31 Αυγούστου 2010

Κατασχέσεις μισθών και συντάξεων

Ερώτηση

Προς την αξιότιμη Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας

Θέμα: «Κατασχέσεις μισθών και συντάξεων».

Καθημερινά πυκνώνουν οι διαμαρτυρίες πολιτών για την πρακτική των Τραπεζών να προβαίνουν μονομερώς στην μερική ή πλήρη ανάληψη του μισθού ή της σύνταξης που κατατίθεται στους ανοιγμένους σ’ αυτές λογαριασμούς μισθοδοσίας και συντάξεων, προκειμένου να εξοφληθούν οφειλές από δάνεια ή πιστωτικές κάρτες.

Με άλλα λόγια, οι τράπεζες προχωρούν σε αναλήψεις, χωρίς να υπάρχει ειδική εντολή του κατόχου του λογαριασμού, συνήθως αμέσως μόλις κατατίθεται ο μισθός ή η σύνταξη, με αποτέλεσμα ο οφειλέτης να μην μπορεί να εισπράξει και να διαχειριστεί όλο το ποσόν του μισθού ή της συντάξεώς του για την κάλυψη βασικών βιοτικών αναγκών.

Οι Τράπεζες δικαιολογούν την πρακτική τους αυτή με την επίκληση όρων που εμπεριέχονται στα λεγόμενα «ψιλά γράμματα» συμβάσεων ανοίγματος λογαριασμού κατάθεσης ή πιστωτικών συμβάσεων, όμως, το ίδιο το Υπουργείο Οικονομίας διευκρινίζει ότι η θέσπιση όρων που επιτρέπουν την «ανάληψη», πριν ουσιαστικά το ποσόν του λογαριασμού περιέλθει στον καταναλωτή, υπονομεύει την εκ του νόμου κατοχυρωμένη προστασία του μισθού και της σύνταξης.

Τούτων δοθέντων, ερωτάται η κ. Υπουργός:

1. Οι διατάξεις του Νόμου 2251/94, για τους καταχρηστικούς όρους των Τραπεζών, επιτρέπουν την μονομερή ανάληψη, στη βάση των προδιατυπωμένων και αδιαπραγμάτευτων όρων που κρύβονται στα «ψιλά γράμματα» των συμβάσεων, ή όχι;

2. Ποια μέτρα παίρνει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου για την αντιμετώπιση της παραπάνω απαράδεκτης πρακτικής των Τραπεζών;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Αστέριος Γ. Ροντούλης