30 Αυγούστου 2010

Αναρρίχηση: Πρωτοπορεί η Κάλυμνος σε όλο τον κόσμο

Κρεμασμένος με θέα στο Αιγαίο

Με τέτοια... υποδομή κερδίζει οπαδούς το άθλημα της παραθαλάσσιας αναρρίχησης


(το βημα της κυριακής, 29 Αυγούστου 2010)

Η εικόνα κόβει την ανάσα. Ανεβασμένος στον απότομο βράχο και κάτω να εκτείνεται το Αιγαίο. Εχοντας να αντιμετωπίσεις όχι μόνο τη βραχώδη επιφάνεια του εδάφους, αλλά και τις υψηλές θερμοκρασίες και τους ανέμους που ταράσσουν την ισορροπία σου. Αντιμέτωπος με τα όριά σου την εποχή που οι άλλοι επισκέπτονται τη θάλασσα για βουτιές και φρέσκο ψάρι. Το άθλημα της παραθαλάσσιας αναρρίχησης είναι εδώ, και χρόνο με τον χρόνο γίνεται δημοφιλέστερο. Το άγριο νησιωτικό τοπίο του Αιγαίου αποτελεί την ιδανική υποδομή για την ανάπτυξη του συγκεκριμένου σπορ. Η Κάλυμνος μάλιστα θεωρείται παγκοσμίως ένας από τους παραδείσους για τους λάτρεις του αθλήματος. Διαθέτοντας περισσότερα από 1.500 αναρριχητικά πεδία κάθε επιπέδου δυσκολίας, προσελκύει τους καλύτερους αθλητές του σπορ από όλον τον κόσμο αλλά και αρχάριους που επιθυμούν να μυηθούν στο δύσκολο αλλά και συναρπαστικό άθλημα. Το μοναδικό πετρώδες έδαφος του νησιού με τους σταλακτίτες την καθιστά ιδανική για τη δημιουργία των τεχνητών αναρριχητικών πεδίων με την τοποθέτηση βυσμάτων.

Ο κ. Νίκος Αλεξίου ήταν από τους πρώτους που ασχολήθηκαν με το συγκεκριμένο άθλημα στη χώρα μας. «Ασχολούμαι εδώ και πέντε χρόνια με την αναρρίχηση και μπορώ να βεβαιώσω ότι η Ελλάδα προσφέρεται για αυτό το σπορ καθώς διαθέτει πάρα πολλά μέρη που μπορεί κάποιος να βρει αναρριχητικά πεδία» λέει μιλώντας προς «Το Βήμα». «Ο παράδεισος της αναρρίχησης στη χώρα μας είναι το νησί της Καλύμνου, το οποίο κάθε Μάιο και Οκτώβριο επισκέπτονται αθλητές παγκοσμίου φήμης» τονίζει. Σύμφωνα με τον ίδιο, «η αναρρίχηση γίνεται ιδανικά τους συγκεκριμένους μήνες αφού το καλοκαίρι η ζέστη δυσκολεύει πολύ τα πράγματα και τις προσπάθειες των αθλητών».

Για όποιον δεν έχει ασχοληθεί, η παραθαλάσσια αναρρίχηση ακούγεται σαν ένα ιδιαιτέρως επικίνδυνο σπορ. «Αν πάρεις όλα τα μέτρα που απαιτούνται δεν έχεις να φοβηθείς τίποτε. Αν δεν προσέξει κάποιος ακόμη και στο μπάσκετ ή στο ποδόσφαιρο μπορεί να τραυματιστεί» τονίζει ο κ. Αλεξίου. Ο ίδιος ασχολήθηκε με το άθλημα της αναρρίχησης όταν παρακολούθησε ένα ντοκυμαντέρ με μια πολύ σημαντική αναρριχήτρια και εντυπωσιάστηκε, αλλά και μέσω του κοινωνικού του περίγυρου. «Είχα φίλους οι οποίοι έκαναν αναρρίχηση και σιγά σιγά άρχισε να με ενδιαφέρει και μένα. Ετσι λοιπόν ένα Σαββατοκύριακο που θα πήγαιναν σε κάποιο πεδίο, αποφάσισα να τους ακολουθήσω. Και τελικά το αγάπησα. Το αρχικό κόστος για να ξεκινήσει κάποιος την αναρρίχηση ανέρχεται σε περίπου 500 ευρώ. Μη σας ακούγεται δαπανηρό, ο εξοπλισμός, με τη σωστή συντήρηση, κρατάει χρόνια ολόκληρα» τονίζει.

Παρά τη φαινομενικά επικίνδυνη διαδικασία, η παραθαλάσσια αναρρίχηση είναι από τα πρώτα σπορ που μπορεί να ασχοληθεί κανείς αν επιθυμεί να ζήσει την εμπειρία των extreme sports. «Είναι από τα ασφαλέστερα σπορ σε επίπεδο αρχαρίων- ως και παιδιά τεσσάρων ετών μπορούν να ξεκινήσουν. Δεν χρειάζεται κανείς να είναι ούτε γυμνασμένος ούτε άνθρωπος με ειδικές ικανότητες. Φυσικά αν θέλει κάποιος να βελτιωθεί απαιτείται προπόνηση και εξάσκηση όπως σε όλα τα σπορ» λέει ο κ. Αλεξίου, ενώ ο κ. Βαγδιγέλλης συμπληρώνει ότι «είναι πιθανότερο να πάθει κανείς κάτι όταν οδηγεί παρά όταν κάνει αναρρίχηση».

«Εξτρα τουριστική περίοδος»

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΡΕRΙΚLΙS RΙΡΙS Παραθαλάσσια αναρρίχηση με φόντο το απέραντο γαλάζιο. Η Ελλάδα προσφέρεται για αυτό το φαινομενικά επικίνδυνο extreme sport Αναρριχητική μητρόπολη σε παγκόσμιο επίπεδο θεωρείται η Ταϋλάνδη, η Κάλυμνος όμως έχει βάλει σκοπό να της πάρει τα σκήπτρα. «Και να φανταστεί κανείς ότι ακόμη δεν έχει εξερευνηθεί το 60% του νησιού όσον αφορά την ύπαρξη αναρριχητικών πεδίων» σημειώνει προς «Το Βήμα» ο κ. Πέτρος Βαγδιγέλλης. Εκπαιδευτής αναρρίχησης ο ίδιος, τονίζει ότι «το άθλημα προσφέρει στην Κάλυμνο μια έξτρα τουριστική περίοδο.Το νησί είναι γεμάτο από αναρριχητές από όλον τον κόσμο τον Μάιο και τον Οκτώβριο,μήνες που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν τελείως νεκροί από τουριστικής απόψεως».

Στο νησί μάλιστα έχουν ιδρυθεί αρκετές σχολές. «Οι περισσότερες διαδρομές είναι για αρχάριους, υπάρχουν όμως και κάποιες οι οποίες αποτελούν “διαχωριστική γραμμή” μεταξύ των μετρίων αθλητών και των καλύτερων. Κάθε δύο χρόνια επίσης οργανώνεται και το Διεθνές Φεστιβάλ Αναρρίχησης στο νησί» σημειώνει ο κ. Βαγδιγέλλης.

Η αναρριχητική δόξα και τα έσοδα της Καλύμνου λειτουργούν παραδειγματικά και για άλλα νησιά το φυσικό τοπίο των οποίων προσφέρεται για την ανάπτυξη του σπορ. «Ολο και περισσότεροι δήμοι στα νησιά, βλέποντας την τουριστική προσέλευση στην Κάλυμνο λόγω της αναρρίχησης, έχουν προσπαθήσει να κάνουν το ίδιο, καλώντας μάλιστα ομάδες να ανοίξουν διαδρομές και να ανακαλύψουν πεδία. Η Τήνος είναι ένα νησί που έχει και αυτό καλά πεδία αναρρίχησης, και προτιμάται περισσότερο τον χειμώνα. Τα ιδιαίτερα πετρώματα μάλιστα όπου γίνεται η αναρρίχηση προσφέρουν μια ομορφιά στη διαδρομή», δηλώνει ο κ. Βαγδιγέλλης.