2 Ιουλίου 2010

Μύδροι Βάσως Παπανδρέου κατά Μ. Ξενογιαννακοπούλου


Του Γιωργου Σ. Μπουρδαρα

Μείζον πολιτικό θέμα ανέκυψε χθες στο εσωτερικό της κυβερνώσας πλειοψηφίας: η εκ των ιστορικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ κ. Βάσω Παπανδρέου χαρακτήρισε σκανδαλώδεις διατάξεις νομοσχεδίου που υπογράφουν τα υπουργεία Οικονομικών και Υγείας, καθώς όπως υποστήριξε συνιστούν «νομιμοποίηση παρανομιών». Και αφού επιτέθηκε με σφοδρότητα στην παριστάμενη υπουργό Υγείας, δήλωσε ότι δεν ψηφίζει τις επίμαχες διατάξεις, μέσω των οποίων επιχειρείται ρύθμιση χρεών των νοσοκομείων για την περίοδο 1/1/2005 έως 30/12/2009.

Το άνευ προηγουμένου επεισόδιο καταγράφηκε σε συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, της οποίας μάλιστα πρόεδρος είναι η κ. Παπανδρέου. Η κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου δεν άφησε αναπάντητη την επίθεση που δέχθηκε. Ενδεικτικό, ωστόσο, του κλίματος που είχε ήδη διαμορφωθεί ήταν ότι με το που άρχισε η κ. Ξενογιαννακοπούλου να απαντά στις βολές που δέχθηκε, η πρόεδρος της Επιτροπής αποχώρησε από την αίθουσα, για να επανέλθει λίγο πριν από το τέλος της ομιλίας της υπουργού!

«Ανάλογη ρύθμιση είχε φέρει ο Δημ. Αβραμόπουλος και το ΠΑΣΟΚ την είχε καταγγείλει ως σκάνδαλο. Τώρα μας τη φέρνετε εσείς! Μας φέρνετε ένα σκάνδαλο να νομιμοποιήσουμε», άνοιξε τη μάχη η κ. Παπανδρέου. «Η Βουλή δεν μπορεί να γίνεται πλυντήριο παρανομιών», πρόσθεσε. «Εγώ δεν μπορώ να σας παράσχω εξουσιοδότηση να δώσετε παράνομα δισεκατομμύρια», συμπλήρωσε.

«Δεν είναι προσωπικό θέμα. Είναι θέμα κυβερνητικής επιλογής», απάντησε η κ. Ξενογιαννακοπούλου, ζητώντας -μάταια, όπως αποδείχθηκε- από την αποχωρούσα κ. Παπανδρέου να παραμείνει προκειμένου να ακούσει την απάντησή της. «Ακούστηκαν βαρείς χαρακτηρισμοί, αλλά εγώ θα απαντήσω πολιτικά», συνέχισε η υπουργός Υγείας. Σημείωσε ότι δεν νομιμοποιούνται παρανομίες, υπογράμμισε ότι όλα θα τύχουν ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο, και τόνισε ότι η παρούσα ρύθμιση γίνεται με σαφέστατα συμφερότερους για το Δημόσιο όρους, συγκριτικά με τις τρεις προηγούμενες, που ρύθμιζαν και χρέη παλαιών κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. «Ορισμένοι από εσάς ήταν και υπουργοί κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και θα έπρεπε να τα γνωρίζετε αυτά», είπε η κ. Ξενογιαννακοπούλου, αναφερόμενη προφανώς τόσο στην κ. Παπανδρέου όσο και στον πρώην υφυπουργό Υγείας κ. Εκτ. Νασιώκα, ο οποίος επίσης κατήγγειλε τις προταθείσες ρυθμίσεις.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η κ. Παπανδρέου τάσσεται εναντίον υπουργών της κυβέρνησης. Είχε προηγηθεί σφοδρή επίθεσή της πρόσφατα - τότε με στόχο τον κ. Φίλ. Σαχινίδη. Είναι, ωστόσο, η πρώτη φορά, μετά από την περίπτωση των τριών που αρνούμενοι να στηρίξουν το Μνημόνιο διαγράφηκαν από την Κ.Ο. της κυβερνώσας πλειοψηφίας, που βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αρνούνται να στηρίξουν με την ψήφο τους μια νομοθετική πρωτοβουλία.

πηγη Καθημερινή