28 Ιουνίου 2010

Πορεία υλοποίησης ΕΣΠΑ

Στην 3η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013, που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά, συμμετείχε η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου Σοφία Θεολογίτου, όπου μαζί με τους Γενικούς Γραμματείς των Περιφερειών Κρήτης Αθανάσιο Καρούντζο και Νοτίου Αιγαίου Βασίλειο Μπρακουμάτσο και την παρουσία του Υφυπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Σταύρου Αρναουτάκη και του Διευθυντή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπεύθυνου για το ΕΣΠΑ στην Ελλάδα Ζακ Πονσέ, συζητήθηκε η πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ, οι στόχοι και τα επόμενα στάδια για την ενεργοποίηση του συνόλου του προγράμματος.
Στην ομιλία της η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, αναφέρθηκε στις «σημαντικές προσπάθειες που έχουν καταβληθεί για να επιτευχθούν οι αναπτυξιακοί και χρηματοοικονομικοί στόχοι του Επιχειρησιακού Προγράμματος. Έτσι, από το τρέχον έτος μέχρι και το τέλος της προγραμματικής περιόδου 2007-2013, τόσο οι στόχοι του ν+3, όσο και οι στόχοι του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, έχουν επαρκώς καλυφθεί».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε αναλυτικά στους στόχους, τονίζοντας: «Κατ αρχήν απαιτείται να έχουν καλυφθεί χρηματοοικονομικοί στόχοι ύψους, τουλάχιστον, 35 εκ. ευρώ από τη δική μας πλευρά ως Βόρειο Αιγαίο. Ο στόχος αυτός υπερκαλύπτεται στο τέλος του έτους και πολύ πιθανόν να ανέρχεται σε 41 εκ. ευρώ. Χωρίς να εφησυχάζουμε, θεωρούμε ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε κατά πολύ το στόχο αυτό.
Σημαντικό ζητούμενο είναι η δυναμική, την οποία θα πρέπει φέτος να δημιουργήσουμε, ώστε και του χρόνου, αλλά και στο σύνολο της προγραμματικής περιόδου, να επιτύχουμε τους στόχους μας. Εμείς σήμερα δημιουργούμε τις προϋποθέσεις αποτελεσματικής εφαρμογής του Προγράμματος μέχρι το τέλος της παρούσας προγραμματικής περιόδου. Πρέπει, λοιπόν, να ενεργοποιηθεί το μέγιστο δυνατόν του Προγράμματος. Έχοντας ενεργοποιήσει σήμερα το 65% του Προγράμματος, τον Ιούλιο 85% και ο στόχος είναι να τείνουμε στο 100% στο τέλος του έτους. Οι εντάξεις είναι σήμερα στο 23% του Προγράμματος ή 89 εκ. ευρώ και πρέπει να φτάσουμε στο 50% τουλάχιστον. Με συμβάσεις σήμερα 47 εκ. και ενταγμένα έργα που επίσης θα επιφέρουν δαπάνες το 2011, εκτιμάται ότι και το 2011 θα εξασφαλιστούν οι στόχοι».
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ως ένα μέρος του μηχανισμού εφαρμογής του ΕΣΠΑ, αλλά και το σύνολο του συστήματος διοίκησης και διαχείρισης του ΕΣΠΑ, θα πρέπει να συνεισφέρουν στην αναπτυξιακή προσπάθεια του τόπου και της χώρας, στηρίζοντας την τοπική οικονομία, δίνοντας όμως και αναπτυξιακή μεσομακροπρόθεσμη προοπτική, με σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία και τεχνικές.
«Ευθύνη μας επίσης είναι, στην παρούσα φάση, η αποτελεσματική ενεργοποίηση του μηχανισμού παραγωγής έργων σε όλα τα επίπεδα. Η Διαχειριστική Αρχή είναι ένας σημαντικός κρίκος στην αλυσίδα αυτή. Δεν είναι ο μόνος, όμως. Οι φορείς και γενικά οι Δικαιούχοι (Τελικοί Δικαιούχοι) θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι αποτελούν το μηχανοστάσιο στην παραγωγή έργων.
Καταλήγοντας, η Σ. Θεολογίτου τόνισε: «Έχουν γίνει σημαντικά βήματα στο πεδίο αποτελεσματικής εφαρμογής του Προγράμματος με συναντήσεις και ενέργειες προς τους Τελικούς Δικαιούχους, σημαντική διαβούλευση για ανάδειξη και προετοιμασία έργων, τα οποία θα μπορούσαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, βοήθεια από υποστηρικτικούς μηχανισμούς, όπως την ΜΟΔ, ΑΕ την ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ και από όπου αλλού απαιτηθεί και από την Τεχνική Βοήθεια, θα επιτύχουν τους υψηλούς, αλλά εφικτούς στόχους μας».
Για την προσπάθεια που καταβλήθηκε για την ολοκλήρωση του ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου 2000-2006, τόνισε ότι «ολοκληρώθηκε με επιτυχία, εξασφαλίζοντας το σύνολο των κοινοτικών πόρων, χωρίς να επιβαρυνθεί το εθνικό πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων. Τα τελικά βήματα και για το διοικητικό κλείσιμο του Προγράμματος διενεργούνται εντός του Ιουνίου, ενώ το πρώτο σχέδιο έκθεσης κλεισίματος υποβλήθηκε στις Εθνικές Αρχές και συμπληρώνεται ώστε η Τελική Έκθεση Κλεισίματος να υποβληθεί οριστικά τις επόμενες ημέρες. Το Βόρειο Αιγαίο δεν θα έχει να αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα στη διαδικασία κλεισίματος του ΠΕΠ 2000-2006.
Το Επιχειρησιακό πρόγραμμα Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007 - 2013, βρίσκεται στη φάση εκείνη που μπορεί να μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε ότι θα πετύχουμε και θα υπερβούμε τους στόχους