13 Αυγούστου 2010

ΙΣΙΚ ΚΟΣΑΝΕΡ-Ο στρατηγός που δεν μιλάει


Σκληρός κεμαλιστής αλλά όχι γεράκι ο νέος αρχηγός Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας
Της ΑΝΝΑΣ ΑΝΔΡΕΟΥ

Ως στρατηγός κομάντο (Ρas,a Κomando)είναι γνωστός ο νέος αρχηγός των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Ισίκ Κοσανέρ, ο οποίος προέρχεται από το Σώμα των Καταδρομέων. Παραμένει σιωπηλός εδώ και χρόνια γι΄ αυτό και οι περισσότεροι πολιτικοί αναλυτές στην Τουρκία αναμένουν με ανυπομονησία να δουν πώς θα είναι αυτή η νέα περίοδος υπό την ηγεσία του Κοσανέρ.

Από το βράδυ της Δευτέρας οπότε ξεκαθαρίστηκε ότι ο Κοσανέρ θα είναι τελικά ο νέος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, οι δημοσιογράφοι άρχισαν να ψάχνουν το παρελθόν του. Ποιος είναι ο νέος αρχηγός; Πώς πέρασε τα παιδικά του χρόνια; Ποιες είναι οι απόψεις του για τα πολιτικά ζητήματα της Τουρκίας; Αρχισαν σιγά σιγά να ξετυλίγουν το κουβάρι, αλλά διαπίστωσαν ότι λίγα μπορούσαν να βρουν για τη ζωή του. Ο λόγος είναι ότι ο Ισίκ Κοσανέρ μιλάει λίγο. Σιωπηλό αλλά γνώστη, τον χαρακτηρίζουν όλοι. Αποφεύγει να βρίσκεται στο προσκήνιο.

Τα τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης δύσκολα κατάφεραν να βρουν ακόμη και μία δήλωσή του on camera για να την προβάλουν. Κατέληξαν όλοι στην ομιλία του κατά την τελετή ανάληψης των καθηκόντων του ως αρχηγού Χερσαίων Δυνάμεων το 2008. Ο νέος αρχηγός του τουρκικού ΓΕΕΘΑ γεννήθηκε το 1945 στη Σμύρνη, παντρεύτηκε τη Νουρντάν, είναι πατέρας δύο παιδιών και φανατικός οπαδός της ποδοσφαιρικής ομάδας Γαλατασαράι. Από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης επισημαίνεται ιδιαίτερα το γεγονός ότι γνωρίζει αγγλικά. Ακόμη ήταν άριστος μαθητής και αυτό το ερεύνησε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολή. Στο Ντεβρέκ όπου δούλευε ο πατέρας του, φοίτησε στο δημοτικό σχολείο «Ισμέτ Ινονού 2».

Ο ανταποκριτής του πρακτορείου Ανατολή βρήκε εκεί τον έλεγχο μαθητικής επίδοσης του Κοσανέρ με την ασπρόμαυρη παιδική φωτογραφία του. Και τις δύο χρονιές που φοίτησε εκεί (1952-53 και 1953-54) πήρε τη διάκριση «λίαν καλώς» (pekiyi). Είχε σε όλα τα μαθήματα «λίαν καλώς», και στα Τουρκικά και στη Γεωμετρία και στη Ζωγραφική και στη Μουσική, ακόμη και στα μαθήματα Γνώση Ζωής και Καθαριότητα.

Μόνο σε ένα βαθμολογήθηκε απλώς με «καλώς», στο μάθημα της Φροντίδας Δοντιών που διδασκόταν τότε στα τουρκικά δημοτικά σχολεία. Ο συμμαθητής του στο δημοτικό σχολείο Αλί Ουλούσοϊ δηλώνει στο πρακτορείο ότι ο Κοσανέρ ήταν καλός μαθητής, δούλευε συνέχεια και προσαρμοζόταν εύκολα στον περιβάλλον του. «Πηγαίναμε στο εθνικό πάρκο και παίζαμε. Οι σχέσεις του με τους ανθρώπους ήταν τόσο καλές ώστε ούτε η οικογένειά του ούτε οι φίλοι του τον μάλωσαν ποτέ. Ο δάσκαλός μας Αλί Εροκτάι τον αγαπούσε πολύ. Τον ήξεραν όλοι για σιωπηλό και εργατικό», λέει ο συμμαθητής του. Οσο για τον νυν διευθυντή του σχολείου, αυτός δηλώνει πως είναι υπερήφανος που ο Κοσανέρ φοίτησε εκεί και εύχεται την ίδια επιτυχία σε όλους τους μαθητές του σχολείου. Ο Ισίκ Κοσανέρ αποφοίτησε από τη Σχολή Στρατού Ξηράς και τη Σχολή Πεζικού. Συμμετείχε στην εισβολή στην Κύπρο το 1974 ως διοικητής μονάδας της Ταξιαρχίας Καταδρομών. Μετά το 2000 διετέλεσε επικεφαλής των τουρκικών δυνάμεων στην κατεχόμενη Κύπρο.

Διετέλεσε διοικητής μονάδας και αργότερα επιτελικός διοικητής των Ειδικών Δυνάμεων, αρχηγός της Στρατιάς Αιγαίου, υπαρχηγός του ΓΕΕΘΑ (2006-2008) και είναι αρχηγός των Χερσαίων Δυνάμεων από το 2008. Στον βαθμό του στρατηγού προήχθη το 2004. Στη θέση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ θα μείνει τα επόμενα τρία χρόνια, έως την αποστράτευσή του.

Πολιτικοί αναλυτές τον χαρακτηρίζουν σκληρό κεμαλιστή, κάποιοι άλλοι σχολιάζουν πως τα ίδια έλεγαν και για τον Γιασάρ Μπουγιούκανιτ και αργότερα για τον Ιλκέρ Μπασμπούγ όταν ανέλαβαν τα καθήκοντά τους, αλλά τελικά αποδείχθηκε πως ούτε ο ένας ούτε ο άλλος ήταν γεράκια. Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Γεντίτεπε Μεσούτ Τσασίν εκτιμά ότι «απέναντί μας έχουμε έναν πιο σκληρό στρατηγό. Δεν θα είναι όπως κάποιοι αναμένουν». Πάντως παρότι ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν άφησε μέχρι την τελευταία στιγμή να αιωρείται ο διορισμός του Ισίκ Κοσανέρ, η φιλοκυβερνητική «Γενί Σαφάκ» αναφέρει ότι ο νέος αρχηγός ΓΕΕΘΑ μέχρι σήμερα έχει μείνει μακριά από διαμάχες και αντίθετα από τους προηγούμενους αρχηγούς Ξηράς συνέχιζε την εργασία του «χωρίς να βγάζει λόγους». Μάλιστα η εφημερίδα εκτιμά ότι ο νέος αρχηγός, το όνομα του οποίου δεν εμπλέκεται στην υπόθεση Εργκενεκόν, δεν αναμένεται να εμπλακεί στις δίκες. Αντίθετα αναμένει ότι ο Ισίκ Κοσανέρ θα διευκολύνει τις ανακρίσεις στο πλαίσιο των δικών, οι οποίες συνεχίζονται. Στην πρώτη και τελευταία συνέντευξή του που έδωσε στον Μουράτ Γετκίν της «Ραντικάλ» το 2006, ο Ισίκ Κοσανέρ είχε ταχθεί απροκάλυπτα εναντίον των πραξικοπημάτων. «Ας μην το φανερώσει ο Αλλάχ, το πραξικόπημα δεν ωφελεί σε τίποτα», είχε πει τότε. Εκείνη την περίοδο είχε προκληθεί κρίση με την εκλογή του προέδρου Γκιουλ, του οποίου η σύζυγος φορούσε μαντίλα. «Οι νόμοι μας δεν λένε πώς πρέπει να ντύνεται ο πρόεδρος ή η σύζυγός του. Το σημαντικό δεν είναι ποιος θα εκλεγεί, αλλά τι θα κάνει αυτός που θα εκλεγεί. Οσο είναι υπέρ της διαφύλαξης του Συντάγματος δεν υπάρχει πρόβλημα», είχε δηλώσει σε συνέντευξη που έδωσε ανώνυμα, αλλά μία ημέρα αργότερα το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων αποκάλυψε την ταυτότητά του. Την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του στην αρχηγία των Χερσαίων Δυνάμεων, όπου έκανε και την τελευταία του δήλωση, είπε ότι «οι τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις προστατεύουν πάντοτε και θα συνεχίσουν να προστατεύουν το εθνικό κράτος, την ενότητα του κράτους και το κοσμικό κράτος».
ΝΕΑ