28 Αυγούστου 2010

Συμφωνούν για δύο Ενώσεις Δωδ/νησα και Κυκλάδες

Να λειτουργήσουν δύο ξεχωριστές Ενώσεις Δήμων στα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες ζητούν από το υπουργείο Εσωτερικών οι δήμαρχοι του νομού μας προκειμένου να αποφευχθούν τα προβλήματα με την εφαρμογή του Καλλικράτη.

Ουσιαστικά οι δήμαρχοι της Δωδεκανήσου, συμφωνούν με τους αιρετούς των Κυκλάδων στο αίτημα που είχαν καταθέσει πρώτοι στο Υπουργείο Εσωτερικών.
"Οι Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων και τα παραρτήματα τους, θα πρέπει να έχουν, σαφή, ουσιαστικό και διακριτό ρόλο σε κεντρικά θέματα, της αυτοδιοίκησης.
Παρακαλούμε ακόμη για την έγκαιρη κοινοποίηση του σχεδίου του Προεδρικού Διατάγματος ώστε να έχουμε επαρκή χρόνο για διαβούλευση και υποβολή των δικών μας προτάσεων", αναφέρει στην επιστολή που έστειλε στον υπουργό Εσωτερικών Γ Ραγκούση και στον υφυπουργό Γιώργο Ντόλιο ο πρόεδρος της ΤΕΚΔ Μιχάλης Κορδίνας προσθέτοντας ότι στο πλαίσιο λειτουργίας της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, θα πρέπει να προβλεφθεί για την περιοχή μας πέραν από το κεντρικό διοικητικό συμβούλιο το οποίο θα καλύπτει το γενικότερο σχεδιασμό της Ένωσης, να υπάρχει και αυτοτελής λειτουργία για κάθε νομό ώστε να διαχειρίζονται, να προωθούνται και να υλοποιούνται ζητήματα αμιγώς τοπικού χαρακτήρα.
Συγκεκριμένα στην επιστολή που εστάλη στον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση και στον υφυπουργό Γιώργο Ντόλιο ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΔ Μιχάλης Κορδίνας επισημαίνει τα ακόλουθα:
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
"Με αφορμή το υπ. Αριθμ. 09-2010 σχετικό έγγραφο της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων του Νομού Κυκλάδων το οποίο μας κοινοποιήθηκε, και με δεδομένες τις ιδιαιτερότητες της νησιωτικής Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου θέλουμε να σας γνωρίσουμε ότι συμμεριζόμαστε απόλυτα τους προβληματισμούς των συναδέλφων των Κυκλάδων, εκφράζοντας παράλληλα και τη δική μας αγωνία όσον αφορά την αποτελεσματικότητα της λειτουργίας της ΠΕΔ σε ένα πολυνησιακό χώρο όπως είναι η περιοχή μας. Πέραν από την απόσταση, την δυσκολία και την ανεπάρκεια των συγκοινωνιών, καθίσταται πρακτικά αδύνατος ο συντονισμός και η ομαδοποίηση των προβλημάτων.
Επιπρόσθετα στο νομό Δωδεκανήσου την τελευταία δεκαετία έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες από την Τοπική Αυτοδιοίκηση , που συντονίζονται από την ΤΕΔΚΔ και χρηματοδοτούνται από τα τοπικά συλλογικά έσοδα. Οι δραστηριότητες αυτές αξιολογούνται σαν πολύ σημαντικές και αφορούν τον τουρισμό , την προστασία του περιβάλλοντος, την παρεμβατικότητα σε θέματα κοινωνικού χαρακτήρα. Είναι δηλαδή προφανές ότι στο πλαίσιο λειτουργίας της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου θα πρέπει να προβλεφθεί για την περιοχή μας πέραν από το κεντρικό διοικητικό συμβούλιο το οποίο θα καλύπτει το γενικότερο σχεδιασμό της Ένωσης, να υπάρχει και αυτοτελής λειτουργία για κάθε νομό ώστε να διαχειρίζονται, να προωθούνται και να υλοποιούνται ζητήματα αμιγώς τοπικού χαρακτήρα.
Κύριε υπουργέ
Ο Καλλικράτης πέραν από τις ουσιαστικές παρεμβάσεις που προσδοκούμε ότι θα επιφέρει στη λειτουργία των κοινωνιών μας , πέραν από την αναμενόμενη συμβολή του στην τοπική ανάπτυξη, οφείλουμε να του προσδώσουμε μια αποτελεσματική λειτουργία σε όλες τις εκφάνσεις του. Οι Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων και τα παραρτήματα τους, θα πρέπει να έχουν , σαφή ουσιαστικό και διακριτό ρόλο σε κεντρικά θέματα της αυτοδιοίκησης.
Παρακαλούμε ακόμη για την έγκαιρη κοινοποίηση του σχεδίου του Προεδρικού Διατάγματος ώστε να έχουμε επαρκή χρόνο για διαβούλευση και υποβολή των δικών μας προτάσεων.
Είμαστε σίγουροι ότι θα κατανοήσετε τους προβληματισμούς μας και θα προσαρμόσετε την λειτουργία της Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του νησιωτικού συμπλέγματος"