3 Αυγούστου 2010

Πρώτη προσφυγή στο ΣτΕ κατά του «Καλλικράτη»

Να ακυρωθεί ως αντισυνταγματικός, αντίθετος στη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ο Ν. 3852/2010 («Καλλικράτης») ζητά με προσφυγή του στο ΣτΕ ο Δήμος Σοχού και 18 κάτοικοι του δήμου. Υπενθυμίζεται ότι με το συγκεκριμένο νόμο ο Δήμος Σοχού καταργείται και ενσωματώνεται στο Δήμο Λαγκαδά, μαζί με τους Δήμους Λαχανά, Ασσήρου, Καλλινδοίων, Κορώνειας και Βερτίσκου.

Ο Δήμος Σοχού υποστηρίζει ότι ο Ν. 3852/2010 είναι αντίθετος στα άρθρα 26, 95 και 102 του Συντάγματος, καθώς οι καταργήσεις και ενσωματώσεις των δήμων ανά την Ελλάδα έγιναν με τον ίδιο το νόμο, χωρίς να προβλέπεται η έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων, υπουργικών αποφάσεων ή άλλων αποφάσεων διοικητικών οργάνων.

Με τον τρόπο αυτό όμως, υποστηρίζει ο δήμος, δεν έχουν την δυνατότητα οι θιγόμενοι δήμοι να προσφύγουν στην Δικαιοσύνη και να ζητήσουν δικαστική προστασία και έλεγχο της νομιμότητας των συνενώσεων, καθώς ευθέως ο Ν. 3852/2010 δεν μπορεί να προσβληθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείς, παρά μόνο αποφάσεις (υπουργικές, νομαρχιακές, κ.λ.π.) που εκδόθηκαν σε εκτέλεση του εν λόγω νόμου.

Παράλληλα, ο «Καλλικράτης» σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Δήμου Σοχού, είναι αντίθετος και στο άρθρο 102 του Συντάγματος που προστατεύει και καθορίζει την διαχείριση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ακόμη, σύμφωνα με την προσφυγή, ο Ν. 3852/2010 είναι αντίθετος και στην Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Λισσαβόνας οι οποίες προστατεύουν τις ορεινές περιοχές από την ερήμωση και τη φτώχεια, εξασφαλίζοντας την ανάπτυξή τους
πηγή αυτοδιοίκηση