Με τον «Οιδίποδα Τύραννο» ανοίγει την Τετάρτη, ύστερα από 2.300 χρόνια, το αρχαίο θέατρο της Ηφαιστείας στη Λήμνο. Η παράσταση ανεβαίνει από το Αμφιθέατρο του Σπύρου Ευαγγελάτου, με πρωταγωνιστές του Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη και Καρυοφυλλιά Καραμπέτη.
Το θέατρο της Ηφαιστείας θεωρείται από τα σπουδαιότερα του αρχαίου ελληνικού κόσμου. Ως προς το μεγαλύτερο μέρος του χρονολογείται από το τέλος του 5ου-αρχές του 4ου αιώνα π.Χ., με προσθήκες από την ελληνιστική και τη ρωμαϊκή εποχή.
Σύμφωνα με το Βήμα, στο κεντρικό τμήμα των κερκίδων του κοίλου αλλά και έξω από αυτό αποκαλύφθηκαν τμήματα πρωιμότερης φάσης του, καθώς και δύο αρχαϊκά ιερά που επιβεβαιώνουν τη σχέση του αρχαίου ελληνικού θεάτρου με τη λατρεία. Ο γνωστός «Λημνιακός» κύκλος τραγουδιών, που γράφτηκαν από τους μεγάλους ποιητές της κλασικής περιόδου, συνδέεται αναμφίβολα με το θέατρο της Ηφαιστείας και την κατάκτηση της Λήμνου το 510 π.Χ. από τον Αθηναίο στρατηγό Μιλτιάδη, ο οποίος έτσι συνέδεσε το νησί με την Αθήνα.
Η αναστήλωση του θεάτρου της Ηφαιστείας έγινε την τετραετία 2000-2004.
«Η αναστήλωση και ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου αλλά και η προοπτική ανάδειξης συνολικά της νεκρόπολης της Ηφαιστείας υπήρξε -και είναι- στόχος και όραμα. Είμαι πολύ ευτυχής που το όραμα αυτό γίνεται πραγματικότητα και η Λήμνος απέκτησε ένα ανοιχτό θέατρο, το οποίο εγκαινιάζεται ουσιαστικά εφέτος, με μια εξαιρετική παράσταση από έναν μεγάλο Έλληνα σκηνοθέτη και διακεκριμένους ηθοποιούς, μια παράσταση αντάξια του ιερού αυτού χώρου και της στιγμής» δήλωσε ο υφυπουργός Υποδομών Νίκος Σηφουνάκης, που την περίοδο εκείνη ήταν υπουργός Αιγαίου.
Τη μελέτη αναστήλωσης και στερέωσης εκπόνησαν η αρχιτέκτων Ελένη- Άννα Χλέπα και η τοπογράφος μηχανικός Σοφία Σοϊλέ με χρηματοδότηση του υπουργείου Αιγαίου. Ο προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται σε 730.000 ευρώ.