Το περιεχόμενο της ρύθμισης για τους εισακτέους που είναι παιδιά τρίτεκνων οικογενειών, είναι το μεγαλύτερο «αγκάθι» ώστε το υπουργείο Παιδείας να ολοκληρώσει το παζλ των αλλαγών στο καθεστώς των μετεγγραφών. Πρόθεση του υπουργείου είναι να διευκολύνει τις μετεγγραφές των εισακτέων από οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, οι οποίες θα πιεσθούν λόγω της οικονομικής κρίσης. Από την άλλη, στοχεύει να περιορίσει τις μετεγγραφές παιδιών τρίτεκνων οικογενειών. Κάτι που προκαλεί αντιδράσεις, και από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
Παράλληλα, η καθυστέρηση στην ανακοίνωση της τελικής ρύθμισης δημιουργεί πρόβλημα στους υποψηφίους, οι οποίοι έχουν προθεσμία έως τις 20 Ιουλίου να υποβάλλουν το μηχανογραφικό τους και πρέπει να γνωρίζουν εάν θα δικαιούνται μετεγγραφή. «Θα κάνουμε τις μετεγγραφές κατ’ αρχήν συνυπολογίζοντας και τη βαθμολογία των φοιτητών, γιατί θέλουμε να κατανείμουμε τους αιτούντες στα ομοειδή τμήματα των μεγάλων πόλεων. Δηλαδή, συνυπολογίζοντας τη βαθμολογία τους θα τους κατανείμουμε, για παράδειγμα, στα 4-5 οικονομικά τμήματα του Λεκανοπεδίου της Αττικής. Επίσης, θα δοθεί η δυνατότητα, εκεί όπου δεν υπάρχει πρόβλημα στην περιφέρεια, να υπάρξει ελεύθερη μετεγγραφή φοιτητών από άλλα περιφερειακά ΑΕΙ» ανέφερε στο ρ/σ Φλας η υφυπουργός Παιδείας κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου. Ειδικότερα, το υπουργείο Παιδείας προσανατολίζεται στις εξής αλλαγές:
- Οσοι έχουν μέσο οικογενειακό εισόδημα 45.000 ευρώ για να μετεγγραφούν θα πρέπει να έχουν εξετασθεί επιτυχώς στα μαθήματα μόνο του πρώτου εξαμήνου. Σήμερα οφείλουν να έχουν «περάσει» τα μαθήματα του πρώτου έτους.
- Επιτρέπονται χωρίς όρους οι μετεγγραφές ανάμεσα σε περιφερειακά ΑΕΙ. Δηλαδή, εάν κάποιος εισαχθεί φέτος σε περιφερειακή σχολή, μακριά από την οικογενειακή εστία, και ο μεγαλύτερος αδελφός του σπουδάζει σε διαφορετική πόλη, τότε το δεύτερο παιδί μπορεί χωρίς όρους να μετεγγραφεί σε σχολή με έδρα στην πόλη του πρώτου παιδιού.
- Ως προς τα παιδιά τρίτεκνων οικογενειών, πρόθεση του υπουργείου είναι να μπει πλαφόν 20% επί των αιτήσεων για μετεγγραφή από περιφερειακά προς κεντρικά ΑΕΙ. Οι μετεγγραφές της κατηγορίας αυτής σήμερα είναι ελεύθερες. Η θέσπιση ορίου μετεγγραφών εξετάζεται λόγω των αντιδράσεων των κεντρικών ΑΕΙ για υπερπληθώρα μετεγγραφών παιδιών από τρίτεκνες οικογένειες, τη στιγμή που υπάρχουν ενδείξεις για πλαστές υιοθεσίες, με στόχο μια οικογένεια να «αυξηθεί» σε τρίτεκνη και να πετύχει μετεγγραφή του παιδιού. Η κατάταξη των αιτήσεων θα γίνεται με βάση τη βαθμολογία στις πανελλαδικές εξετάσεις του αιτούντος.