Tης Γιωτας Mυρτσιωτη
Μια νέα δύναμη από τον νότο «εισβάλλει» μαζικά στον τουριστικό χάρτη της χώρας μας, προσφέροντας ανάσα στην εποχή της κρίσης. Είναι οι Ισραηλινοί τουρίστες, οι αφίξεις των οποίων εκτινάχθηκαν αφήνοντας μάλιστα την Τουρκία μια θέση πίσω από την Ελλάδα στη λίστα των προτιμήσεών τους. Το ενδιαφέρον των Ισραηλινών για τις ελληνικές ακτές υπογραμμίζουν με θετικά σχόλια δημοσιεύματα του ισραηλινού Τύπου - «Ξαφνικά ανακαλύψαμε και την Ελλάδα» - υποδηλώνοντας το κλίμα έντονης δυσαρέσκειας που έχει δημιουργήσει στην κοινωνία του Ισραήλ η κρίση με την Τουρκία.
Ετσι, η χώρα μας παρουσιάζει εντυπωσιακή ανοδική πορεία στην εισροή Ισραηλινών τουριστών και τον περασμένο Ιούνιο καταγράφηκε αύξηση 40%, ενώ στην Τουρκία σημειώθηκε πτώση 44%. Ρόδος, Κρήτη, Κέρκυρα, Ζάκυνθος, Σαντορίνη, Κως, Μύκονος αλλά και η Θεσσαλονίκη βρίσκονται στις πρώτες προτιμήσεις των Ισραηλινών, ενώ η Αθήνα έχει φανατικούς πιστούς στο κοινό του Ισραήλ, σε μεγάλο βαθμό για τη νυχτερινή διασκέδαση. Οι Ισραηλινοί, εξηγούν στην «Κ» εκπρόσωποι του Γραφείου ΕΟΤ στο Τελ Αβίβ, γνωρίζουν κι αγαπούν την ελληνική μουσική, ακούν φανατικά πολλούς Ελληνες τραγουδιστές και ταξιδεύουν έως την Αθήνα για να τους απολαύσουν ξοδεύοντας έως και 3.000 ευρώ για ένα Σαββατοκύριακο! Για τον λόγο αυτό έχει δημιουργηθεί ειδικό τουριστικό «πακέτο» προς την ελληνική πρωτεύουσα στο οποίο συμπεριλαμβάνεται η νυχτερινή διασκέδαση.
Ενδεικτικό της αυξητικής τάσης Ισραηλινών επισκεπτών στη χώρα μας αποτελεί το εξάμηνο Ιανουάριος-Ιούνιος - την περίοδο αυτή 230.000 τουρίστες επισκέφθηκαν την Ελλάδα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Τουρκία να βρεθεί στην 9η από τη δεύτερη θέση που κατείχε, και η Ελλάδα να σκαρφαλώσει στην 8η θέση προτίμησής τους. Την ίδια ώρα, χιλιάδες Ρώσοι τουρίστες δίνουν και φέτος τονωτική ένεση στον τουρισμό -κυρίως της Βόρειας Ελλάδας- πιστοί στο τρίπτυχο ήλιος, θάλασσα και... γούνες. Υπολογίζεται ότι περίπου 250.000-300.000 Ρώσοι θα διασκορπιστούν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού σε παραθαλάσσιους χερσαίους και νησιωτικούς ελληνικούς προορισμούς, με τα σκήπτρα να κατέχουν Χαλκιδική και Πιερία.
Πάνω από 1.000 επιχειρήσεις γουναρικών (βιοτεχνίες ή καταστήματα) λειτουργούν στη Βόρεια Ελλάδα, η πλειονότητα των οποίων είναι συγκεντρωμένη στα κέντρα παραγωγής, την Καστοριά (600) και τη Σιάτιστα (200), ενώ δεκάδες βιτρίνες με γουναρικά για όλα τα βαλάντια προσελκύουν πελάτες στα παράλια της Χαλκιδικής, της Πιερίας, της Θεσσαλονίκης αλλά και στα μεγάλα νησιά της χώρας, Ρόδος, Κως, Κέρκυρα, Κρήτη, όπου έχουν φτάσει οι Καστοριανοί γουναράδες.
Μάλιστα, τα «πακέτα» των πολυήμερων διακοπών των Ρώσων στη Χαλκιδική και την Πιερία περιλαμβάνουν μονοήμερες ή διήμερες εκδρομές στην Καστοριά και τη Σιάτιστα, ενώ τα τελευταία χρόνια, Ρώσοι τουριστικοί πράκτορες έχουν διαμορφώσει τα «shop tour» με τετραήμερες εκδρομές -και τους χειμερινούς μήνες- στα κέντρα των γουναράδων της δυτικής Μακεδονίας.
«Η Καστοριά υποδέχεται ετησίως περισσότερους από 10.000 Ρώσους που τονώνουν την τοπική οικονομία χειμώνα-καλοκαίρι», αναφέρει στην «Κ» ο γραμματέας του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς, Φαίδων Γκιάτας. Στο Εκθετήριο Δημοπρατήριο Γούνας Καστοριάς (ΕΔΗΚΑ), όπου συστεγάζονται περισσότερα από 150 καταστήματα γουναρικών, «οι βόρειοι επισκέπτες επιδίδονται σε γενναίες αγορές».
πηγή καθημερινή