διεύθυνση Αλλοδαπών στην Π. Ράλλη. Εκεί, θα κρατούνται οι παράνομοι μετανάστες μέχρι την απέλασή τους. Από στατιστικά στοιχεία προκύπτει ότι η ΕΛ. ΑΣ. διαχειρίζεται καθημερινά 4.000 αλλοδαπούς κρατούμενους, τη στιγμή που η χωρητικότητα των υφιστάμενων εγκαταστάσεων είναι ακριβώς η μισή. Το αποτέλεσμα είναι ένας μεγάλος αριθμός κρατουμένων να στοιβάζεται επί μακρόν σε κρατητήρια τμημάτων. Για το θέμα, στελέχη του υπουργείου έχουν στις 15 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες άτυπη σύσκεψη με τα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στόχος είναι στη συνάντηση να υποβληθούν από την ελληνική πλευρά συγκεκριμένες προτάσεις για την κατασκευή των Κέντρων Κράτησης προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο χρηματοδότησης του έργου με ευρωπαϊκά κονδύλια.

Η σχετική ιδέα προέκυψε στα μέσα Ιουλίου οπότε κλιμάκιο της Επιτροπής επισκέφθηκε τη χώρα και είχε διαδοχικές συναντήσεις με στελέχη του υπουργείου για θέματα μετανάστευσης. Τότε, οι Ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες εξέφρασαν την πρόθεσή τους να στηρίζουν οικονομικά τυχόν πρωτοβουλίες της Ελλάδας θέτοντας στη διάθεση της χώρας κονδύλι ύψους 57 εκατομμυρίων ευρώ με τη μορφή των «κατεπειγόντων μέτρων» (emergency measures). Mετά την κατάρτιση και υποβολή του action plan, τα αρμόδια στελέχη του υπουργείου εκφράζουν αισιοδοξία ότι θα καταφέρουν να κάνουν χρήση των κοινοτικών πόρων, ώστε το αργότερο μέσα 12 μήνες να ολοκληρωθεί η κατασκευή των κέντρων.

Οι πέντε βασικοί άξονες του «οδικού χάρτη»

Οι βασικοί άξονες του εθνικού σχεδίου δράσης για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών είναι:

α) Δημιουργία τριών Κέντρων Πρώτης Υποδοχής σε Εβρο, Δωδεκάνησα και Λέσβο μέχρι τα τέλη του 2011. Εκεί, θα γίνεται ταυτοποίηση των παράνομα εισερχομένων μεταναστών από άνδρες της ΕΛ. ΑΣ. Ανώτατος χρόνος παραμονής στα ΚΕ. Π. Υ. είναι οι 15 μέρες.

β) Δημιουργία νέας υπηρεσίας Ασύλου. Στο ΣτΕ βρίσκεται το Π. Δ. για το «μεταβατικό στάδιο» (όπως αποκαλείται) στη διαδικασία χορήγησης ασύλου. Μακροπρόθεσμα, ο στόχος είναι να δημιουργηθεί νέα υπηρεσία Ασύλου, υπό την ευθύνη του υπ. Εσωτερικών.

γ) Δημιουργία δομών για την υποστήριξη των ευπαθών ομάδων. Σε αυτή την κατηγορία εντάσσεται εγκατάσταση της ΕΛ. ΑΣ. στην Αμυγδαλέζα όπου κρατούνται - φιλοξενούνται ανήλικοι.

δ) Δημιουργία Κέντρων Κράτησης των υπό απέλαση αλλοδαπών. Eκτός από την κατασκευή δύο νέων σε Αττική και Β. Ελλάδα χωρητικότητας 500 θέσεων, το action plan προβλέπει βελτίωση εγκαταστάσεων που υπάρχουν σε Ελληνικό, Ασπρόπυργο, Μαρούσι και Πειραιά.

ε) Βελτίωση των επιδόσεων της χώρας στις εθελούσιες επιστροφές. Στο πολυνομοσχέδιο για τη Μετανάστευση που θα ψηφιστεί έως τις 14 Δεκεμβρίου προβλέπεται η δημιουργία εθνικού προγράμματος εθελούσιων επαναπατρισμών. Στην επιτροπή που επεξεργάζεται το νομοσχέδιο μετέχουν μεταξύ άλλων αξιωματικοί της Διεύθυνσης Αλλοδαπών της ΕΛ. ΑΣ. και στελέχη του υπ. Εσωτερικών.

πηγή καθημερινή