22 Ιουνίου 2010

Αγώνας δρόμου για τον τουρισμό

Σε αγώνα δρόμου για να περιοριστούν, όσο είναι δυνατόν, οι απώλειες, έχουν επιδοθεί όλοι οι φορείς της τουριστικής βιομηχανίας στη χώρα μας, καθώς σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία καταγράφεται μείωση στα έσοδα 15% σε σχέση με πέρσι.

Μέχρι και τα μέσα Ιουνίου υπολογίζεται ότι έχει χαθεί 1,5 δισ. ευρώ και αν η πτωτική πορεία συνεχιστεί, οι απώλειες μέχρι το τέλος της σεζόν θα φτάσουν τα 2 δισ. ευρώ.
Σημαντική πτώση στην τουριστική κίνηση παρουσιάζουν ακόμη και παραδοσιακοί προορισμοί.
Κατά 20% μειωμένη εμφανίζεται η κίνηση στα νησιά του Ιονίου. Ισχυρό πλήγμα δέχεται ήδη και η Κρήτη που έχει χάσει το 1/4 των κρατήσεών της σε σχέση με πέρυσι.
Στο 20% είναι η μείωση στην τουριστική κίνηση παρουσιάζει και η Χίος καθώς Σουηδία και Ολλανδία, παραδοσιακές δεξαμενές δεν θα τροφοδοτήσουν φέτος το νησί.
Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει και η αγορά των Κυκλάδων καθώς πολλά είναι τα νησιά που ποντάρουν πια σχεδόν αποκλειστικά στους έλληνες τουρίστες.
Ελπίζουν στους τουρίστες της τελευταίας στιγμής
Πάντως, υπάρχει η ελπίδα ότι ο τουρισμός μπορεί να ανακάμψει από τους τουρίστες της τελευταίας στιγμής.

Συγκεκριμένα, φέτος εκτιμάται ότι πολλοί περισσότεροι Βρετανοί έχουν αλλάξει τη συνήθειά τους, αφήνοντας την οργάνωση των διακοπών τους για την τελευταία στιγμή, κυρίως λόγω της οικονομικής αβεβαιότητας.
Επίσης, υπάρχουν πακέτα διακοπών από μεγάλες εταιρείες που είναι έως και κατά 60% πιο φθηνά από πέρυσι, ενώ ο βρετανικός Τύπος αναφέρεται σε οικονομικές λύσεις διακοπών στην Ελλάδα.
Έρευνα των Βρετανικών Ταχυδρομείων δείχνει ότι οι τιμές στα τουριστικά θέρετρα της Ελλάδας είναι μειωμένες κατά 11% κατά μέσο όρο.
Μιλώντας στην έκθεση με τίτλο "Η ελληνική παραλία στον Τάμεση", ο υφυπουργός Τουρισμού Γιώργος Νικητιάδης τόνισε ότι «το μήνυμα που φέρνει η έκθεση προς τους Βρετανούς τουρίστες είναι ότι η Ελλάδα είναι μια ασφαλής και πολύ φιλόξενη χώρα, γεμάτη πολιτισμό, ομορφιά και έχει υπέροχο τρόπο ζωής».
Γερμανικές εφημερίδες «διαφημίζουν» την Ελλάδα
Στη μείωση των τιμών των τουριστικών πακέτων για τη χώρα μας αναφέρεται και η γερμανική εφημερίδα Bild με δημοσίευμα που φέρει τον τίτλο «Μία εβδομάδα διακοπές στην Ελλάδα προς 188 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των αεροπορικών εισιτηρίων».
Μάλιστα, η εφημερίδα αναφέρει ότι «από την ημέρα της χρεοκοπίας οι διακοπές στην Ελλάδα είναι φθηνότερες από το να μείνει κανείς στο σπίτι του».
Επίσης, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της TUI, ενώ πριν από μία εβδομάδα η μείωση των κρατήσεων ήταν 5%, τώρα είναι στο -2%, ενώ για την Thomas Cook η μείωση από το 10% έπεσε στο 3,5%.
Στην τελική ευθεία
το ν/σ για το καμποτάζ
Στο μεταξύ, παρά τα προβλήματα που προκάλεσαν τα μπλόκα μελών του ΠΑΜΕ στα λιμάνια, η κρουαζιέρα φαίνεται πως αντιστέκεται στην ύφεση και αναδεικνύεται ως ένα από τα ισχυρά χαρτιά του ελληνικού τουρισμού.
Όσον αφορά στο νομοσχέδιο για το καμποτάζ, βρίσκεται στην τελική ευθεία για την κατάθεσή του στη Βουλή.
Το σχέδιο νόμου, που έχει στα χέρια του ο Πρωθυπουργός, περιλαμβάνει πιο ευνοϊκούς όρους για τις εταιρείες που θα δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα, μειώνει σημαντικά τους χρονικούς περιορισμούς και παρέχει κίνητρα στις εταιρείες για την πρόσληψη Ελλήνων ναυτικών.
Συγκεκριμένα οι συμβάσεις που θα συνάπτονται με το ελληνικό δημόσιο θα μπορούν να είναι μέχρι και πέντε έτη ή και μεγαλύτερες, ενώ η υποχρέωση παραμονής ενός κρουαζιερόπλοιου στην Ελλάδα από 72 ώρες μειώνεται στις 48 ώρες με τον όρο όμως το πλοίο να παραμένει στο λιμάνι αφετηρίας τουλάχιστον 12 ώρες. Τα κρουαζιερόπλοια δεν υποχρεούνται να προσεγγίζουν τρία ελληνικά νησιά, αν και δίνεται ως κίνητρο στις εταιρείες έκπτωση 7% από την εισφορά για το ταμείο ανεργίας των ναυτικών για κάθε ελληνικό λιμάνι που προσεγγίζουν.
Επίσης, αν και εφόσον Έλληνες εργαστούν στα κρουαζιερόπλοια με σημαία χώρας εκτός ΕΕ θα επιδοτούνται απο το κράτος οι ασφαλιστικές τους εισφορές και θα πρέπει αμείβονται βάσει της ΕΣΣΕ και να είναι ασφαλισμένοι στο ΝΑΤ.
Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο Ανδρέας Ανδρεάδης, αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων εκτίμησε ότι η βελτιωμένη έκδοση του νομοσχεδίου για το καμποτάζ είναι μία καλή λύση, αν και όχι η καλύτερη, αλλά μπορεί να αποτελέσει μία βάση.
Παράλληλα, τόνισε ότι παγκοσμίως ο τουρισμός παρουσιάζει περίπου 10% μείωση, και επεσήμανε ότι ακόμα και αν αυξηθούν οι τουρίστες της τελευταίας στιγμής, τα έσοδα θα είναι μειωμένα καθώς οι τιμές έχουν πέσει, ενώ ο ΦΠΑ έχει αυξηθεί.