11 Ιουλίου 2010

ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: ΔΕΝ ΔΙΑΦΑΙΝΕΤΑΙ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ 50%+1

Το συγκεκριμένο σύστημα αποτελούσε δέσμευσή μας την οποία κάναμε πράξη



Μετά την Αυτοδιοίκηση προετοιμαζόμαστε για τον «Καλλικράτη του κράτους»


Στην επιβεβαίωση του ρεπορτάζ της αυτοδιοίκησης gr για την διεξαγωγή των τοπικών εκλογών του Νοεμβρίου με το 50%+1* προχωράει στην ουσία με συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής» ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης.

Ο κ. Ραγκούσης επιβεβαιώνει ότι «δεν διαφαίνεται διακομματική συμφωνία» για την αλλαγή του 50%+1, υπενθυμίζοντας για μια ακόμη φορά ότι το συγκεκριμένο εκλογικό σύστημα αποτελεί προεκλογική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης και της απάντησης είναι το εξής:

-Ψηφίσατε το 50%+1 για την εκλογή δημάρχων και περιφερειαρχών, αλλά και εντός του ΠΑΣΟΚ, στελέχη υποστηρίζουν το 42%...;

-Το 50%+1 αποτελούσε προεκλογική μας δέσμευση την οποία και κάναμε πράξη. Ωστόσο, όπως τονίσαμε στη Βουλή, σε περίπτωση διακομματικής συμφωνίας, η οποία δυστυχώς δεν διαφαίνεται για ένα πάγιο, κοινής αποδοχής εκλογικό σύστημα, θα ήμασταν θετικοί.

Το προφίλ των υποψηφίων και νέος "Καλλικράτης"

Παράλληλα ο υπουργός Εσωτερικών μιλά για το προφίλ των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ για τις περιφέρειες και τους δήμους αλλά και τον νέο «Καλλικράτη», στο κράτος αυτή τη φορά, που ετοιμάζει το ΥΠ.ΕΣ.
Οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις του υπουργού Εσωτερικών για τα θέματα αυτά είναι οι εξής:

-Υπάρχει συνέχεια μετά τον Καλλικράτη;

-Αφού ολοκληρώσαμε πρώτα τις παρεμβάσεις στην αυτοδιοίκηση και την αποκεντρωμένη διοίκηση, προχωράμε εντατικά την προετοιμασία για τον «Καλλικράτη του κράτους». Ετοιμάζουμε δηλαδή τη μεγάλη διαρθρωτική παρέμβαση στην κεντρική διοίκηση για να γίνει επιτέλους πράξη το επιτελικό κράτος, που συνιστά θεμέλιο μιας νέας πολιτείας που οικοδομείται. Το νέο επιτελικό κράτος θα περιλαμβάνει επιπλέον ένα σύστημα αξιολόγησης αλλά και επιβράβευσης των άξιων και ικανών υπαλλήλων, πάνω στους οποίους στηρίζεται το ελληνικό κράτος.
Ταυτόχρονα συνεχίζουμε νέες πρωτοβουλίες ιδίως στον χώρο της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης με καινοτομίες όπως π.χ. η κάρτα του πολίτη.
Είναι απαραίτητο και επείγον να προχωρήσουμε και στην κεντρική διοίκηση αποφασιστικά σε βαθιές τομές. Αρκεί να σας πω ότι διαπιστώσαμε πως σε σύνολο 188 Διευθύνσεων βρήκαμε ότι υπάρχουν αρκετές με μηδέν τμήματα, δεκάδες τμήματα με μόνο 1 υπάλληλο, δεκάδες τμήματα με προϊστάμενο αλλά χωρίς υπαλλήλους, ακόμη και δεκάδες τμήματα χωρίς προϊστάμενο και χωρίς κανέναν υπάλληλο.

-Στις Περιφερειακές εκλογές, ποιο το στοίχημα του ΠΑΣΟΚ; Βάζετε ψηλά τον πήχη για επανάληψη της μεγάλης διαφοράς με τη ΝΔ, όπως τον περασμένο Οκτώβρη; Πού (σε ποιες περιπτώσεις) θα δοθούν «χρίσματα»; Ποιο το «προφίλ» του νέου περιφερειάρχη; Ισχυρό δημοφιλές στέλεχος; Αυτοδιοικητικό; Τι;

-Τον πήχη θέτουν οι ανάγκες της χώρας και της κοινωνίας. Αξιώνουν την ανάδειξη δυνάμεων που πιστεύουν και έτσι θα μπορούν να κάνουν πράξη τις πρωτόγνωρες αλλαγές που εισάγει ο Καλλικράτης. Αλλαγές που συνεπάγονται αποφασιστικές αρμοδιότητες για τις τοπικές κοινωνίες και νέες δυνατότητες ώστε κάθε τοπική κοινωνία να ιεραρχεί, να σχεδιάζει και να υλοποιεί δημόσιες πολιτικές. Τα πρόσωπα που θα επιλεγούν ως υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ, και κατά τη γνώμη μου θα πείσουν και θα επιδοκιμαστούν, δεν μπορούν παρά να ανταποκρίνονται σε αυτές τις απαιτήσεις της νέας εποχής του Καλλικράτη.

-Προσβλέπετε σε συνεργασίες; Για τη Δεύτερη Κυριακή; Και με ποιες πολιτικές δυνάμεις;

-Το ΠΑΣΟΚ θα υποστηρίξει, σε όλη τη χώρα, υποψηφιότητες που ανταποκρίνονται στα κριτήρια που έχει θέσει. Υποψηφιότητες που μπορούν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να διαχειριστούν τις τύχες των νέων δήμων και των νέων περιφερειών που για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας θεμελιώνονται με τον Καλλικράτη. Οι τοπικές κοινωνίες έχουν ήδη εκφράσει τη στήριξή τους στη μεγάλη αυτή δομική αλλαγή. Οι αρχές, οι αξίες, η νέα αντίληψη που φέρνει ο Καλλικράτης δεν είναι μια κομματική ατζέντα αλλά συνιστούν ήδη θεσμικό κεκτημένο για τη πολιτεία μας, για ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας. Αρα είναι προφανές ότι για το ΠΑΣΟΚ θα ήταν καιροσκοπισμός και υποκρισία αν υποστήριζε υποψηφίους που δεν αποδέχονται το κεκτημένο αυτό.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ
πηγή aftodioikisi