Η ΕΙΔΗΣΗ
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού δεν θα γίνει , το 2010 , ο διετής πανελλήνιος εορτασμός της Ναυτικής Εβδομάδας λόγω των δημοσιονομικών συνθηκών , της σημαντικής μείωσης του λειτουργικού σκέλους του Π/Υ ΓΕΝ και της περιστολής των κρατικών δαπανών
ΚΑΙ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ
Η Ελλάδα , και ως γεωγραφικός χώρος και ως ιδέα , είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη θάλασσα. Έτσι η «Ναυτική Εβδομάδα» για τον Έλληνα , είναι Θεσμός και Παράδοση .
Χωρίς θεσμούς , δεν υπάρχει κοινωνία γιατί αυτοί αποτελούν τα θεμέλια της . Χωρίς παράδοση , δεν υπάρχει εξέλιξη και πρόοδος γιατί τίποτα δεν υπάρχει χωρίς να έχει τις « ρίζες » του σε κάτι προγενέστερο.
Για τον Έλληνα , η θάλασσα δεν είναι απλά ένα ταξίδι ή μια περιπέτεια . Είναι ένας τρόπος ζωής που μονιάζει και μανιάζει μαζί της ένας λαός ολάκερος , μια ιστορία απέραντη .
Οι ρίζες της , πηγάζουν από την αρχαιότητα όταν στις παραλιακές πόλεις εορτάζονταν τα Δελφίνια , τα Πλοιοθέσια , τα Κυβερνήσια και τα Ποσειδώνια .
Στους νεώτερους χρόνους , γιορτάζεται εδώ και 80 χρόνια , αρχικά κάθε χρόνο και μετά ανά διετία – τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου – συνεχώς στις παραλιακές πόλεις με πρωτοβουλία των Μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού όπου υπάρχουν και των Λιμενικών Αρχών στις άλλες , χωρίς το Κράτος ,τουλάχιστον για την περίπτωση των Λιμενικών Αρχών , να δαπανά ούτε μια δραχμή ή ένα ευρώ .
Ο Λιμενάρχης , ενεργεί ως Πρόεδρος της Επιτροπής εορτασμού της Ναυτικής Εβδομάδας και συντονίζει τα του εορτασμού . Όσοι από το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος έτυχε να διοργανώσουν Ναυτική Εβδομάδα γνωρίζουν ότι το κόστος δεν το κάλυπτε το Κράτος ,αλλά το «υπερκάλυπτε» πρωτίστως η αγάπη και η φιλοτιμία των λιμενικών και μετά οι χορηγίες , οι εθελοντές , οι φίλοι και οι άνθρωποι της θάλασσας όπως ναυτιλιακές εταιρείες , η Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος ( HELMEPA ) , η Ελληνική Θαλάσσια Ένωση ( ΕΘΕ ) , ναυτικοί , ψαράδες , ναυτοπρόσκοποι , ναυταθλητικά σωματεία , πολιτιστικοί σύλλογοι και άλλοι .
Εξαίρεση , από το 1984 και μετά , όταν το ίδιο το Κράτος αποφάσισε σε κάθε εορτασμό να επιλέγεται και μια πόλη , παραλιακή ή μη - επίκεντρο του εορτασμού - με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Κεντρικής εξουσίας . Στην περίπτωση αυτή και μόνο , ο εορτασμός , κόστιζε στο Κράτος . Στην πράξη όμως , δεν κόστιζε ο εορτασμός αλλά οι μετακινήσεις , οι δεξιώσεις και οι φιέστες των κρατικοδίαιτων που ήθελαν να προβληθούν μέσα από τις εκδηλώσεις .
Συνεπώς, η επίκληση του δημοσιονομικού προβλήματος για να μην εορτασθεί η « Ναυτική Εβδομάδα 2010 » είναι « προφάσεις εν αμαρτίαις » . Απλά θα μπορούσαν να μην ορίσουν πόλη – επίκεντρο του εορτασμού .
Τιμή στη θάλασσα λοιπόν , η Ναυτική Εβδομάδα , που μαζί της συνδέθηκε και εξακολουθεί να συνδέεται η ιστορία της πατρίδας μας , με την πρώτη ναυτιλία στον κόσμο που συνεισφέρει 13,5 δις ευρώ το χρόνο στο ΑΕΠ , με τις ένδοξες μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού , με το φιλότιμο προσωπικό του Λιμενικού Σώματος , με την μακραίωνα παράδοση στη ναυτική τέχνη , με τα χιλιάδες χιλιόμετρα ακτογραμμής , με το τεράστιο πλήθος νησιών , νησίδων και βραχονησίδων , με τους χιλιάδες ναυτικούς και ψαράδες , με ένα Αρχιπέλαγος λίκνο του ελληνικού πολιτισμού και τόσα αλλά
Για την Ελλάδα η πηγή της ζωής , βρίσκεται στη θάλασσα . Η σημασία της , αιώνες τώρα , αποκρυσταλλώνεται στη ρήση του Περικλή « μέγα το της θαλάσσης κράτος » που κοσμεί και το θυρεό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού .
Όμως , το «της θαλάσσης μέγα κράτος » παραμένει μέγα και αξιοποιήσιμο μόνο όταν η πατρίδα το σέβεται και δεν το τριχοτομεί , το θυμάται και δεν το ξεχνά , το γιορτάζει και το τιμά , χωρίς αναβολές , αναστολές , ματαιώσεις και επαναπρογραμματισμούς ….
Αλεξανδρούπολη 11 Ιουνίου 2010
ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ Νικόλαος
Υποναύαρχος ΛΣ (εα)
Πρώην Κεντρικός Λιμενάρχης Αλεξανδρούπολης
ΜΕ ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΉ ΔΎΝΑΜΉ ΚΑΙ ΚΟΥΡΆΓΙΟ ΣΤΟΥΣ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥΣ ΔΥΣΚΟΛΟΥΣ ΚΑΙΡΟΥΣ
ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
Ν ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ