Στο πρωθυπουργικό τραπέζι τίθενται σήμερα οι αλλαγές που θα επιφέρει ο Γ. Παπανδρέου στο κυβερνητικό σχήμα και οι οποίες αναμένεται να υλοποιηθούν ίσως και εντός της ημέρας ή αύριο.
Οι επιλογές του είναι οι εξής:
* Να συμπληρώσει απλώς τις τρεις κενές θέσεις υφυπουργών και αυτών που αρνήθηκαν να είναι υποψήφιοι. Ομως, αυτό δεν απαντά στις ανάγκες της κυβέρνησης και στις αυξημένες προσδοκίες των πολιτών, και επιπλέον δεν θα απεγκλωβιστεί, ενόψει και της επίσκεψής του στη ΔΕΘ, από το κλίμα της ανασχηματισμολογίας που έχει καλλιεργηθεί και με δική του ευθύνη.
* Να κάνει κανονικό ανασχηματισμό και να ανέβει στη ΔΕΘ με νέο υπουργικό σχήμα, δίνοντας και την εντύπωση ενός νέου ξεκινήματος. Χθες, συνεργάτες του έλεγαν ότι αυτό είναι το πιθανότερο, καθώς δεν απέκλειαν μεταθέσεις υπουργών.
**Να προχωρήσει μια και καλή στις δομικές αλλαγές της κυβερνητικής λειτουργίας, με επίκεντρο και την ανασύνθεση του πρωθυπουργικού γραφείου, μέσω της σύστασης ενός υπουργείου για τον κυβερνητικό συντονισμό, εν είδει «υπουργείου Προεδρίας της κυβέρνησης».
Συνεργάτες του χθες το βράδυ άφηναν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, ενώ ένας εξ αυτών τόνισε στην «Ε» πως οι εξελίξεις έχουν τη δική τους δυναμική και ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να είναι πάντα αντιμέτωπη με την ανασχηματισμολογία.
Ο πρωθυπουργός, πάντως, ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου χθες το απόγευμα εμφανίστηκε αισιόδοξος και σίγουρος για το πού πάει το «καράβι» της χώρας. Είπε ότι το δίλημμα των εκλογών του Νοεμβρίου δεν είναι η ψήφος κατά του Μνημονίου, αλλά το αν η χώρα θα προχωρήσει στις αλλαγές που έχει ανάγκη ή θα μείνει πίσω. Υπεραμύνθηκε του έργου της κυβέρνησης, λέγοντας ότι στους μήνες που πέρασαν «καταφέραμε να δώσουμε την εικόνα της αξιοπιστίας και της σίγουρης κατεύθυνσης», και υποστήριξε ότι ο λαός απαιτεί από το ΠΑΣΟΚ τη ριζική αλλαγή σε όσα τον ταλαιπώρησαν. Υπογράμμισε δε ότι το σχέδιο «Καλλικράτης» είναι μια μεγάλη ευκαιρία για να αλλάξει ολόκληρη η σχέση κράτους-πολίτη, και πάνω σε αυτόν η κυβέρνηση θέλει να δομήσει ένα καλύτερο κράτος.
ελευθεροτυπία