24 Ιουνίου 2010

Χιλιάδες τουρίστες θύματα της κατάληψης των πλοίων στον Πειραιά

Μέλη του ΠΑΜΕ «παρελαύνουν» στο λιμάνι του Πειραιά. Δεκαπέντε  δρομολόγια πλοίων ματαιώθηκαν χθες
Καθεστώς ομηρείας σε χιλιάδες ταξιδιώτες επέβαλαν μερικές δεκάδες ναυτεργάτες και μέλη του ΠΑΜΕ χθες στο λιμάνι του Πειραιά.
Εξαιτίας της απεργίας δύο ναυτεργατικών σωματείων (από τα 14 που μετέχουν στην Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία) δεκαπέντε δρομολόγια προς τα νησιά του Αιγαίου δεν έγιναν, ενώ ολόκληρη την ημέρα χθες επικράτησε ένταση στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας.

Παρά το γεγονός ότι η απεργία των ναυτικών είχε κριθεί παράνομη από τη Δικαιοσύνη, εντούτοις η δικαστική απόφαση παρέμεινε κενό γράμμα, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις τόσο των ακτοπλόων και της Ενωσης Επιχειρήσεων Ναυτιλίας όσο κυρίως των ταλαιπωρημένων ταξιδιωτών.

Αλλωστε χιλιάδες ταξιδιώτες- Ελληνες και ξένοι- φορτωμένοι με τις αποσκευές τους περίμεναν μάταια στο λιμάνι, αρκετοί από αυτούς καθισμένοι ή και ξαπλωμένοι στην άσφαλτο. Αλλοδαπές οικογένειες με ανήλικα παιδιά ή μητέρες με καρότσια ρωτούσαν με αγωνία για τις εξελίξεις. Αλλοι επιχειρούσαν όπως όπως να αλλάξουν τα εισιτήριά τους στα εκδοτήρια του λιμανιού, ενώ όσοι το είχαν πάρει απόφαση πως δεν θα μπορούσαν να ταξιδέψουν, προσπαθούσαν να περάσουν την ώρα διαβάζοντας, παίζοντας... μπάλα ή και φρίσμπι! Ωστόσο, ήξεραν ότι λόγω της αυξημένης κίνησης των ημερών δεν θα μπορούσαν να είναι βέβαιοι ότι θα ταξίδευαν έστω σήμερα. Με μηνύσεις εις βάρος των υπευθύνων των ναυτεργατικών σωματείων Στέφενσον και ΠΕΜΕΝ αλλά και κατά παντός υπευθύνου για παρακώλυση συγκοινωνιών και μη τήρηση της δικαστικής απόφασης που έκρινε παράνομη τη χθεσινή απεργία απάντησαν η Ενωση Επιχειρήσεων Ναυτιλίας και οι ακτοπλοϊκές εταιρείες. Επέρριψαν ευθύνες στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, μιλώντας για «ρόλο θεατή» που επέλεξαν οι δυνάμεις του Λιμενικού και η αρμόδια εισαγγελική αρχή στο λιμάνι του Πειραιά.

Την ίδια ώρα, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας μιλούσε για «αποσπασματικές, αναίτιες και αδικαιολόγητες κινήσεις των δύο σωματείων που διακυβεύουν την οικονομική συνοχή των ελληνικών νησιών, πλήττουν το σύνολο του ελληνικού τουρισμού και θέτουν εν αμφιβόλω την επιχειρηματική επιβίωση ακτοπλοϊκών εταιρειών, τουριστικών επιχειρήσεων και εμπορευματικών μεταφορών...». Πολιτική κόντρα
Ωστόσο, το μπλόκο στο λιμάνι του Πειραιά πυροδότησε και μπαράζ πολιτικών δηλώσεων. Επίθεση στην ηγεσία του ΚΚΕ εξαπέλυσε η κυβέρνηση, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιώργο Πεταλωτή να το κατηγορεί πως «επενδύει σε διαλυτικά φαινόμενα» και να προσθέτει ότι «ο λαός καταλαβαίνει...». Σε απάντησή του, το ΚΚΕ έκανε λόγο για «κουτοπονηριές της κυβέρνησης που επιχειρεί να σκεπάσει την απάνθρωπη πολιτική της...». Η Ν.Δ. υποστήριζε ότι «η κυβέρνηση είναι συνυπεύθυνη για τα αλλεπάλληλα πλήγματα που δέχονται η ελληνική ακτοπλοΐα, ο τουρισμός και οι νησιωτικές τοπικές οικονομίες. Την καλούμε να πάψει, επιτέλους, να μεμψιμοιρεί και να αναλάβει τις ευθύνες της». Με τη σειρά του, ο ΛΑΟΣ εξαπέλυσε επίθεση στο ΚΚΕ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του: «Απ΄ ό,τι φαίνεται η κ. Παπαρήγα διεκδικεί πλέον ρόλο “κεντρικού λιμενάρχη” στον Πειραιά. Σήμερα απαγόρευσε τον απόπλου πλοίων, αύριο είπε ότι θα τον επιτρέψει. Και μη χειρότερα...».

Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ
«Το ΚΚΕ επενδύει σε διαλυτικά φαινόμενα» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Ομηροι στο λιμάνι

«ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ γι΄ αυτή την εικόνα της Ελλάδας. Είπα να έρθω από τον Καναδά για διακοπές στην πατρίδα μου, έκανα εννέα ώρες με το αεροπλάνο ώς εδώ και τώρα δεν μ΄ αφήνουν να μπω στο καράβι για την Ιο. Ειλικρινά, δεν το κατανοώ καθόλου αυτό που συμβαίνει στον Πειραιά...», λέει η Χριστίνα Μηλιώτου «ΦΥΓΑΜΕ ΤΡΙΤΗ βράδυ από Θεσσαλονίκη για να προλάβουμε το καράβι, αφού πρώτα αλλάξαμεμε επιπλέον κόστος- τα σιδηροδρομικά εισιτήριά μας, λόγω απεργίας και στον ΟΣΕ! Φτάσαμε νωρίς το πρωί στο λιμάνι κι ακόμα εδώ είμαστε! Θα πληρώσουμε, όπως όλα δείχνουν, και ξενοδοχείο», λέει η Σταυρούλα Χαμουζά, που ήθελε να πάει στη Σύρο «ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ 20 χρόνια συνεχώς στην Πάρο. Τον Σεπτέμβριο, ωστόσο, θα το σκεφτούμε αν θα ξανάρθουμε... Τα προβλήματα δεν λύνονται έτσι. Και η Γερμανία και η υπόλοιπη Ευρώπη έχουν ανάλογες δυσκολίες, αλλά εκεί λιμάνια δεν αποκλείονται», έλεγαν η Μαριάννα και ο Ενρι από το Μάνχαϊμ της Γερμανίας.
Φραπές, ντουντούκα και επανάσταση
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Καρολίνα Παπακώστα

ΚΑΘΩΣ ΒΓΑΙΝΟΥΝ οι τουρίστες από τις αποβάθρες του Ηλεκτρικού στον Πειραιά ακούγεται στη διαπασών το ρεφρέν ενός διαχρονικού επαναστατικού σουξέ «στους ταξικούς αγώνες κρίνεται η ζωή». Και η φωνή της συντρόφισσας που υπενθυμίζει σε τακτά χρονικά διαστήματα από τα μεγάφωνα πως «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη».

Στους καταπέλτες των καραβιών «χοροστατεί» το ΠΑΜΕ. Γκρίζοι κρόταφοι, φραπεδιά στο χέρι και «Ριζοσπάστης» στην κωλότσεπη. Δεν χρειάζεται καν να ξεδιπλώσουν τα σημαιάκια τους. Τα κρατούν παρά πόδα. Το Λιμενικό απαθές περιφρουρεί... την περιφρούρηση μιας απεργίας που το δικαστήριο έκρινε παράνομη και καταχρηστική. Ενας πενηντάρης τούς φωνάζει: «Κι εγώ ναυτικός είμαι. Γιατί δεν αφήνετε την οικογένειά μου να ταξιδέψει; Κι εγώ έχω αγωνιστεί. Κι όχι σε ψευτοαγώνες σαν αυτόν. Είναι κανείς με το μέρος σας;».

«Αυτοί που θέλουν να φύγουν σήμερα να πάνε να... Σήμερα έχει απεργία» του απαντά κάποιος. Η κομμουνιστική οργανωτική αυστηρότητα κινδυνεύει. Εκ των έσω. Οι ψυχραιμότεροι καλούν σε διαπραγματεύσεις στον διπλανό κάβο. Εργατοπατέρες και εργάτες δείχνουν μια γροθιά στα τηλεοπτικά συνεργεία που έχουν ακροβολιστεί σε κάθε γωνιά του λιμανιού.

Μπροστά από κάποιο καράβι ορθώνεται ένα πανό «Οχι άλλες θυσίες για την πλουτοκρατία. Αντεπίθεση». Υπογράφει η Ενωση Ελαιουργοσαπουνοποιών». Λίγο πιο ΄κεί- μια και πλησιάζει η ώρα που θα απευθύνει αγωνιστικό χαιρετισμό ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής «Στέφενσον» - μια παρέα φοιτητών ξεδιπλώνει και το επίσημο πανό. Του ΠΑΜΕ. Προσεκτικά ανοίγουν μικρές τρύπες. Εχει αεράκι στο λιμάνι. Δυο συναγωνιστές περπατούν α λα μπρατσέτα και τρώγοντας κουλούρι αναρωτιούνται: «Επιτρέπεται να έχει τόσο λίγο κόσμο; Ολόκληρος Πειραιάς;».

Ο πρόεδρος Μανουσογιαννάκης φαίνεται να μη συμφωνεί με τη διαπίστωσή τους. «Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω» αναφωνεί την ώρα που διαβάζει τον λόγο του. Στις 12.15 οι ηλιοκαμένοι ναυτικοί έχουν σχεδόν εξαφανιστεί από την προκυμαία. Τώρα αναλαμβάνουν οι φοιτητές. Στην ντουντούκα ένας πιτσιρικάς με trendy χαμηλοκάβαλο παντελόνι. Κάπως ξεψυχισμένα ακούγεται το «Εμπρός λαέ, μη σκύβεις το κεφάλι». Παραδίπλα ένας άλλος κατηχεί μια νεαρά με ασημένιο μαλλί. «Είναι φαύλος κύκλος η κατάσταση», της εξηγεί. Αυτή κοιτά βαριεστημένα τη θάλασσα.

Το μουσικό πρόγραμμα γίνεται πιο ανάλαφρο. Ακούγεται από τα μεγάφωνα ο Νταλάρας «Μη μιλάς, μη γελάς/ κινδυνεύει η Ελλάς/ στο κορμί βομβιστές κουβαλάς». Κάποιοι έχουν ήδη μαζέψει το πανό τους και φεύγουν για νέους αγώνες. Η συντρόφισσα άλλωστε έχει ήδη ενημερώσει για την αυριανή συγκέντρωση μπροστά από το υπουργείο Υγείας. Η περιφρούρηση θα συνεχιστεί μέχρι τις 12 το βράδυ. Ορισμένες κάμερες αποχωρούν όμως. Το δεύτερο μέρος της παράστασης δεν έχει καθόλου δράση. Γι΄ αυτό καμιά ώρα μετά, σε όσους κάμεραμεν απέμειναν δίδεται μπόνους μια γκεστ εμφάνιση περίπου πενήντα ανθρώπων που ανεμίζουν κόκκινες σημαίες. Στο τίμιο λάβαρο πάντα πιστοί.
«Σκηνές απελπισίας» είδαν τα ξένα ΜΜΕ

ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΕΣ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΕΙΣ από το λιμάνι του Πειραιά είχαν χθες τα διεθνή ΜΜΕ, μεταφέροντας σε όλο τον κόσμο σκηνές και μαρτυρίες «έξαλλων τουριστών» που έμειναν να κάθονται πάνω στις βαλίτσες τους στις αποβάθρες αντί να ταξιδέψουν στους «ονειρεμένους τόπους προορισμού τους» στο Αιγαίο. «Οι σκηνές των απελπισμένων ξένων, των συμπλοκών και των οργισμένων λογομαχιών ανάμεσα στους απεργούς και τους επιβάτες καταφέρνουν ένα ακόμα καίριο πλήγμα στη ζωτική για την Ελλάδα βιομηχανία του τουρισμού, που συνεισφέρει το 15% του ΑΕΠ της χώρας και μία στις πέντε θέσεις εργασίας», ανέφερε χαρακτηριστικά το Αssociated Ρress. «Νομίζω πως όλα αυτά είναι ανόητα», δήλωσε στο Reuters ένας αυστραλός τουρίστας, ο Ρόμπερτ Σμιθ. «Στα νησιά, τα καταστήματα γίνονται κάθε μέρα φτωχότερα γιατί οι τουρίστες δεν έρχονται πια. Και όταν δουν αυτές τις εικόνες στην τηλεόραση, δεν πρόκειται να επιστρέψουν. Οι άνθρωποι αυτοί σκέπτονται μόνο τον εαυτό τους, είναι ανόητοι», δήλωσε αναφερόμενος στα μέλη του ΠΑΜΕ που εμπόδιζαν τον απόπλου των πλοίων.

Ιδιαίτερη μνεία στις λογομαχίες ανάμεσα σε επιβάτες και διαδηλωτές έκανε η «Le Μonde»: «Ντροπή, ντροπή, με αυτά που κάνετε τα πράγματα θα γίνουν ακόμα χειρότερα», φώναζανόπως σημείωσε- οι πρώτοι στους δεύτερους. «Οι τουρίστες και πάλι στις πρώτες σειρές της ελληνικής τραγωδίας», επεσήμαινε από την πλευρά του το Εuronews. Η τουριστική βιομηχανία της Ελλάδας, σημείωνε το ΒΒC, έχει ήδη πληγεί από μία μείωση της τάξης του 10-12% στις κρατήσεις τη φετινή σεζόν.
πηγή ΤΑ ΝΕΑ