29 Ιουλίου 2010

Βιομηχανία αποχαρακτηρισμών στη Μυτιλήνη

άνος Πικραμένος undefined

Πόρισμα - «καταπέλτη» εξέδωσαν οι επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης για τους παράνομους χαρακτηρισμούς αγροτικών και δασικών δρόμων στο νησί της Μυτιλήνης, ως δημοτικών, με αποτέλεσμα να αυξάνεται αυτομάτως η αξία της γης και ο συντελεστής δόμησης σε δασικές περιοχές.

Το θέμα είχε φέρει στο φως της δημοσιότητας η zougla.gr με την περίπτωση της αντινομάρχου, Μαρίας Τσουβελακάκη-Τσιφτσή, η οποία, μόλις της εκχωρήθηκε η αρμοδιότητα της Πολεοδομίας, χαρακτήρισε σκανδαλωδώς ως «κύριες δημοτικές οδούς» τέσσερις χωματόδρομους, που συνδέουν την περιοχή της Αγίας Μαρίνας με τη Νεάπολη και την Αγριλιά. Με την απόφαση της αντινομάρχου, οι τιμές της γης, που ήδη πωλείται πανάκριβα, εκτινάχθηκαν στα ύψη και τα αγροτεμάχια μπορούν να κατατμηθούν σε οικοδομήσιμα οικόπεδα και να κτισθούν.

Το γεγονός προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, κυρίως επειδή ο σύζυγος της αντινομάρχου, Γεώργιος Τσιφτσής, είναι κάτοχος κτήματος στην περιοχή, το οποίο αγόρασε, λίγο πριν η σύζυγός του λάβει την απόφαση για τον χαρακτηρισμό των χωματόδρομων.



Αυτή η οδός χαρακτηρίστηκε ως «κύρια δημοτική», δηλαδή ικανή να συνδέει οικισμούς και να επιτρέπει την κυκλοφορία λεωφορείων.


Το πόρισμα που εκθέτει τη Νομαρχία

Στο 32 σελίδων πόρισμά τους, οι επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης συνιστούν στην αντινομάρχη, κ. Τσουβελεκάκη, να ανακαλέσει τον χαρακτηρισμό των δρόμων.

Η έρευνα, όμως, που προκάλεσαν τα δημοσιεύματα της zougla.gr, αλλά και του τοπικού Τύπου, αποκάλυψε και άλλες 80 πράξεις χαρακτηρισμών, που έχουν γίνει με τις ίδιες διαδικασίες στις περιοχές Αγία Μαρίνα, Πληγώνι και Νεάπολη, παλαιότερα, κατά τη διετία 2008-2009. «Συνεπώς, οι χαρακτηρισμοί όλων των απεικονιζόμενων οδών έγιναν κατά παράβαση των διατάξεων των αρθρ. 1 του ΠΔ 24/85 και 2 του ΠΔ 209/98», επισημαίνουν οι επιθεωρητές.

Σε άλλο σημείο του πορίσματος, τονίζουν ότι υπήρξε συναυτουργία διαφόρων αρμόδιων υπηρεσιών για τους χαρακτηρισμούς «όπως προέκυψε από την εξέταση των στοιχείων του φακέλου και του χαρτογραφικού υλικού, τόσο το Τμήμα Πολεοδομικών Σχεδίων και Κανόνων της Διεύθυνσης Πολεοδομίας και Περιβάλλοντος της Νομαρχίας όσο και το ΣΧΟΠ Ν. Λέσβου, φαίνεται να εισηγούνταν το πρώτο και να γνωμοδοτούσε το δεύτερο για τους χαρακτηρισμούς δημοτικών οδών, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη την ύπαρξη του εγκεκριμένου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου και τους περιορισμούς που τίθενται σε αυτό... τέλος δεν υπήρχε ο στοιχειώδης σχεδιασμός, ώστε η εκτός σχεδίου δόμηση να ακολουθεί τις προϋποθέσεις που θέτει η κείμενη νομοθεσία», αναφέρουν, μεταξύ άλλων, οι επιθεωρητές.



Το θέμα που έχει αναστατώσει το νησί της Μυτιλήνης, έχει αναχθεί σε μείζον πολιτικό ζήτημα στην τοπική κοινωνία, τμήμα της οποίας, όχι μόνο ζητά την παραίτηση της αντινομάρχου, κ. Τσουβελεκάκη, αλλά επιρρίπτει ευθύνες και στον νομάρχη, Παύλο Βογιατζή.

Ο νομάρχης, με παλαιότερες δηλώσεις του, ουσιαστικά έχει καλύψει πολιτικώς την υφιστάμενή του, αντινομάρχη κ. Τσουβελεκάκη, και, όπως καταγγέλλει ο επικεφαλής νομαρχιακής παράταξης, Βασίλης Τεντόμας, ακόμη και σήμερα δηλώνει ότι δεν πρόκειται να ζητήσει την ανάκληση της απόφασης για τον χαρακτηρισμό των δρόμων.

Ο δημοτικός σύμβουλος του Δ. Λέσβου, Γ. Ζερδελής, μιλώντας στη zougla.gr, καταγγέλλει επίσης ότι ο νομάρχης, Παύλος Βογιατζής, καλύπτει τα όσα έπραξε η υφιστάμενή του αντινομάρχης, για λόγους που ο ίδιος, όπως λέει, δεν γνωρίζει
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βογιατζής θα είναι υποψήφιος περιφερειάρχης, υποστηριζόμενος από τη ΝΔ, στήριξη που, όπως λέγεται, πρόκειται να εκφράσει και ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, που επισκέπτεται το νησί αύριο, Πέμπτη.

Την αναστολή των χαρακτηρισμών διατάσσει το ΣτΕ

Το Συμβούλιο της Επικρατείας, αφού εξέτασε προσφυγή που έχει καταθέσει ο δήμος Μυτιλήνης και 20 πολίτες της περιοχής, με την υπ’ αρ. 681/2010 απόφασή του, διατάσσει την προσωρινή αναστολή της απόφασης της αντινομάρχου με το ακόλουθο σκεπτικό:

«Επειδή η υπ’ αρ. 1774/11-5-2009 πράξη της Αντινομάρχου Λέσβου αποτελεί, σε συνδυασμό με τις διατάξεις του Π.Δ/τος 24.5/31.5.1985, το νόμιμο έρεισμα για την έκδοση οικοδομικών αδειών και τη δόμηση, εν γένει, των γηπέδων που έχουν πρόσωπο στην επίμαχη οδό, όπως άλλωστε εκτίθεται στην προαναφερθείσα εισήγηση της Διεύθυνσης ΠΕΧΩ της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Ως εκ τούτου πιθανολογείται ο κίνδυνος βλάβης του περιβάλλοντος, τον οποίο επικαλούνται οι αιτούντες, ισχυριζόμενοι ειδικότερα ότι η επίμαχη περιοχή είναι κατάφυτη και αποτελεί μία από τις ωραιότερες περιοχές της Λέσβου, δεδομένου ότι η εκτέλεση της προαναφερόμενης πράξης δύναται να επιφέρει πλήρη και οριστική μεταβολή της υφιστάμενης πραγματικής κατάστασης με αύξηση του δομημένου περιβάλλοντος και της οικιστικής πυκνότητας σε εκτός σχεδίου περιοχή, κατά μήκος της οδού που ενώνει τους οικισμούς Νεάπολη και Αγριλιά Κρατήγου του Δήμου Μυτιλήνης χωρίς μάλιστα να προκύπτει ότι εκτιμήθηκαν χωροταξικά και πολεοδομικά κριτήρια για την μεταβολή αυτή σε περιοχή εκτός σχεδίου, στην οποία η δόμηση μόνον κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται (βλ. ΣτΕ 551/2008).

Υπό τα ανωτέρω δεδομένα η Επιτροπή κρίνει ότι η εκτέλεση των προσβαλλόμενων πράξεων πρέπει να ανασταλεί κατά το μέρος που αφορά την αναγνώριση κύριας δημοτικής οδού που συνδέει τους οικισμούς Νεάπολη και Αγριλιά Κρατήγου, προκειμένου να αποτραπεί η δημιουργία πραγματικής κατάστασης, της οποίας η επανόρθωση, όπως βασίμως προβάλλεται από τους αιτούντες, θα είναι αδύνατη σε περίπτωση ευδοκιμήσεως της αιτήσεως ακυρώσεως.

Κατόπιν των ανωτέρω πρέπει να γίνει δεκτή η κρινόμενη αίτηση και να ανασταλεί εν μέρει η εκτέλεση των προσβαλλόμενων πράξεων μέχρι την έκδοση απόφασης του Δικαστηρίου επί της αιτήσεως ακυρώσεως
».
πηγή Ζούγκλα