6 Ιουνίου 2010

Ζητά θεσμικές αλλαγές για τις νησιωτικές περιοχές

Ψήφισμα με το οποίο ζητείται α) η μετατροπή της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής σε Γενική Γραμματεία Νήσων και β) η σύσταση Επιτροπής Νησιών στο Κοινοβούλιο, εξέδωσε ο Επιμελητηριακός Ομιλος Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (ΕΟΑΕΝ) που πραγματοποίησε γενική συνέλευση στην Ζάκυνθο (29 Μαΐου) και το οποίο απέστειλε προς τον Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου:
ΨΗΦΙΣΜΑ
Τα Επιμελητήρια των νησιωτικών περιοχών της Ελλάδος, μέλη του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (Ε.Ο.Α.Ε.Ν.), εκπροσωπούμενα από τους Προέδρους και μέλη των Διοικήσεων αυτών, που συμμετείχαν στην 26η Γενική Συνέλευση του Ε.Ο.Α.Ε.Ν., η οποία πραγματοποιήθηκε στην Ζάκυνθο, στις 29 Μαίου 2010.
Έχοντας υπ' όψη:
➢ Την παράγραφο 4, του άρθρου 101 του Συντάγματος, σύμφωνα με την οποία «ο κοινός νομοθέτης και η διοίκηση όταν δρουν κανονιστικά υποχρεούνται να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιωτικών και ορεινών περιοχών, μεριμνώντας για την ανάπτυξή τους».
➢ Την παράγραφο 1, του άρθρου 106 του Συντάγματος, για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας και την προαγωγή ιδίως της οικονομίας των ορεινών, νησιωτικών και παραμεθόριων περιοχών.
➢ Τις ειδικές διατάξεις της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης άρθρο 158 (πρώην άρθρο 130Α) και τη Δήλωση για τις νησιωτικές περιοχές (αριθμ. 30), με τις οποίες αναγνωρίζεται η «νησιωτικότητα» και παρέχεται η δυνατότητα λήψης ειδικών μέτρων υπέρ των περιοχών αυτών, για την καλύτερη ένταξη τους στην εσωτερική αγορά με δίκαιους όρους.
➢ Ότι η χωρική αρμοδιότητα της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής περιορίζεται αποκλειστικά και μόνο στους 5 νησιωτικούς νομούς του Αιγαίου.
Εκφράζουν την αγωνία τους γιατί:
➢ Η οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα μας, σε συνδυασμό με τη χρόνια αναπτυξιακή υστέρηση των νησιών μας ως απόρροια των ιδιαιτεροτήτων και των μόνιμων διαρθρωτικών προβλημάτων που αυτά αντιμετωπίζουν, απειλή να βάλει τα νησιά μας με μια πολύχρονη αρνητική ανάπτυξη.
➢ Μέχρι σήμερα δεν έχει θεσπιστεί καμιά ολοκληρωμένη εθνική νησιωτική πολιτική, με στόχο να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των νησιών και να επιτύχει μια αειφόρο ανάπτυξη που θα εξασφαλίζει ευημερία στους νησιώτες και θα εξαλείψει τις ανισότητες σε σχέση με τις ηπειρωτικές περιοχές της χώρας.
Ζητούν:
α) Τη μετατροπή της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής σε Γενική Γραμματεία Νήσων, η οποία θα έχει την αρμοδιότητα σχεδιασμού και υλοποίησης της εθνικής νησιωτικής πολιτικής στο σύνολο των νησιωτικών περιοχών της χώρας, και
β) Τη σύσταση Επιτροπής Νησιών στο Κοινοβούλιο, αποτελούμενη από τους Βουλευτές των νησιωτικών περιοχών, με σκοπό να αξιολογεί τις νομοθετικές προτάσεις και πολιτικές σε τομείς ιδιαίτερα σημαντικούς για τα νησιά (μεταφορές, ενέργεια, χωροταξία και περιβάλλον, γεωργία και αλιεία), να παρακολουθεί την πορεία της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής των νησιωτικών περιοχών της χώρας, να διατυπώνει προτάσεις για την άρση της απομόνωσης των νησιών και να ελέγχει την εφαρμογή του άρθρου 101, παράγραφος 4 του Συντάγματος.
Δηλώνουν:
Ότι θα συνεχίσουν τις μέχρι σήμερα ενέργειες και πρωτοβουλίες υπέρ των νησιωτικών περιοχών, συμπαριστάμενοι στην Κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία της Χώρας, σε κάθε πρόταση που αποβλέπει στην εξασφάλιση ίσων ευκαιριών ανάπτυξης των ελληνικών νησιών.
Ψηφίστηκε ομόφωνα
Το παρόν ψήφισμα να επιδοθεί:
1. στον Πρωθυπουργό της Ελλάδος
2. στον Πρόεδρο της Ελληνικής Βουλής
Και να κοινοποιηθεί:
1. στους Αρχηγούς των Κομμάτων στη Βουλή
2. στην Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας
3. στους Βουλευτές των ελληνικών νησιωτικών περιοχών
4. στο Γενικό Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής