28 Ιουνίου 2010

Δημήτρης Δρούτσας «Η διαπραγμάτευση Τουρκίας-ΕΕ δεν είναι ανατολίτικο παζάρι»

«Θα πιστέψω στις πιθανότητες επιτυχίας του διαλόγου για το Αιγαίο, όταν δω αποτελέσματα» λέει για τον νέο γύρο διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας που ξεκινά σήμερα, Δευτέρα, στην Αθήνα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας. Αφήνει αιχμές για την τουρκική παραβατικότητα στο Αιγαίο και υπογραμμίζει ότι «η διαπραγμάτευση με την ΕΕ δεν είναι ανατολίτικο παζάρι».

«Στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας υπάρχει έλλειμμα εμπιστοσύνης. Και πώς να μην υπάρχει όταν βλέπουμε να συνεχίζονται απαράδεκτες πρακτικές στο Αιγαίο [...]. Οφείλουμε να παίρνουμε πρωτοβουλίες, να μη μένουμε αδρανείς», τόνισε ο κ.Δρούτσας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα»

Αναφερόμενος στην τουρκική παραβατικότητα στο Αιγαίο ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ τόνισε ότι δεν συμβάλλει στις προσπάθειές που γίνονται μεταξύ των δύο χωρών και «αναρωτιέμαι κατά πόσο η τουρκική ηγεσία τη θεωρεί συμβατή με το πολυδιαφημισμένο δόγμα περί μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες».

Πρόσθεσε, μάλιστα, πως πλήρης εξομάλυνση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας και ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ δεν μπορεί να υπάρξουν χωρίς λύση του Κυπριακού και χωρίς πλήρη σεβασμό στα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

«Η Τουρκία πρέπει να αντιληφθεί ότι η διαπραγμάτευση με την Ευρώπη δεν είναι ανατολίτικο παζάρι, δεν θα τα βρούμε στη μέση. Για να μπει στην ΕΕ η Τουρκία πρέπει να αλλάξει ριζικά, να γίνει ευρωπαϊκή», υπογραμμίζει ο κ.Δρούτσας, κατηγορώντας την προηγούμενη κυβέρνηση ότι έχασε σημαντικό διπλωματικό κεφάλαιο και ιστορικές ευκαιρίες.