Το υπουργείο ΠΡΟ.ΠΟ. απαντώντας σε ερωτήσεις όσο αφορά το FRONTEX εστιάζει σε πέντε σημεία.
1. Που προβλέπεται η ίδρυση Ειδικών Παραρτημάτων του FRONTEX;
Το άρθρο 16 του Κανονισμού 2007/2004 δίνει τη δυνατότητα στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού να αποφασίζει την ίδρυσή τους, κατόπιν σχετικής αξιολόγησης. Στο ίδιο άρθρο δίδεται προτεραιότητα στα επιχειρησιακά κέντρα που μέχρι την ίδρυση του FRONTEX (2004) λειτουργούσαν στα Κράτη – Μέλη Ε.Ε. και επιτελούσαν ορισμένα από τα καθήκοντα που μετέπειτα ανατέθηκαν στον Οργανισμό. Yπενθυμίζεται ότι από το 2003, είχε ιδρυθεί στο Αρχηγείο Λ.Σ στον Πειραιά το Ευρωπαϊκό Κέντρο Θαλασσίων Συνόρων, υπεύθυνο για τη διαχείριση της επιχειρησιακής συνεργασίας των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τονίζεται τέλος, ότι το 2005 είχε γίνει ανάλογη απόπειρα ίδρυσης Ειδικού Παραρτήματος του FRONTEX, η οποία δεν συγκέντρωσε την απαραίτητη υποστήριξη των μελών του Δ.Σ. FRONTEX και απερρίφθη.
2. Ποιοι παράγοντες συντέλεσαν στην ίδρυση του Παραρτήματος FRONTEX στον Πειραιά.
Ήδη από το 2008, η ανάγκη αποκέντρωσης των δράσεων του Οργανισμού ήταν εμφανής, γεγονός που προκύπτει από σειρά κειμένων των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ανακοίνωση Ε. Επιτροπής, έκθεση Moreno Ε. Κοινοβουλίου, το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, συμπεράσματα Συνόδων Κορυφής, το Πρόγραμμα Στοκχόλμης κλπ.). Τα κείμενα αυτά διαμόρφωσαν περιβάλλον πίεσης για επανεξέταση του θέματος από τον Οργανισμό. Ταυτόχρονα οι διαστάσεις του φαινόμενου της παράνομης μετανάστευσης στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, και ειδικότερα, στα εξωτερικά ευρωπαϊκά σύνορα της Ελλάδας, επέβαλλαν την επείγουσα λήψη απόφασης και, ουσιαστικά, υποδείκνυαν το χώρο που θα έπρεπε να τοποθετηθεί το πρώτο Παράρτημα του FRONTEX. Για την αντικειμενική αξιολόγηση του ζητήματος, ο Οργανισμός ανέθεσε το 2008 στην Deloitte τη διεξαγωγή μελέτης σκοπιμότητας, η οποία μετά από σειρά ημερίδων, διεξοδικών συζητήσεων και συνεντεύξεων, υπέβαλλε στον Οργανισμό το πόρισμα της, πάνω στο οποίο συντάχθηκε η εισήγηση του FRONTEX στο Δ.Σ. και οδήγησε στην απόφαση της Μαδρίτης της 4ης Φεβρουαρίου 2010. Παράλληλα με τα παραπάνω, η Ελλάδα με συντονισμένες διπλωματικές και άλλες ενέργειες προς τους εταίρους της στην Ε. Ένωση, μερίμνησε για τη διαμόρφωση θετικού περιβάλλοντος για τη φιλοξενία του Παραρτήματος στον Πειραιά, χρησιμοποιώντας ως βασικό πλεονέκτημα την άμεση διαθεσιμότητα κατάλληλου χώρου για τα γραφεία του στο Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος.
3. Ποια θα είναι η αποστολή του;
Θα συμβάλει στην εκπλήρωση της αποστολής του FRONTEX στην περιοχή της Νοτιο-Ανατολικής Μεσογείου, επικεντρώνοντας στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που διεξάγονται σε Ιταλία, Μάλτα, Κύπρο και Ελλάδα, καθώς επίσης στη διευκόλυνση της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των αρμοδίων Αρχών των ανωτέρω κρατών μελών, με καταρχήν στόχο την αποτελεσματική αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και την εξάρθρωση των οργανωμένων δικτύων διακίνησης στην περιφέρεια της ΝΑ Μεσογείου. Βασική επιδίωξή του είναι η αυξημένη επιχειρησιακή συνεργασία των αρμοδίων Αρχών των κρατών μελών της Ε.Ε., η διευκόλυνση της επιχειρησιακής συνεργασίας με γειτονικές τρίτες χώρες και, εν τέλει, η ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας του Οργανισμού και των υπηρεσιών που προσφέρει στην περιφέρεια αυτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
4. Πως θα οργανωθεί ως υπηρεσία;
Καταρχήν, απολαμβάνει πλήρη αυτοτέλεια και ανεξαρτησία από τις αρμόδιες Αρχές των κρατών μελών, αφού έχει το χαρακτήρα ευρωπαϊκού οργανισμού άμεσα υπαγόμενου στα κεντρικά γραφεία του FRONTEX στη Βαρσοβία, τα οποία διατηρούν πλήρως την αρμοδιότητα λήψης αποφάσεων. Η έδρα του θα είναι στον πύργο δίπλα στο κτίριο του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος στον Πειραιά. Θα αποτελείται από τρία τμήματα: επιχειρήσεων, πληροφοριών και διοικητικής υποστήριξης, τα οποία θα στελεχωθούν κατάλληλα από δεκατρείς αποσπασμένους εθνικούς εμπειρογνώμονες. Η εθνική σύνθεση του προσωπικού του Επιχειρησιακού Γραφείου FRONTEX στον Πειραιά θα εξασφαλίζει ισορροπημένη εκπροσώπηση όλων των άμεσα εμπλεκόμενων κρατών μελών.
5. Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια για το νέο εγχείρημα του FRONTEX;
Το Επιχειρησιακό Γραφείο FRONTEX στον Πειραιά θα αρχίσει την επίσημη λειτουργία του την 1 Οκτωβρίου 2010. Η μελλοντική του εξέλιξη θα προκύψει μετά από αξιολόγηση του έργου του, που θα ξεκινήσει από τον Ιούλιο 2011. Τα μελλοντικά σχέδια του Οργανισμού περιλαμβάνουν τη δημιουργία επιπλέον Επιχειρησιακών Γραφείων FRONTEX στη Δυτική Μεσόγειο, στη Βαλτική Θάλασσα και στον Εύξεινο Πόντο, για την ίδρυση των οποίων απαιτείται όμως η σχετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού που θα ληφθεί το πρώτο 3μηνο του 2012.
6. Ποια θα είναι τα οφέλη από τη λειτουργία του Επιχειρησιακού Γραφείου FRONTEX στον Πειραιά .
Καταρχήν θα επωφεληθεί ο Οργανισμός και κατ’ επέκταση όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από την αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων του σε περιοχές που αντιμετωπίζουν σοβαρές και χρονίζουσες μεταναστευτικές πιέσεις. Θα ενισχυθεί η συνεισφορά του FRONTEX στα κράτη μέλη που πλήττονται σοβαρά, με υλικοτεχνικό εξοπλισμό και πόρους. Θα αναδειχθεί το έργο που προσφέρει ο Οργανισμός στους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυξάνοντας την αναγνωρισιμότητά του, τόσο εντός, όσο και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα συμβάλει στην εμβάθυνση της επιχειρησιακής συνεργασίας, στη βέλτιστη αξιοποίηση πόρων, στην καλύτερη επίγνωση της κατάστασης στην περιοχή ευθύνης του και εντέλει, θα ενισχύσει την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
marinews.gr/pub/category.asp?lang=gr&page=1&catid=11&contentid=12533