Τριάντα επαγγελματικές ομάδες, μετά τους γιατρούς, έχουν μπει στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ και όχι τυχαία αφού κατά μέσο όρο δηλώνουν εισοδήματα είτε κάτω από το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ είτε πολύ χαμηλότερα από αυτά που αντιστοιχούν στις πραγματικές δραστηριότητές τους.
Χθες ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Ι. Καπελέρης μιλώντας στο Βήμα FΜ και ερωτηθείς για το τι απέγινε η προσπάθεια εντοπισμού φοροφυγάδων μετά την αποκάλυψη ονομάτων γιατρών που φέρονται να εμπλέκονται σε υποθέσεις φοροδιαφυγής δήλωσε ότι « ο έλεγχος έχει διευρυνθεί και σε άλλες ομάδες επαγγελματιών πέραν των γιατρών και συνεχίζεται».
Ο ίδιος ανέφερε ότι περιμένει τα αποτελέσματα από το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών των γιατρών από προηγούμενους ελέγχους προκειμένου να συγκεντρώσει όλα τα στοιχεία και να τα παραδώσει στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών για να ανακοινωθούν.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το ΣΔΟΕ ήδη έχει πραγματοποιήσει εξορμήσεις σε εκατοντάδες ελεύθερους επαγγελματίες διαφόρων κλάδων και έχει συγκεντρώσει αποκαλυπτικά στοιχεία τα οποία θα δοθούν σύντομα στη δημοσιότητα. Στο στόχαστρο αυτή τη φορά έχουν μπει δικηγόροι, μηχανικοί, συμβολαιογράφοι, καλλιτέχνες, αθλητές, ιδιοκτήτες κέντρων διασκέδασης κτλ. Μόλις ολοκληρωθεί ο έλεγχος των δηλωθέντων με τα πραγματικά τους εισοδήματα τότε τα στοιχεία θα δοθούν και αυτά στη δημοσιότητα.
Λίστες και λουκέτα
Ανώτερος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών δηλώνει στο «Βήμα» ότι «δεν είναι δυνατόν την οικονομική κρίση να τη βιώνουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι με περικοπές δώρων, επιδομάτων και μισθών και κάποιοι άλλοι να συνεχίζουν να φοροδιαφεύγουν με προκλητικό τρόπο και να θεωρούν ότι θα παραμείνουν στο απυρόβλητο. Σε αυτούς όλους το ΣΔΟΕ αλλά και οι υπόλοιπες φοροελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών ετοιμάζουν εκπλήξεις το επόμενο διάστημα ώστε να δοθεί το σήμα ότι το πάρτι της φοροδιαφυγής τελειώνει».
Την επόμενη εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου αναμένεται να έχει στα χέρια συγκεντρωτικά αλλά και αναλυτικά αποτελέσματα φορολογικών ελέγχων με ονόματα, επαγγέλματα και ποσά φοροδιαφυγής και να τα δώσει άμεσα στη δημοσιότητα. Επίσης, τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να μπουν και τα πρώτα λουκέτα σε επιχειρήσεις και κέντρα διασκέδασης που εξακολουθούν να προκαλούν μη εκδίδοντας αποδείξεις λιανικής πώλησης. Είναι τόσο κρίσιμοι οι επόμενοι μήνες που αν χαλαρώσει έστω και μία ημέρα ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός τότε τα έσοδα του κράτους θα βρεθούν εκτός στόχων και θα έρθουν πρόσθετα φοροεισπρακτικά μέτρα με θύματα τους συνήθεις υπόπτους, δηλαδή τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.
«Κυκλικοί» έλεγχοι
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των γιατρών του Κολωνακίου που αν και ήταν από τους πρώτους που ελέγχθηκαν από το ΣΔΟΕ, ορισμένοι εξακολουθούν σύμφωνα με καταγγελίες ακόμη και σήμερα να μην εκδίδουν αποδείξεις. Γι΄ αυτό οι έλεγχοι ήδη έχουν επεκταθεί και σε άλλες περιοχές της Αττικής και της υπόλοιπης Ελλάδας ενώ το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος αναμένεται να εφαρμόσει αυτό που ονομάζεται κυκλικός έλεγχος, δηλαδή να επισκέπτονται οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ μέσα σε έναν χρόνο δύο και τρεις φορές τον ίδιο επαγγελματία ή την επιχείρηση.
Πέραν των 30 επαγγελματικών ομάδων που βρίσκονται στο «στόχαστρο» του ΣΔΟΕ οι έλεγχοι θα επεκταθούν και σε άλλους φορολογουμένους που δηλώνουν προκλητικά χαμηλά εισοδήματα ενώ έχουν στην κατοχή τους πολυτελή αυτοκίνητα, κατοικίες κ.ά. περιουσιακά στοιχεία.
« Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι λόγω των εισοδημάτων που εμφάνισαν στις φορολογικές δηλώσεις προηγούμενων ετών βρίσκονται σε σειρά προτεραιότητας» αναφέρει χαρακτηριστικά κορυφαίος παράγοντας του ΣΔΟΕ.
Πρόστιμα 10 δισ. ευρώ
Οι στόχοι του ΣΔΟΕ εφέτος είναι αρκετά φιλόδοξοι σε ό,τι αφορά την επιβολή προστίμων και την είσπραξη εσόδων. Ο στόχος είναι να επιβάλουν συνολικά πρόστιμα 10 δισ. ευρώ και όσα εισπράξουν... Μάχη δίνουν οι φοροελεγκτικοί μηχανισμοί του υπουργείου Οικονομικών και με εταιρείες και επαγγελματίες που εκδίδουν και χρησιμοποιούν πλαστά ή εικονικά τιμολόγια. Το φαινόμενο αυτό εξελίσσεται σε γάγγραινα για την ελληνική οικονομία καθώς οι απώλειες των εσόδων για το Ελληνικό Δημόσιο είναι τεράστιες. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το πόρισμα και να επιβληθούν υπέρογκα πρόστιμα σε γνωστές επιχειρήσεις εισαγωγής και εμπορίας ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών οι οποίες φέρονται να έχουν χρησιμοποιήσει εικονικά τιμολόγια ύψους 130 εκατομμυρίων. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα πρόστιμα θα ξεπεράσουν τα 300 εκατ. ευρώ! Την υπόθεση είχε αναλάβει η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων και καθ΄ όλη τη διάρκεια της έρευνας είχε χαρακτηριστεί άκρως απόρρητη και υψηλής προτεραιότητας λόγω των μεγάλων ονομάτων που εμπλέκονταν.