2 Ιουλίου 2010

Κίνητρα σε γιατρούς και νοσηλευτές ώστε να στελεχώσουν μονάδες Υγείας των νησιωτικών περιοχών της Ελλάδας


Κίνητρα σε γιατρούς και νοσηλευτές ώστε να στελεχώσουν μονάδες Υγείας των νησιωτικών περιοχών της Ελλάδας προωθεί το υπουργείο Υγείας με το σχέδιο νόμου για την «Αναβάθμιση του ΕΣΥ».

Ειδικότερα, για τον διορισμό μόνιμων γιατρών σε απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές θα προκηρύσσονται οι θέσεις σε ανώτερη βαθμίδα (επιμελητή Α΄ αντί επιμελητή Β΄), μετά δύο άγονες προκηρύξεις. Επίσης, ο μισθός του μόνιμου γιατρού θα προσαυξάνεται κατά 10%, μετά 5ετή παραμονή στην απομακρυσμένη περιοχή, ενώ ο επιπλέον χρόνος παραμονής θα μοριοδοτείται στο διπλάσιο για την κατάληψη νέας θέσης. Οι επικουρικοί γιατροί θα πρέπει να θητεύσουν τουλάχιστον ένα έτος στην περιφέρεια, προκειμένου να μπορούν να διοριστούν σε μονάδες της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.


«Ειδικά για εφέτος, όσοι επικουρικοί επιλέξουν να θητεύσουν για τρεις μήνες σε απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές, ο χρόνος αυτός προϋπηρεσίας θα λογίζεται ως διπλάσιος», επισημαίνει ο υποδιοικητής της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου, κ. Σωτήρης Ζώτος, που εκτιμά ότι όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες διορισμού των νέων γιατρών και νοσηλευτών στο ΕΣΥ που είναι σε εξέλιξη, «το 95% των οργανικών θέσεων στα νησιά του Αιγαίου θα έχουν καλυφθεί». Σημειώνεται ότι μόνο για τις Κυκλάδες έχουν προκηρυχθεί 76 θέσεις γιατρών και 41 θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού.

«Παράλληλα, θα επανεξετασθούν οι οργανισμοί των μονάδων Υγείας των νησιών, προκειμένου να υπάρξει σχεδιασμός με βάση τις σημερινές ανάγκες του πληθυσμού», επισημαίνει. Πάντως, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, προωθείται ανανέωση του συνόλου του εξοπλισμού των μονάδων Υγείας των νησιών.