18 Αυγούστου 2010

Προσωπική προειδοποίηση Ομπάμα στον Ερντογάν


Προσωπική προειδοποίηση προς τον Ταγίπ Ερντογάν απηύθυνε χθες ο πρόεδρος Ομπάμα, θέτοντας ζήτημα εμπιστοσύνης μεταξύ συμμάχων και εξαρτώντας από την τουρκική στάση έναντι του Ισραήλ και του Ιράν την πώληση μη επανδρωμένων αεροσκαφών αμερικανικής κατασκευής, τα οποία έχει ζητήσει να αγοράσει η Τουρκία για να τα χρησιμοποιήσει στον αγώνα της κατά του ΡΚΚ μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ, το 2011.

Την είδηση δημοσιεύουν στην πρώτη σελίδα τους οι Financial Times επικαλούμενοι ανώτερο Αμερικανό αξιωματούχο, ο οποίος φέρεται ειπών τα εξής: «Ο πρόεδρος είπε στον Ερντογάν ότι ορισμένες ενέργειες της Αγκυρας γέννησαν ερωτήματα ως προς την εμπιστοσύνη μας προς τη σύμμαχο Τουρκία, που σίγουρα θα απασχολήσουν το Κογκρέσο. Δηλαδή, δύσκολα θα κάνουμε εκεί δεκτά τουρκικά αιτήματα, όπως τα όπλα για την καταπολέμηση του ΡΚΚ».

Η βρετανική εφημερίδα αποδίδει το μήνυμα Ομπάμα στη δυσφορία που προκάλεσε στην Ουάσιγκτον η καταψήφιση εκ μέρους της Τουρκίας των νέων κυρώσεων κατά του Ιράν στο Σ.Α. του ΟΗΕ, τον Ιούνιο. Υπενθυμίζει δε ότι στη σύνοδο του G20, ο Αμερικανός πρόεδρος επεσήμανε στον κ. Ερντογάν ότι οι Τούρκοι δεν συμπεριφέρθηκαν ως σύμμαχοι και καλεί την Αγκυρα να ρίξει τους τόνους στο θέμα της επίθεσης των Ισραηλινών εναντίον του τουρκικού πλοίου «Μαβί Μαρμαρά» στις 31 Μαΐου.

«Πρέπει να αποδείξουν ότι παίρνουν στα σοβαρά την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ», τονίζει ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η Ουάσιγκτον παρακολουθεί με προσοχή τους Τούρκους για να διαπιστώσει «εάν αυτοί προσπαθούν επαρκώς, ώστε η αμερικανική κυβέρνηση να προωθήσει το αίτημά τους – περί μη επανδρωμένων αεροσκαφών».

Οπως εξηγούν οι F.T., η αμερικανική κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει το Κογκρέσο για πωλήσεις όπλων προς χώρα σύμμαχο στο ΝΑΤΟ όπως είναι η Τουρκία, 15 ημέρες νωρίτερα, πράγμα που για την ώρα παραδόξως δεν έχει κάνει. Τεχνικώς οι πωλήσεις διενεργούνται, στο περιθώριο του Κογκρέσου, «εκτός εάν αυτό ψηφίσει νόμο ή ασκήσει πιέσεις στην κυβέρνηση».

«Η προσπάθεια της Αγκυρας να πλασαριστεί στη λίγκα των υπερδυνάμεων ως ισότιμο μέλος της Κίνας και της Ρωσίας ίσως αποδειχθεί εξαιρετικά επικίνδυνη, εξαιτίας της αρνητικής αντιμετώπισης των ΗΠΑ και της Ε.Ε.», διαπιστώνει το Ρόιτερς σε άλλη ανάλυση με θέμα τις πωλήσεις καυσίμων από την Τουρκία στο Ιράν, που αμφισβητεί, πάντως, την κατάρρευση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων.

Τέλος, στις δύσκολες διαπραγματεύσεις Ουάσιγκτον - Αγκυρας για την αποχώρηση μέρους των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ, μέσω τουρκικού εδάφους και της βάσης του Ιντσιρλίκ, αναφέρεται η μη φιλοκυβερνητική «Χουριέτ».