1 Ιουλίου 2010

Σημεία Ομιλίας της Βουλευτού Δωδεκανήσου Μίκας Ιατρίδη στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής ΜορφωτικώνΥποθέσεων,

http://www.rodiaki.gr/articles/19322/thumb_360.jpg



«Ενημέρωση από τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Παύλο Γερουλάνο,για το υπό κατάθεση σχέδιο νόμου «Ρυθμίσεις Θεμάτων Υπουργείου Πολιτισμού καιΤουρισμού»

Ήθελα να τονίσω ότι ως συμπατριώτισσα του κυρίου Υπουργού, νοιώθω ιδιαίτερη χαρά, όπως και οι συμπατριώτες μας, και έχουμε πιο αυξημένες προσδοκίες από εσάς, επειδή γνωρίζετε το θέμα του τουρισμού, έχετε ζήσει τα Δωδεκάνησα, επομένως τα περισσότερα θέματα που έχουν τεθεί τα γνωρίζετε ήδη.

Ένας λόγος που περιμένουμε πολλά περισσότερα από εσάς είναι ότι έχουν περάσει εννέα μήνες από τότε που ανέλαβε η Κυβέρνηση την εξουσία. Έπρεπε να περάσουν εννέα μήνες προκειμένου ο κ. Γερουλάνος να φέρει αυτήν την πρωτοβουλία. Έχει επισκεφθεί την Ρόδο, στη σύσκεψη που είχαμε με τον Πρωθυπουργό εκεί, αλλά δυστυχώς διαπιστώνω ότι αυτή η επτασέλιδη αναφορά λίγα έχει να προσφέρει αυτές τις κρίσιμες ώρες στον τουρισμό μας, τον βασικό πυλώνα ανάπτυξης.

Οι προτεραιότητες που τίθενται στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι δευτερευούσης σημασίας σ’ αυτή την φάση και θα έπρεπε να τεθούν πολύ διαφορετικά ζητήματα σε προτεραιότητα, όπως, για παράδειγμα δεν γίνεται καμία πρόβλεψη στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο για το ποιες είναι οι ουσιαστικές παρεμβάσεις για τις τουριστικές υποδομές, ποιες είναι οι παρεμβάσεις για την απλοποίηση των θεμάτων του θαλάσσιου τουρισμού, ποια είναι η απλοποίηση των διαδικασιών για την άδεια χρήσης για τα θαλάσσια αθλήματα στις παραλίες.

Πώς και πότε θα εκσυγχρονιστεί η Ε.Τ.Α. ώστε να προχωρά γρήγορα και έγκαιρα στην παραχώρηση των παραλιών που της ανήκουν, που είναι οι παρεμβάσεις για τις υπόλοιπες μορφές τουρισμού. Τι θα γίνει με τον ιαματικό τουρισμό για παράδειγμα; Πού είναι οι παρεμβάσεις για την διαφημιστική προώθηση του τουρισμού μας; Δεν υπάρχουν. Βέβαια αυτά τα οποία αναφέρονται ίσως θα μπορούσαν να έρθουν σ’ άλλο χρόνο.

Απλά, σαν πρώτη νομοθετική πρωτοβουλία νομίζω, ότι, μετά από τόσες επισκέψεις του κ. Γερουλάνου, θα έπρεπε τουλάχιστον να υπάρχουν αυτά τα θέματα, να αναφέρονται. Για να μην καθυστερήσω και μακρηγορήσω περισσότερο θα αναφερθώ στα άρθρα που έχουμε μπροστά μας.

Καταρχήν, σ’ ότι αφορά την επιλογή για το ποιος είναι ο διακριτός ρόλος του Προέδρου και του Διευθύνοντα Συμβούλου στην ΕΡΤ και του Γενικού Γραμματέα στον Ε.Ο.Τ., απ’ ότι γνωρίζω όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις ούτως ή άλλως έχουν ενιαία τη θέση του Διευθύνοντα Συμβούλου και του Προέδρου ακριβώς για να υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία. Απλά στο σημείο αυτό θα ήθελα να τονίσω κι εγώ, ότι θα πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα τους παχυλούς μισθούς σ’ αυτή την οικονομική κρίση που περνάμε.

Στο ίδιο πλαίσιο, βέβαια, αναφέρετε, ότι θα προχωρήσετε σε μια διαδικασία πρόσληψης έκτακτου προσωπικού, και θα ρυθμίσετε τόσα θέματα που προέκυψαν από συμβάσεις έργων. Τι ακριβώς δηλαδή θα κάνετε; Θα μπορούσε να μας διευκρινίσει εδώ ο Υφυπουργός, πώς θα γίνει αυτή η διαδικασία; Πώς θα δημιουργηθούν αυτοί οι νέοι συμβασιούχοι και το έκτακτο προσωπικό;

Σχετικά με τα εργασιακά ζητήματα και ότι αφορά τους υπαλλήλους του Ο.Π.Α.Π. που είναι αποσπασμένοι στην Γενική Γραμματεία, προχωράτε σε νέα παράταση της απόσπασής τους μέχρι 31/12/2010. Δηλαδή, διαιωνίζετε ένα πρόβλημα που έχει ξεκινήσει επί εννέα χρόνια επί διακυβερνήσεων του ΠΑ.ΣΟ.Κ..

Κλείνοντας, θέλω να τονίσω, ότι όσον αφορά τους αθλητές, το τόνισε και ο κ. Κουκοδήμος και οι άλλοι Βουλευτές, θα πρέπει να το δείτε ξανά αυτό το ζήτημα διότι νομίζω δεν θα βοηθήσει καθόλου τον αθλητισμό, όσον αφορά το ότι θα πρέπει να αθλούνται μετά τη λήξη του ωραρίου τους.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, 24-6-2010