22 Ιουλίου 2010

Στη Βουλή το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο


Το ζήτημα των ερευνών της Τουρκίας στο νοτιοανατολικό Αιγαίο και την στάση της ελληνικής κυβέρνησης, έθιξε στην Ολομέλεια της Βουλής, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κώστας Μαρκόπουλος, ζητώντας από την κυβέρνηση, «σαφέστερες και ακριβέστερες διατυπώσεις» στην αντίδρασή της.

«Ζούμε τα τελευταία 24ωρά, μια εξαιρετικά προκλητική στάση της γείτονος Τουρκίας. Μπορεί όλοι μεν να θέλουμε να στεριώσουμε την ειρήνη στο Αιγαίο, αλλά δεν πρέπει να επιτρέπουμε και την δημιουργία τετελεσμένων» παρατήρησε ο κος Μαρκόπουλος.

«Θέλω να διαβεβαιώσω το ελληνικό Κοινοβούλιο, πως δεν υπάρχει περίπτωση να επιτραπεί σε κανέναν να δημιουργήσει κεκτημένο και μάλιστα σε σαφή ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, όπως διασφαλίζονται απ’ το Διεθνές Δίκαιο» απάντησε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Πέτρος Ευθυμίου.

«Τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα διαφυλάσσονται με τον πιο ουσιώδη, καίριο τρόπο - και σ’ αυτά τα θέματα, δεν χωρούν, ούτε σκιές, ούτε συμβιβασμοί. Αυτή είναι η κατηγορηματική θέση της κυβέρνησης» συμπλήρωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.

«Η επιχειρούμενη πίεση, αποσκοπεί στο να εμποδίσει τη χώρα μας να οριοθετήσει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, όπως έχει δικαίωμα να πράξει από το διεθνές δίκαιο της Θάλασσας» εκτίμησε ο Αστ. Ροντούλης (ΛΑΟΣ). «Δεν θα πρέπει να «τσιμπήσουμε» στις προκλήσεις της Άγκυρας, αλλά ούτε να επιλέξουμε τα χλιαρά διαβήματα, όπως πράττουμε σήμερα δυστυχώς. Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα πολιτικοδιπλωματικών ενεργειών και απαντήσεων, τις οποίες πρέπει να λάβει κατά αποφασιστικό τρόπο η Άγκυρα για να ξέρει πως είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας» συμπλήρωσε.

Ο Π. Λαφαζάνης (ΣΥΡΙΖΑ), υπενθύμισε πως η Τουρκία «σε μέρα αποφράδα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, επέλεξε για πρώτη φορά να στείλει δυο ερευνητικά σκάφη στο νότο της Αλεξανδρούπολης και του Καστελόριζου, στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, περικλείοντας έτσι, όλο το Αιγαίο, για να στείλει το μήνυμα πως το Αιγαίο είναι απροσδιορίστου κατευθύνσεως και προσανατολισμού από άποψη δικαιωμάτων και συνόρων».

«Τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα είναι απολύτως κατοχυρωμένα και εθνική θέση όλων είναι ότι εδραζόμαστε στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας, που αναγνωρίζει υφαλοκρηπίδα στα νησιά» απάντησε ο Π. Ευθυμίου.

«Η έξοδος των τουρκικών πλοίων και οι παραβιάσεις των τουρκικών οπλισμένων αεροπλάνων, πρέπει να συνδυαστούν και με την ισραηλινή άσκηση στο Αιγαίο που είπατε πως ματαιώνεται λόγω της επίθεσης του Ισραήλ στα πλοία με την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, αλλά πραγματοποιήθηκε στις 18 και 19 Ιουλίου» επανήλθε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θ. Παφίλης.

«Οι ανταγωνισμοί στην περιοχή μεγαλώνουν ανάμεσα στην Τουρκία και το Ισραήλ, αλλά και γενικότερα. Αντιλαμβανόμαστε το ρόλο που παίζει η Τουρκία. Το ερώτημα είναι, τι κάνει η ελληνική κυβέρνηση, τι διαπραγματεύεται σήμερα. Όταν επιτρέπετε να χρησιμοποιεί το Ισραήλ τον ελληνικό εναέριο χώρο, αυτό αποτελεί πολιτική έμμεσης στήριξης του Ισραήλ και πολιτικά εχθρική πράξη απέναντι στον παλαιστινιακό λαό» υποστήριξε ο βουλευτής.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ