1 Ιουλίου 2010

Για ποια στελέχη του δημοσίου αρχίζει έλεγχος για τις δηλώσεις "πόθεν έσχες"...


Από τον Θάνο Τάκη

Υπενθυμίζεται, ότι στις 20 Αυγούστου του 2009, ο Γιώργος Παπανδρέου συνάντησε στο γραφείο του στη Βουλή, τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρο Ρακιντζή.
Στην συνάντηση αυτή, για την οποία μάλιστα το ΠΑΣΟΚ ενημέρωσε με δελτίο τύπου, κατεγράφη το ενδιαφέρον του Γ.Παπανδρέου μεταξύ άλλων και για την διαφάνεια στον δημόσιο βίο. Τότε, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε: «Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Αποδίδω ύψιστη σημασία, θα έλεγα είναι η πρώτη προτεραιότητα πια στη χώρα μας, το θέμα της διαφάνειας, της ευνομούμενης λειτουργίας της πολιτείας για την προστασία των δικαιωμάτων του πολίτη».
Λίγο καιρό μετά, το ΠΑΣΟΚ ήρθε στην κυβέρνηση και ο ΓΑΠ μπόρεσε να...
βάλει μπρος την διαδικασία για περισσότερη διαφάνεια.
Προς αυτή την κατεύθυνση, ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης εξέδωσε την από 4-5-2010 επιστολή – οδηγία, με θέμα «Έλεγχος ετησίων δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης 2010»
Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης (ΓΕΔΔ) διεξάγει τον έλεγχο των ετήσιων δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες):
- όλων των μελών των Σωμάτων Επιθεώρησης και Ελέγχου που ασκούν καθήκοντα Βοηθού Γενικού Επιθεωρητή ή Αναπληρωτή Γενικού Επιθεωρητή ή Προϊστάμενου Επιθεωρητή ή Επιθεωρητή-Ελεγκτή ή Βοηθού Επιθεωρητή-Ελεγκτή,
- όλων των προϊστάμενων Διευθύνσεων, Υποδιευθύνσεων και των αναπληρωτών τους εφόσον υπάρχουν, των Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών (Δ.Ο.Υ.) Α΄ τάξης, των Περιφερειακών Ελεγκτικών Κέντρων (Π.Ε.Κ.), των Διαπεριφερειακών Ελεγκτικών Κέντρων (Δ.Ε.Κ.) καθώς και των προϊσταμένων και των αναπληρωτών τους εφόσον υπάρχουν, των Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών (Δ.Ο.Υ.) Β΄ τάξης οι οποίες λειτουργούν σε επίπεδο Τμήματος,
- όλων των προϊσταμένων των Τμημάτων Ελέγχου και όλων των υπαλλήλων (ελεγκτών) που υπηρετούν στα Τμήματα Ελέγχου των παραπάνω Υπηρεσιών καιασκούν ελεγκτικά καθήκοντα,
- όλων των προϊσταμένων Διευθύνσεων, Υποδιευθύνσεων του Σ.Δ.Ο.Ε. (πρώην ΥΠ.Ε.Ε.) και των αναπληρωτών τους εφόσον υπάρχουν, όλων των προϊσταμένων των Τμημάτων Eλέγχου (δράσης), όλων των υπαλλήλων που υπηρετούν σ’ αυτά καθώς και των υπαλλήλων άλλων τμημάτων που ασκούν ελεγκτικά καθήκοντα.
- όλων των προϊσταμένων όλων των οποιουδήποτε οργανωτικού επιπέδου ή οποιασδήποτε ονομασίας οργανικών μονάδων πολεοδομίας των ΟΤΑ Α΄ και Β΄βαθμού (Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις) και όλων των υπαλλήλων που υπηρετούν σε αυτές.
- όπου προβλέπεται μονάδα πολεοδομίας σε επίπεδο Διεύθυνσης (π.χ. Διεύθυνση Πολεοδομίας ή ΧΩΠΟΠΕ ή ΧΩΠΕ ή Πολεοδομικών Εφαρμογών, ή Πολεοδομικών Λειτουργιών, κλπ) υπόχρεοι είναι ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης, οι προϊστάμενοι όλων των Τμημάτων και όλων των Γραφείων αυτής και όλοι οι υπάλληλοι που υπηρετούν σ’ αυτά,
- όπου δεν προβλέπεται από τις οικείες οργανωτικές διατάξεις μονάδα πολεοδομίας σε επίπεδο Διεύθυνσης αλλά μόνο Τμήμα ή Γραφείο που υπάγεται πχ. στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών ή Περιβαλλοντικών Υπηρεσιών, κλπ υπόχρεοι δήλωσης περιουσιακής κατάστασης είναι μόνο ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης, ο προϊστάμενος του Τμήματος ή του Γραφείου Πολεοδομίας και οι υπάλληλοι που υπηρετούν σ` αυτό.
- όσοι άσκησαν καθήκοντα στις παραπάνω υπηρεσίες για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα κατά το 2009 ακόμα και εάν μέσα στο 2009 αποχώρησαν προκειμένου να αναλάβουν άλλες θέσεις για τις οποίες δεν προβλέπεται ο έλεγχος της περιουσιακής τους κατάστασης από το ΓΕΔΔ ή συνταξιοδοτήθηκαν.
- όσοι ανέλαβαν καθήκοντα στις προαναφερόμενες υπηρεσίες κατά το 2009 θα υποβάλουν, ως νέοι υπόχρεοι, δήλωση περιουσιακής κατάστασης στο ΓΕΔΔ για πρώτη φορά, δηλώνοντας εκτός από τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2009 και τα ακίνητα, τα κάθε είδους μεταφορικά μέσα, χρεόγραφα, καταθέσεις κλπ που κατέχουν αυτοί, οι σύζυγοι και τα ανήλικα τέκνα τους ανεξάρτητα από το χρόνο κτήσης τους.
Σύμφωνα με αυτήν, το αργότερο έως και σήμερα, 30-6-2010, οι κατά περίπτωση Διευθύνσεις Προσωπικού ή Διοικητικού πρέπει να υποβληθούν οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης ή οι υπεύθυνες δηλώσεις του ν.1599/86 «οπωσδήποτε εντός της προβλεπόμενης ημερομηνίας (30-6-2010)».
Τέλος υπενθυμίζεται ότι η μη δήλωση περιουσιακής κατάστασης εκ μέρους των υπόχρεων (και είναι πολλοί οι υπόχρεοι…) συνεπάγεται πειθαρχικές και ποινικές κυρώσεις.
Άρα λοιπόν, από αύριο, 1-7-2010, όποιος δεν έχει πράξει τα οριζόμενα, θα έχει πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες, σύμφωνα με τον νόμο, τον οποίο απλώς υπενθυμίζει ο Γενικός Ελεγκτής.
Ως εκ τούτου, αναμένουμε από τον κ. Λέανδρο Ρακιτζή, τον οποίο εμπιστεύεται και στηρίζει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, αλλά και η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας, να πράξει τα δέοντα, σε περίπτωση που τυχόν ξεχασιάρηδες εργαζόμενοι του Δημοσίου, δεν υποβάλλουν τα οριζόμενα…