8 Ιουλίου 2010

Χαλκιώτης σε «βαθιά νερά»!


Γράφει: Γιακουμή Πέλλη
08/07/2010
Ακόμη περισσότερα ερωτηματικά που περιπλέκουν το μυστήριο για τις συνθήκες του τραγικού ατυχήματος που οδήγησε στο θάνατο το 44χρονο ερασιτέχνη ψαρά, «γέννησε» η χθεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Δημήτρης Χαλκιώτης.

Από την πρώτη μέρα του ατυχήματος, ο γενικός γραμματέας βρέθηκε σε δύσκολη πολιτικά θέση όσον αφορά στη μετακίνησή του, προκειμένου να παραστεί σε εκδήλωση στη Χίο, με το φουσκωτό σκάφος του Λιμενικού. Ο ίδιος τονίζει ότι η μετάβασή του με το φουσκωτό είχε συμβολικό χαρακτήρα, αυτό όμως δεν αλλάζει τις αρνητικές εντυπώσεις που προκλήθηκαν στην κοινωνία για αυτόν το δαπανηρό τρόπο μετακίνησης που επέλεξε. Ιδιαίτερα όταν υπήρχε ακτοπλοϊκό δρομολόγιο και το πρωί για να μεταβεί στη Χίο, αλλά και βράδυ για να επιστρέψει. Όσον αφορά στην επιστροφή δε, προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις λέγοντας ότι είχε πλοίο στις 12 τα μεσάνυχτα και αυτό θα «χρεωνόταν» ως εκτός έδρας μετακίνηση για… δυο ημέρες για εκείνον και τον υπηρεσιακό παράγοντα που τον συνόδευε!

«Φήμες» για το χειριστή του σκάφους
Στη χθεσινή συνέντευξη, όμως, ο κ. Χαλκιώτης, περιγράφοντας και γεγονότα από τη μοιραία βραδιά που αποτελούν κομμάτι της δικογραφίας, δημιούργησε ακόμη περισσότερα ερωτηματικά. Αίσθηση προκάλεσε ερώτηση δημοσιογράφου για τη φημολογία που θέλει τον κ. Χαλκιώτη να ήταν στη θέση του κυβερνήτη του σκάφους τη στιγμή του ατυχήματος. Ο γενικός γραμματέας διέψευσε την πληροφορία αυτή και την ενέταξε στο πλαίσιο της γενικότερης φημολογίας. Αναλυτικά η αντίδραση του γενικού γραμματέα στο ερώτημα για το τι απαντά στα όσα ακούγονται που τον θέλουν στο «πιλοτήριο» την ώρα του ατυχήματος, ήταν η εξής:
«Ποιος το λέει αυτό; Αν κάποιος μπορεί να μας το βεβαιώσει, να μας το πει για να πάμε στον εισαγγελέα. Έχω ακούσει διάφορα. Αυτό δεν το έχω ακούσει. Εσείς γιατί το λέτε δημόσια τώρα; Επειδή το έχετε ακούσει; Εγώ αυτήν τη στιγμή πρέπει να σας κάνω αγωγή. Δεν έχει καμμία σχέση, είναι σε όλα αυτά που ακούγονται.»
Ο κ. Χαλκιώτης άφησε «κενά σημεία» και αναπάντητα ερωτηματικά και σε δυο άλλα ζητήματα. Έκανε λόγο για διαστρέβλωση των δηλώσεών του περιγράφοντας τη στιγμή του ατυχήματος, όπου φέρεται να είπε ότι το σκάφος ήταν «ακυβέρνητο». Άφησε, μάλιστα, ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπήρχε κάποιος επιβαίνων στο σκάφος, λέγοντας για πρώτη φορά ότι τουλάχιστον τα ελάχιστα δευτερόλεπτα που ο ίδιος είδε το σκάφος δεν είδε κάποιον.

«Όχι ακυβέρνητο… έμοιαζε τηλεκατευθυνόμενο»

«Δεν πρόκειται να συγκαλύψω κανέναν ούτε ν’ αποκρύψω την αλήθεια. Πολλές φορές μεταφέρονται δηλώσεις και στρεβλώνονται. Μέσα στις συνθήκες αυτές, σκοτάδι, κυματισμός, αυτό που είδα γιατί ήμουν στη γέφυρα παρακολουθώντας τη διαδρομή ήταν ότι πράγματι η άσπρη λέμβος μάς πλαγιοκόπησε τα τελευταία αυτά δευτερόλεπτα που την είδα και με το σοκ που υπεστήκαμε δεν υπήρχε κανένας επάνω. Αυτό δε σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι δεν ήταν ο επιβαίνων, μπορεί και να ήταν. Αλλά μπορεί και να μην ήταν. Εγώ ήμουν σαφής, αυτό δήλωσα και αυτό που θα ξαναδήλωνα είναι ότι εκείνη τη στιγμή τα τελευταία δευτερόλεπτα δεν υπήρχε κανένας επάνω. Άλλο το να πεις αυτό όμως, και άλλο το να πεις ότι ήταν ακυβέρνητο. Γιατί μεταφέρθηκε σα δικιά μου δήλωση. Θα παρακαλέσω να μη στρεβλώνονται οι δηλώσεις μου.»
Πέρα από το γεγονός ότι σε δηλώσεις που δημοσιεύθηκαν στον αθηναϊκό Τύπο ο κ. Χαλκιώτης κάνει λόγο για «ακυβέρνητο σκάφος», σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες και στην επίσημη κατάθεσή του ο γενικός γραμματέας αναφέρει το ίδιο. Φέρεται, μάλιστα, να κάνει λόγο ξεκάθαρα για σκάφος που κινούνταν καταπάνω τους χωρίς επιβαίνοντα, που του έδωσε την εντύπωση ότι ήταν «τηλεκατευθυνόμενο». (!)

Το τηλεφώνημα με την αδελφή της συζύγου
Ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής αναφέρθηκε και σε τηλεφώνημα που είχε από την αδελφή της συζύγου του θύματος, την επομένη της τραγωδίας. Η κ. Μαρία Γέραλη επικοινώνησε μαζί του και του ζήτησε να πει την αλήθεια όσον αφορά στα γεγονότα, όπως διαδραματίστηκαν.
«Την πρώτη μέρα (σ.σ. μετά το συμβάν) είχα επικοινωνία με την αδελφή της συζύγου του χαμένου συμπολίτη μας. Μου εξέφρασε την αγωνία της οικογένειας σε ό,τι αφορά τη δική μου μαρτυρία και τη στάση που θα κρατήσω. Τη διαβεβαίωσα ότι από ιερό καθήκον και μόνο απέναντι στη μνήμη του εκλιπόντος, αλλά και από καθήκον αληθείας που πάντα με διακρίνει, ότι δεν πρόκειται να γίνει κάτι τέτοιο. Ό,τι ακριβώς βίωσα, ό,τι αντιλήφθηκα, αυτό θα καταθέσω. Δε θα μπω σε λεπτομέρειες γιατί υπάρχει σε εξέλιξη προανακριτική διαδικασία.»
Και συμπλήρωσε σε άλλο σημείο: «Πριν δώσω κατάθεση, μου είπε (σ.σ. στο τηλεφώνημα) ότι υπήρχε η φήμη ότι θ’ αλλάξω, γιατί άκουσε ότι ο λιμενάρχης θα υποστήριζε ότι δεν έγινε πρόσκρουση. Εγώ είπα ότι θα πω την αλήθεια. Όλοι εξάλλου το λένε ότι έγινε πρόσκρουση. Ουδέποτε θα άλλαζα.»
Η ίδια η κ. Μαρία Γέραλη, όμως, μιλώντας στο «Ε» αποκάλυψε ότι στο τηλεφώνημα που είχε με τον κ. Χαλκιώτη, πέρα από την υπόσχεση που του απέσπασε να πει την αλήθεια, του ζήτησε να της περιγράψει τα όσα έγιναν με βάση τα όσα εκείνος αντιλήφθηκε. Όπως μας είπε μετά και τις χθεσινές δηλώσεις του, χωρίς να θελήσει να μπει σε λεπτομέρειες, «τα όσα μου είπε στο τηλέφωνο την επόμενη μέρα του ατυχήματος ο κ. Χαλκιώτης είναι διαφορετικά από αυτά που κατέθεσε και από αυτά που είπε στη συνέντευξη».

«Ψάχναμε επί 45 λεπτά»

Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο κ. Χαλκιώτης είπε ότι αμέσως μετά το συμβάν επί 45 λεπτά το σκάφος του Λιμενικού συνέχισε να ψάχνει στην περιοχή για επιβαίνοντες και διέψευσε τη φημολογία που ήθελε το σκάφος να γυρίζει πρώτα στο λιμάνι για να αποβιβάσει τον ίδιο και μετά να συνεχίζει τις έρευνες. «Για όσο είχαμε καύσιμα, για περίπου 45 λεπτά, βρισκόμασταν στη θάλασσα και ψάχναμε για τυχόν αγνοούμενο, γιατί δεν ξέραμε αν επρόκειτο για λαθρομετανάστες, αν υπήρχαν παιδιά. Πέρα από τα στοιχεία που είναι καταγεγραμμένα, υπάρχει και κόσμος που βρισκόταν στην παραλία και μας είδε μέσα στο σκάφος και επικοινωνούσαν μαζί μας και μας ρωτούσαν “γιατί δεν γυρίζετε στο λιμάνι;”», ανάφερε χαρακτηριστικά. Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι στο μεταξύ είχαν ειδοποιηθεί και είχαν κινητοποιηθεί πλωτά, επίγεια και εναέρια μέσα και είχαν ξεκινήσει τις έρευνες.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι την ώρα του συμβάντος δεν είδε η βάρκα να έχει φως, ενώ σε φωτογραφία (πιθανό σενάριο) που του έδειξε δημοσιογράφος για τις συνθήκες του ατυχήματος, η οποία έδειχνε το φουσκωτό να συγκρούεται πλαγιομετωπικά με τη βάρκα, είπε: «Υποθέτω ότι μάλλον έτσι πρέπει να έγινε. Δεν μπορώ να ξέρω με βεβαιότητα.» Υπογράμμισε, μάλιστα: «Δεν το χτυπήσαμε εμείς, μας χτύπησε. Έχει διαφορά.»
Θολό παραμένει το τοπίο για την ταχύτητα που είχε εκείνη την ώρα το φουσκωτό του Λιμενικού. «Φυσικά έτρεχε, είχε μια υπηρεσιακή ταχύτητα, κανονική. Και μάλιστα, επειδή είχε κυματισμό, όταν πλησίασε τη Λέσβο είχαμε περιορίσει ταχύτητα», είπε ο κ. Χαλκιώτης. Δεν μπόρεσε να δώσει απαντήσεις, όμως, στο ερώτημα πώς είναι δυνατόν ένα τέτοιο σκάφος διάσωσης, με όλα τα σύγχρονα μέσα, δεν εντόπισε εγκαίρως τη βάρκα που πλησίαζε, παρά μόνο όταν συγκρούστηκε μαζί της. «Απ’ ό,τι ξέρω, δεν την είδε ο κυβερνήτης στο ραντάρ, δεν είμαι ειδικός ν’ απαντήσω.»

Αιχμές συνηγόρου

Σαφείς αιχμές για τη στάση του γενικού γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, με αφορμή τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες, άφησε ο δικηγόρος της οικογένειας του θανόντος, Στέλιος Κίνδερλης.
«Όσο διαρκεί η προανάκριση, η οποία εκ του νόμου είναι μυστική, εμείς δε θα κάνουμε καμμιά απολύτως δήλωση. Πιστεύουμε, όμως, ότι ένα πολιτικό πρόσωπο δεν έχει το ηθικό δικαίωμα, τη στιγμή που ως μάρτυς είναι εμπλεκόμενος και που είναι ο πολιτικός προϊστάμενος της υπηρεσίας στην οποία ανήκει το κατά την άποψή μας εμπλεκόμενο σκάφος, να δίνει συνέντευξη Τύπου για θέμα που το χειρίζεται η Δικαιοσύνη», ανάφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κίνδερλης.
πηγη εφημερίδα εμπρός