1 Ιουνίου 2010

Πολύδωρος Λαμπρινούδης: Η Χίος στη νέα εποχή, ευκαιρίες και δυνατότητες

Η γενικότερη δύσκολη συγκυρία την οποία ζει η πατρίδα μας, δεν πρέπει να γίνει κατανοητή μόνο ως ένα άθροισμα δυσκολιών.
Μπορούμε και πρέπει να την κατανοήσουμε και ως δυνατότητα και ως ευκαιρία .Ως δυνατότητα διεξόδου από την κρίση με διαφάνεια, ανάπτυξη, κοινή προσπάθεια, μεθοδική δουλειά. Ως ευκαιρία για ένα νέο πρόταγμα για τη χώρα, ένα νέο εθνικό σχέδιο και όραμα, στο οποίο όλοι καλούμαστε να συμβάλλουμε.
Στην προσπάθεια αυτή, η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει το δικό της ρόλο, τη δική της πρωτοπόρα συμβολή.
Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο προκύπτει χρονικά η ανάγκη διοικητικής μεταρρύθμισης της χώρας, ως κομβικό σημείο εκσυγχρονισμού της, αποκέντρωσής της και νέας επαφής με τον πολίτη. Όσοι χρόνια καταθέσαμε τις υπηρεσίες μας στην Αυτοδιοίκηση προσδοκούσαμε η διοικητική μετεξέλιξη της χώρας να συμβεί με καλύτερους των σημερινών όρων. Να συνοδευτεί από όλα τα εχέγγυα μια διασφαλισμένης επόμενης μέρας. Σήμερα νοιώθουμε υποχρεωμένοι να συμπορευτούμε με τις ανάγκες της χώρας, έστω κι αν το βάρος που πέφτει στους ώμους μας μοιάζει να είναι ασήκωτο.
Το σχέδιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» αποτελεί πλέον Νόμο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Από 1/01/2011 όσα ξέραμε μέχρι σήμερα αλλάζουν. Οι αιρετοί, οι υπηρεσιακοί παράγοντες και οι πολίτες είμαστε υποχρεωμένοι να υπερβούμε τις αντοχές μας και να συνδιαμορφώσουμε τους όρους μια νέας κοινωνικής συμβίωσης, καλύτερα από ότι πετύχαμε στο παρελθόν.
Σ’ αυτή την ημερομηνία - σταθμό για τη χώρα, ο νομός της Χίου αποβιβάζεται με καλά προετοιμασμένες τις αποσκευές. Η Χίος δεν ξεκινά από το μηδέν.
Στον τόπο μας αποτελεί συνήθεια των τελευταίων ετών η διάθεση μηδενισμού των πάντων. Ένα ερώτημα που χρήζει απάντησης από τον καθένα μας, είναι, όμως, αν η Χίος του 2010 μπορεί να συγκριθεί με τη Χίο της περασμένης δεκαετίας.
Όποιος με φανατισμό υποστηρίξει ότι ως δια μαγείας τακτοποιήθηκαν τα πάντα, ασφαλώς υπερβάλει. Όποιος πάλι αφοριστικά διατυμπανίζει ότι ήταν άλλη μια δεκαετία χαμένη για το νομό, απλά δεν θέλει να δει τα αυταπόδεικτα.
Στη διοικητική μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» ο νομός της Χίου δοκιμάζεται, έχοντας διασφαλίσει, σε μεγάλο βαθμό, τις ανάγκες του σε υποδομές. Όσες από αυτές δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί, έχουν δρομολογηθεί με ώριμο επίπεδο μελετών και με τη μαχητική μας διεκδίκηση πριν το τέλος του χρόνου, είναι πολύ πιθανόν ότι θα έχουν εξασφαλίσει τις αναγκαίες πιστώσεις τους. Απόδειξη των παραπάνω ότι ο νομός μας σε κάθε πρόσκληση που δημοσιοποιείται από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για το ΕΣΠΑ, εμφανίζεται πανέτοιμος να καταθέσει τις προτάσεις του.
Χρόνια τώρα ασκείται έντονη κριτική για την απουσία στρατηγικού σχεδιασμού ανάπτυξης. Δική μας μέριμνα ήταν αυτός ο στρατηγικός σχεδιασμός να χαραχτεί, αφού διαθέτει τις κατάλληλες προϋποθέσεις.
Έτσι σήμερα η Χίος έχει το δικαίωμα να οραματίζεται μια ισόρροπη ανάπτυξη της πρωτεύουσας και των περιφερειακών οικισμών της, με ένα οδικό δίκτυο που έχει στο ελάχιστο περιορίσει τις αποστάσεις. Έχει το δικαίωμα να διεκδικεί σύγχρονες ακτοπλοϊκές μετακινήσεις, με εναλλακτική πύλη εισόδου. Έχει τις προϋποθέσεις να εξετάζει τη στροφή στην αγροτική παραγωγή, με τα μεγάλα φράγματα να απαντούν στις ανάγκες της άρδευσης. Έχει τη δυνατότητα να υποδεχτεί υψηλής ποιότητας τουρισμό, έχοντας πετύχει να αναδείξει μέρος του πολιτιστικού και φυσικού πλούτου της.
Όλα αυτά πρέπει να αποτελέσουν στοιχεία για ένα νέο πολιτικό και οικονομικό σχέδιο και μια νέα κοινωνική συμφωνία, για τη Χίο και για όλη την πατρίδα μας. Η πολιτική βούληση υπάρχει και οι απαραίτητες τομέα και μεταρρυθμίσεις γίνονται πράξη. Φτάνει να το πιστέψουμε και να το θελήσουμε όλοι και όλες μαζί.
Οι διαπιστώσεις αυτές μας κάνουν να πιστεύουμε ότι η αφετηρία είναι κοινή για όλους μας. Στη γραμμή εκκίνησης για μια νέα Χίο, ενταγμένη σε μια νέα Ελλάδα, δεν περισσεύει κανείς. Έχουν θέση όσοι ζουν με το σαράκι μιας βελτιωμένης πατρίδας, όσοι έχουν την τόλμη να κοιτάξουν κατάματα τα λάθη και τις αδυναμίες τους και να μπορούν να τα υπερβούν. Όσοι τολμούν να παραμερίσουν τις διαφορές τους για τον κοινό σκοπό, όσοι θα θέσουν το «εμείς» λίγο πιο ψηλά από το «εγώ», χωρίς να αυτοαναγορεύονται σε σωτήρες. Όσοι θα καταργήσουν τις διαχωριστικές γραμμές και θα πιστέψουν ότι στο νέο ξεκίνημα έχουμε την ανάγκη όλων.
Σε αυτό το νέο σκηνικό, νοιώθω την ανάγκη να απευθύνω μια ανοιχτή πρόσκληση σε όλους τους Χιώτες και τις Χιώτισσες, εντός ή εκτός νομού, να ενισχύσουν την διάθεση μας για ένα νέο ξεκίνημα, απαλλαγμένο από τα λάθη του παρελθόντος, με βαθιά την πίστη ότι αυτό είναι που σήμερα χρειάζεται ο τόπος.
Πιστεύω ότι σ’ αυτό το νέο σκηνικό μπορούμε να βρούμε τη χρυσή τομή, ανάμεσα στην εμπειρία, το δυναμισμό , την αποτελεσματικότητα , αλλά και στην ανανέωση σε πρόσωπα και ιδέες, στην είσοδο «νέου αίματος» στις τοπικές υποθέσεις. Από την πλευρά μας μπορούμε να εγγυηθούμε με όλες μας τις δυνάμεις αυτή την πορεία. Έχουμε την πρόθεση να συμβάλλουμε στην προσπάθεια αυτή σε όλα τα επίπεδα.
Σε αυτή την ξεχωριστή χρονική συγκυρία, θεωρούμε ότι από αυτή την πρόσκληση, θα απουσιάσουν μόνο όσοι δεν αντιλαμβάνονται επαρκώς την ανάγκη ενός νέου ξεκινήματος.

ΠΟΛΥΔΩΡΟΣ ΛΑΜΠΡΙΝΟΥΔΗΣ