8 Σεπτεμβρίου 2010

Τζάμπορη… ήμασταν εκεί!



Με μια τεράστια κατασκήνωση 2.500 ατόμων από κάθε γωνιά της Ελλάδας ο Προσκοπισμός γιόρτασε επί 10 μέρες τα… εκατοστά του γενέθλια! Ανάμεσα στους «εορτάζοντες» και 22 πρόσκοποι μέλη Ομάδων των Συστημάτων της Λέσβου. Μαζί τους και ενήλικες βαθμοφόροι από τη Λέσβο, ενώ ας σημειωθεί ότι για πρώτη φορά συμμετείχαν βαθμοφόροι από τη Λέσβο και στο κεντρικό αρχηγείο της μεγάλης αυτής δράσης.

Τζάμπο στα Σουαχίλι σημαίνει «γεια σου» και από αυτήν τη λέξη προήλθε ο όρος τζάμπορη: μεγάλες προσκοπικές συγκεντρώσεις που έχουν τη μοναδική δυνατότητα να φέρνουν σε επαφή χιλιάδες προσκόπους από όλες τις γωνιές του πλανήτη αν πρόκειται για παγκόσμια τζάμπορι, από όλες τις γωνιές της Ελλάδας και όπου ζουν Έλληνες αν πρόκειται για εθνικά.

Γιατί οι καιροί αλλάζουν…

O ενθουσιασμός των παιδιών που συμμετείχαν στο τζάμπορη και συμμετείχαν στις δραστηριότητες του προσκοπισμού σαν να επρόκειτο για επίσκεψη σε λούνα παρκ, ερχόταν σε αντίθεση με μιλιταριστικές εικόνες αυστηρής πειθαρχίας που ίσως κάποιοι να έχουν στο νου τους. «Οι καιροί έχουν αλλάξει και οι αγκυλώσεις του παρελθόντος έχουν εξαλειφθεί. Ο προσκοπισμός προσαρμόζεται στα σημεία των καιρών, τόσο ως προς τη μεθοδολογία του, όσο και τις δραστηριότητές του», λέει ο Θοδωρής Κεφαλάς, γενικός έφορος του Σώματος Ελλήνων Προσώπων, που ήταν και αρχηγός του Τζάμπορη. «Η αυστηρότητα και η πειθαρχία έχουν παραμεριστεί, δίνοντας τη θέση τους στην αυτοπειθαρχία, την οποία προσπαθούμε να εμφυσήσουμε στα παιδιά μέσα από την ομαδική ζωή, την παρακολούθηση ενός προγράμματος και την υπευθυνότητα. Σε ό,τι αφορά δε στις δραστηριότητές μας, δε διστάζουμε να εισαγάγουμε καινοτομίες που τα παιδιά απολαμβάνουν», είπε.
«Στην εποχή μας είναι ελάχιστες οι ευκαιρίες που έχουν τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με τη φύση, να τη γνωρίσουν, να την αγαπήσουν και να μάθουν να την προστατεύουν», λέει ο κ. Ζαχαρίας Αντωνιάδης, αρχηγός της υποκατασκήνωσης των Αιγάγρων, μιας από τις πέντε υποκατασκηνώσεις 500 ατόμων του Τζάμπορη. Η κάθε υποκατασκήνωση συναποτελείτο από 10 ομάδες των περίπου 40 - 50 ατόμων η κάθε μία. Ο ίδιος ξεκίνησε τον προσκοπισμό πριν από 27 ολόκληρα χρόνια, σε ηλικία έξι ετών, και σήμερα δηλώνει ότι ως πρόσκοπος έζησε εμπειρίες που μια ολόκληρη ζωή δε θα του προσέφερε αν δεν ήταν στην Κίνηση.


Η ομάδα της Μυτιλήνης

Τέλος με συγκίνηση
Το Τζάμπορη ολοκληρώθηκε με επιτυχία μετά από δέκα μέρες καταιγιστικής δράσης, με περισσότερα από 2.500 παιδιά και βαθμοφόρους από όλη την Ελλάδα, την Κύπρο αλλά και απόδημους Έλληνες από την Αυστραλία, τη Γαλλία και την Αίγυπτο, μέσα σε αυτό το διάστημα να γίνονται φίλοι χάρη σε αυτήν τη μοναδική προσκοπική δράση, που υλοποιήθηκε στο κάμπινγκ του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού στα Καμμένα Βούρλα του νομού Φθιώτιδας. Στο 4ο Πανελλήνιο Προσκοπικό Τζάμπορη, το Τζάμπορη της 100ετίας του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, συμμετείχε Ομάδα Προσκόπων της Περιφερειακής Εφορείας Λέσβου.
Θαλάσσια παιχνίδια, κωπηλασία, ιστιοπλοΐα, αναρρίχηση, extreme sports, εξερεύνηση στη λίμνη Ελευθεροχωρίου, διανυκτέρευση στο βουνό, πολιτιστικές εκδρομές στους Δελφούς και στο Γαλαξίδι, πάρτυ στην παραλία, ένα ολόκληρο προσκοπικό χωριό με πρωτότυπες δραστηριότητες και κατασκευές, ακόμη και αυτοσχέδιος ραδιοφωνικός σταθμός (ο Jambo Radio) είχε στηθεί σε αυτή την προσκοπική κατασκήνωση, που δεν άφησε κανέναν ασυγκίνητο.
Και τα 23 παιδιά από τα Συστήματα της Λέσβου που συγκρότησαν την 3η Ομάδα της υποκατασκήνωσης των Αιγάγρων, με τη βοήθεια των βαθμοφόρων τους, έπαιξαν και διασκέδασαν, πήραν μέρος σε πρωτότυπα παιχνίδια και αθλήματα, δοκίμασαν τις δεξιότητες και τις αντοχές τους, ταξίδεψαν (νοητά και πραγματικά) σε στεριά και θάλασσα, ήρθαν σε επαφή με συνομιλήκους τους από άλλες περιοχές της Ελλάδας και του κόσμου και έζησαν μία μοναδική εμπειρία, από αυτές που μόνο ο Προσκοπισμός μπορεί να προσφέρει. Πριν φύγουν από τα Καμμένα Βούρλα, οι βαθμοφόροι του Τζάμπορη άφησαν πίσω τους ένα πολύτιμο δώρο: 40 φιάλες αίμα οι οποίες δόθηκαν στο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Λαμίας ως ελάχιστη ένδειξη καλής θέλησης και ανιδιοτελούς προσφοράς στον τόπο που τους φιλοξένησε.
Η μεγάλη αυτή γιορτή, που στήθηκε με αφορμή τον εορτασμό των 100 χρόνων δράσης της Προσκοπικής Κίνησης στην Ελλάδα, κορυφώθηκε με την τελετή λήξης. Μια γιορταστική βραδιά, η οποία θα μείνει σε όλους αξέχαστη από το μοναδικό παλμό 2,5 χιλιάδων φωνών που τραγουδούσαν όλες μαζί φώναζαν ρυθμικά «Γίναμε επιτέλους εκατό!».
«Είναι υπέροχη εμπειρία! Η διανυκτέρευση στο βουνό, τα παιχνίδια στη θάλασσα, η κατασκήνωση, οι πεζοπορίες, όλα μάς έφερναν σε επαφή με τη φύση μέσα από το παιχνίδι και την ψυχαγωγία. Καθημερινά γνωρίζαμε διαφορετικά παιδιά από όλη την Ελλάδα και γινόμαστε φίλοι», είπαν στο «Ε» παιδιά από τη Λέσβο που συμμετείχαν στο Τζάμπορη.


Και κάποιοι εν πλω, σε σχεδία που έφτιαξαν

«Έσο έτοιμος»... εδώ και έναν αιώνα

«Πρόσκοπος είναι ένα παιδί που είναι πάντα έτοιμο να βοηθά τους άλλους και να κάνει μια καλή πράξη κάθε ημέρα.» Αυτή την απάντηση έδωσε, σύμφωνα με τη διήγηση, ένας μικρός Άγγλος πρόσκοπος στον Αθανάσιο Λευκαδίτη, μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 1908. Ο Έλληνας αθλητής είχε ρωτήσει το μικρό παιδί με την προσκοπική στολή «τι είναι πρόσκοπος» και εντυπωσιάστηκε τόσο από την απάντησή του, που όταν επέστρεψε στην Ελλάδα μελέτησε τον Προσκοπισμό και αποφάσισε να τον φέρει και στη χώρα μας. Πράγματι, δύο χρόνια αργότερα, το Νοέμβριο του 1910, δημιούργησε την πρώτη Ομάδα Ελλήνων προσκόπων, με μέλη τους μαθητές του Λυκείου Μακρή, όπου ο ίδιος δίδασκε ως καθηγητής Φυσικής Αγωγής. Στις επόμενες δεκαετίες, η Προσκοπική Κίνηση εξελίχθηκε με την προσχώρηση όλο και περισσότερων ατόμων, ενώ σήμερα, 100 χρόνια αργότερα, το διάσημο προσκοπικό ρητό «Έσο έτοιμος» ακούγεται στη χώρα μας από περισσότερους από 25.000 προσκόπους. Σχεδόν 300 από αυτούς, σε πέντε Προσκοπικά Συστήματα στη Μυτιλήνη, την Καλλονή, το Μόλυβο και το Πλωμάρι/

Και έκθεση απολιθωμάτων από το Σίγρι

Στα Καμμένα Βούρλα του νομού Φθιώτιδας ταξίδεψε επί 10 μέρες και μια έκθεση απολιθωμάτων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, προβάλλοντας στους χιλιάδες συγκεντρωμένους προσκόπους τόσο το μνημείο, όσο και τη Λέσβο.
Η διοίκηση του Μουσείου αποδέχθηκε με ευχαρίστηση την πρόταση του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων διά της Περιφερειακής Εφορείας Προσκόπων Λέσβου για τη διοργάνωση μιας έκθεσης απολιθωμάτων, που θα αποτελούσε ταυτόχρονα μια έκθεση για την «ιστορία» της φύσης. Και αυτό προκειμένου η έκθεση να παρουσιασθεί στο «Προσκοπικό Χωριό», μέσα στο χώρο του κάμπινγκ του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού στα Καμμένα Βούρλα, όπου οι πρόσκοποι γιόρτασαν τα 100 χρόνια από τη δημιουργία της Κίνησής τους.



Πολλές εκατοντάδες παιδιά αλλά και ενήλικοι επισκέφθηκαν την έκθεση, την οποία λειτουργούσαν ανιχνευτές της Κοινότητας Ανιχνευτών του 2ου Συστήματος Προσκόπων Μυτιλήνης, έλαβαν πληροφοριακό υλικό και ενέταξαν μια επίσκεψη στο απολιθωμένο δάσος της Λέσβου στον προγραμματισμό μελλοντικών δράσεών τους.
Την έκθεση απολιθωμάτων επισκέφθηκαν, επίσης, πολλοί ενήλικες κατά την τελευταία μέρα του Τζάμπορη, οπότε κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις και το κάμπινγκ άνοιξε τις πόρτες του σε επισκέπτες, φίλους και γονείς μελών της Προσκοπικής Κίνησης, αλλά και σε παλιούς προσκόπους. Ανάμεσα σε άλλους, την έκθεση επισκέφθηκαν με την ιδιότητα του παλιού προσκόπου ή του φίλου της Προσκοπικής Κίνησης ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας κ. Νικόλαος, ο γενικός γραμματέας Νέας Γενιάς, Γιάννος Λιβανός, η βουλευτής Φθιώτιδας Τόνια Αντωνίου, ο διευθυντής του Ευγενίδειου Πλανητάριου, Διονύσης Σιμόπουλος, οι γονείς του υπουργού Πολιτισμού, Παύλου Γερουλάνου, και πολλοί άλλοι. Σε όλους προσφέρθηκαν αναμνηστικά δώρα, για τα οποία είχε φροντίσει το Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους.